A POSLE SKIJANJA – KUPANJE NA OTVORENOM

by Ivana
0 Komentar

grcka pozar banja kajmakcalan

Poznata po čuvenoj bici iz Prvog svetskog rata, planina Kajmakčalan je za Grke idealno mesto za odmor i kupanje na otvorenom u sred zime.Ukoliko vidite fotografije Grka koji se okruženi snegom kupaju u termalnom izvoru, znajte da je sigurno nastala u mestu Loutra Pozar (Loutra Loutrakiou) kod obližnjeg Kajmakčalana. Ovaj termalni izvor nadaleko je poznat, pa se zimi traži mesto više u mnogobrojnim hotelima i apartmanima.

Na samo 100 kilometara od Soluna, uživaćete u toploj i lekovitoj vodi, ali i u prelepom okruženju u kome je i Aleksandar Veliki uživao pre oko 2500 godina.

ARAHOVA JE RAZLOG DA I ZIMI VOLIMO GRČKU

Temperatura vode od 37C idealna je za relaksaciju posle aktivnog dana ili da se jednostavno zagrejete na malo neobičan način u zimskim uslovima. Samo zamislite kako na temperaturi oko nule ležite u vodi u kupaćem kostimu, a oko vas su stene, divlja vegetacija i prirodni vodopadi.

Osim termalnog izvora, u okolini banje postoji 48  manjih toplih izvora, kao i 6 otvorenih bazena, zatvoreni bazen, jacuzzi, hammam koji takođe koriste ovu termalnu vodu. Voda je blagotvorna za probleme sa respiratornim organima, reumu, ginekološke i dermatološke bolesti, pa je zato ovo mesto popularno tokom cele godine.

ZIMA U GRČKOJ – NARAVNO DA MOŽE!

Ukoliko vas put nanese u Pozar, ne propustite da posetite obližnu “Tamnu šumu”, jednu od najlepših šuma u Grčkoj. Ime je dobila po svojoj gustini, jer sunce veoma teško prolazi kroz krošnje drveća. Legenda kaže da je Aleksandar Veliki od drveća sečenih u ovoj šumi pravio “sarissu”, dugačko drveno oružje za svoju vojsku.

Kajmakčalan je raj za zimske sportove

Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova, onda je obližnji Kajmakčalan (ili Voras kako ga Grci još zovu) pravo mesto za vas. Na 2470 metara nadmorske visine čeka vas najviši ski centar u Grčkoj sa 9 staza i 6 ski liftova.

Zima u Grčkoj može da bude itekako zanimljiva!


You may also like

Ostavi komentar

5 + six =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići