EPIDAURUS – NAJSAVRŠENIJE POZORIŠTE I DANAS

by Tijana
0 Komentar
epidaur

Epidaurus, pravilno Epidauros, na srpskom Epidaur, je mesto na Peloponezu koje je poznato još iz drevnih vremena.  Nalazi se u okrugu Argolida i najpoznatije je po antičkom pozorištu koje se i danas koristi, a staro je dvadeset i četiri veka.

Peloponez je jedan od najvećih bisera zemlje masline, ako ne i najveći. Na ovom poluostrovu se može naći za svakog po nešto, pa čak i za one sa najsitničajivim ukusom. Pored toga, Peloponez je pun drevnog blaga, a jedni od najvećih su svakako Mikena i Epidaurus. Pomenuta dva arheološka lokaliteta su ujedno i među deset najvećih atrakcija najjužnije balkanske zemlje, koje stoje rame uz rame atrakcijama kao što su Akropolj, Delfi itd.

Epidaurus mapa

Nalazi se na obali Saronskog zaliva i deo je prefekture Argolis, a u blizini je savremenog naselja Epidavros čija opština broji nešto više od 8.000 stanovnika.

Za tačnu lokaciju pritisnite OVDE.

Epidaur
Fotografija: Nemanja Jovanović

Pozorište

Gotovo da nema čoveka na svetu koji nije čuo za čuveno antičko pozorište u Epidaurusu koje i danas posle toliko vekova sve oduševljava. Izgrađeno je u IV veku pre nove ere po nacrtima arhitekte Polikleta mlađeg. Primalo je oko 12.000 duša. U prvobitnom obliku imalo je 34 reda klupa za publike, da bi u rimskom dobu bio dodat još 21 red.

Ono po čemu ovo pozorište i danas prkosi vremenu, ali i vodi naspram novijih zdanja, jeste akustika. Napravljena je tako da bude savršena, a kako su to postigli stari Eleni nikome do danas nije jasno.

Naime, sa tzv. nulta tačke, koja je na sredini pozornice i obeležena je okruglim kamenom, može se čuti šapat glumca ili šušanj papira čak do poslednjeg reda publike, odnosno 53. reda . Mnogi su ovaj fenomen povezali sa tim da su sedišta za publiku u obliku školjke i da je zbog toga ovaj fenomen moguć. Čak su neki naučnici našli i školjke ispod gledališta i mislili si da je u tome tajne, ali i kada su školjke izvađene akustika je I dalje ostala savršena.

Pored savršene akustike ovo je i najveće grčko pozorište sa prečnikom od 114 m.

Publika danas u ovom teatru iz antičkog doba može da uživa u delima Aristofana, Sofokla, Šekspira, ali i velikanima muzike kako grčkim tako i svetskim… Ipak, ono po čemu je danas najpoznatiji ovaj biser drevnog vremena je Epidaurus festival.

epidaurus
Fotografija: Nemanja Jovanović

Epidaurus festival

Ovo je festival antičke drame i svakog leta se održava u trajanju od tri meseca. Prvi put u modernoj istoriji Grčke je počeo da se održava 1955. godine i od tada nije prekidan ni jedne godine.

Najveća čast za bilo kog umetnika u Grčkoj je da se nađe na ovom festival. Marija Kalas je svojim prelepim glasom bila deo ovog značajnog festival. Međutim, ovaj festival je otvoren i za strane umetnike, tako da i svetski velikani učestvuju na njemu kao što su ser Peter Hol, Izabela Rosalini, Žerar Depardje, Hose Kareras…

epidaurus
Fotografija: Nemanja Jovanović

Svetilište Asklepija i bolnica

Baš u ovom mestu rođen je i sin Apolonov Asklepije, svima poznatiji kao bog isceljenja. U grčkoj mitologiji je ostao upamćen po tome što je do najsitnijih detalja izučio lekarsku veštinu, izlečio mnoge bolense, ali podario ljudima tajnu izlečenja uz pomoć raznog bilja.

Asklepije je izlečio toliko ljudi koji su mu bili beskrajno zahvalni, pa su ostajali tu i kada ozdrave samo da bi pomogli da se izgradi bolnica. Procenjuje se da je starovekovno lečilište koje je nosilo naziv „Asclepion“ imalo oko 160 soba.

Inače, baš u toj bolnici u drevnim vremenima su razvijene metode kiretaže, placebo efekat i šok terapija za duševne bolesnike. Smatra se da je lečilište pre svega lečilo bolesne zbog blizine velikog broja termalnih izvora.

Iako je ovo lečilište činilo čuda bolesnima i ranije, postaje popularno tek tokom hrišćanskog periodam u V veku naše ere. Pacijenti su nastavili da se leče biljkama, ali i zmijskim otrovom. Međutim, ono što je fascinantno, je to da su se vršile i operacije.

Nije slučajno lečilište baš tu sagrađeno. Naime, još iz ranog mikenskog perioda, negde oko XVI veka pre nove ere, baš na tom mestu se poštovao Maleatas, poznat po svojim isceliteljskim moćima. Vremenom su njega i druga starija božanstva zamenili bogovi sa visokog Olimpa.

Ceo kompleks, pozorište i nekadašnje lečilište, nalazi se pod zaštitom UNESCO svetske baštine od 1988. godine.

epidaurus
Fotografija: Nemanja Jovanović

Zanimljivosti

  • Japanci su napravili repliku Epidaurus pozorišta, ali akustika nije ni približna originalnom teatru
  • Ptice ne sleću na atički teatar, neki kažu da je taj fenomen nastao zbog strujenja vazduha
  • U pozorištu su bile organizovana i rvačka nadmetanja jer su drevni Heleni veoma cenili sport
  • Ginekološki inrstrumenti iz pomenute bolnice su gotovo indetični sadašnjim
  • U pomenutom lečilištu se bol u stomaku lečio čajem od nane

Epidaurus arheološki muzej

Muzej je u sklopu lokaliteta i svi eksponati su pronađeni tu.  Posetom istog upotpunićete sliku kako je drevni lokalitet nekada izgledao.

Cena ulaza za lokalitet i muzej je 12 evra. Od Novembra do marta je cena duplo niža odnosno 6 evra.

 OLIMPIJA GRČKA – SVETO MESTO ZA SVAKOG SPORTISTU

Još nešto

Za one koji bi posle obilaska arheoloških lokaliteta da se bućnu malo na obali naselja Palaja Epidavru ima plaža duga oko 1 km pod imenom Gialasi. Okružena je borovima i ima sve turističke objekte.

U blizini se nalazi i jedan od najlepših grčkih gradova Nafplio. O njemu smo vam već pisali, a više možete pročitati OVDE.

You may also like

Ostavi komentar

1 × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići