GRADOVI U GRČKOJ – 5 MESTA KOJA OSTAVLJAJU BEZ DAHA

by Sanja
0 Komentar

Gradovi u Grčkoj, treba li neki specijalan opis za tu lepotu? Da je Grčka prepuna malih i šarmantnih mesta odavno nam je poznato. Od sunčanih plaža na jugu do planinskih sela na severu, male varošice u Grčkoj postaju nezaboravna mesta koja ćete želeti uvek da posetite iznova…

Gradovi u Grčkoj: Fiskardo

Fiskardo je živopisno i prelepo grčko mestašce na severu Kefalonije. Od približno 365 sela na ovom velikom i raznovrsnom ostrvu, Fiskardo je jedinstven po tome što je jedino selo na Kefaloniji koje ima toliko izvornih venecijanskih zgrada netaknutih i još uvek u upotrebi.

Smešteno je u prelepoj regiji Erisos, 60 km od glavnog grada Argostolija, sa svojim valovitim brežuljcima prekrivenim maslinama i impresivnim čempresima, definitivno je mesto koje ne bi treablo da zaobiđete ako se nađete na Kefaloniji.

Fiskardo i Assos su jedinstveni po tome što su nakon velikog zemljotresa 1953. ostali praktično neoštećeni, zadržavajući svoju izvornu arhitekturu. Grčka vlada prepoznala je jedinstvenu lepotu Fiskarda proglasivši je regijom velike prirodne lepote.

Parikia

5 malih mesta

Parikia je još jedna poslastica među malim grčkim gradovima. Izgrađen oko luke, glavni je i najveći grad na ostrvu Paros. Za mnoge putnike neizbežna je stanica na putu do Santorinija.

Možda vam se dopadne

Parikia je relativno ravna, tako da do lepih plaža možete pešačiti ili voziti bicikl. Započnite obilazak kod stare vetrenjače u centru grada, šetajući pored impresivnnih kuća sa šarenim vratima i prozorima, do zamka iz 13. veka, najviše tačke na ostrvu. Unutrašnjost Parikie je lavirint uskih ulica i sokaka, malih skrivenih crkava, okrečenih kamenih kikladskih kuća i neoklasičnih vila sa malim prodavnicama, kafićima, restoranima.

Galaksidi

Ovaj mali grad u Korintskom zalivu važi za jedan od najživopisnijih malih gradova u Grčkoj. Galaksidi je stari pomorski grad ispunjen letnjikovcima koje su izgradili morski kapetani, a sada je dom grčkih porodica pomoraca.

Ako zađete u uske ulice Galaksidija, uživaćete u starim, ali elegantnim i dobro očuvanim kapetanskim kućama, poznatim kao Kapetanospita, sa dvorištima popločanim šljunkom i prelepim baštama.

Monemvasja

5 malih mesta

Monemvasja je srednjovekovni grad nadaleko poznat po svojoj arhitekturi. Sa talasima koji se razbijaju o stene, ovo nekadašnje selo je pravi mali skriveni raj Grčke.

Stari grad Monemvasja je živo srednjovekovno naselje, savršeno očuvano. Spomenik je svetskog glasa i osnovna stanica za svakog putnika koji se uputi na Peloponez.

Kastelorizo

Jedan od najizolovanijih gradića u Grčkoj, nalazi se na istoimenom ostrvu Kastelorizo, tik uz obale Turske. Prelepe male kućice, sa drvenim balkonima u raznim bojama.

U Kastelorizu postoje samo dve crkve i jedna škola. Idealno je mesto da se osamite i uživate u tišini, ali i u slikovitom pejzažu ovog malenog mesta.

You may also like

Ostavi komentar

1 × 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići