FILMOVI O GRČKOJ NA MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU DOKUMENTARNOG FILMA “BELDOCS”

by Sanja
1 Komentar

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti ali i dva filmska ostvarenja o Grčkoj koja će obradovati sve ljubitelje ove zemlje.

Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film “Još jednom s emocijom” o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva. Slogan ovogodišnjeg Festivala izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.

Jubilarni Beldocs biće podeljen u 11 programskih celina: Srpski takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, kao i lane, pobrinuo se Greg Di Kjur. U domaćem programu biće predstavljeni premijerni naslovi, dok Međunarodni takmičarski program donosi pregršt vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja i pobednika velikih festivala dokumentarnih filma.

Grčka na velikom platnu

Ove godine specijalno, svi ljubitelji Grčke i njene kulture moći će da pogledaju film Whisper of the Sky o ljudima koji žive na malom grčkom ostrvu Amorgos, vredno rade i uživaju u životu na svoj jedinstven način.

 

Kapetan Konstantis i pastir Leonidas ceo svoj život proveli su na ovom udaljenom ostrvu, pa ipak ne poznaju jedan drugog. Njihov svakodnevni život definisan je zajedničkim ciljem: čitanjem znakova na nebu. Njihova sposobnost da predvide vremenske prilike rezultat je znanja izgubljenog u prošlim vekovima. Znaci neba, vetra, zvezda, oblaka i mora šapuću stanovnicima ostrva. Večni krug života, smena godišnjih doba, ciklus rođenja i smrti konstantni su podsetnici jednostavne lepote koja nas sve okružuje; nijedan dan nije kao prethodni.

Gost festivala će biti i reditelj filma Maro Anastopoulou, sa kojim će publika moći da razgovara nakon ove projekcije u sali.

Projekciju ovog dokumentarnog filma možete pogledati u Muzeju jugoslovenske kinoteke / 12.05.2017. u 18:30. Cena karte je 150 dinara.

Sve o filmu možete pogledati ovde.

Top 10 grčkih klasika koje treba svako da pročita

Takođe, obožavace grčke kulture Beldocs će ove godine obradovati još jednim izuzetnim dokumentarcem Atos, ukus neba. Planina Atos na grčkom obalskom poluostrvu je jedna od poslednjih preostalih evropskih tajni. Pristup ženama je strogo zabranjen, a u nameri da se neželjeni turisti drže što dalje, viza se odobrava samo hodočasnicima i radnicima. Manastirska republika privlači ljude koji očekuju nešto više nego što moderan život može da im pruži, ljude koji čeznu za životom punim smisla. Nekoliko zapleta uvodi publiku u manastirski svet i suočava ih sa njihovom borbom, pozivajući publiku da razmišlja o dve ključne stvari koje ih vode kroz život: pravo iskustvo svakoga trenutka i tretiranje ostalih sa poštovanjem.

Film se može pogledati u:

  • Centru za kulturu Vlada Divljan / 9.05.2017. u 19:00
  • Jugoslovenskoj kinoteci, sala Dinko Tucaković / 10.05.2017. u 20:00 (Cena karte je200 dinara. )
  • Bioskopu Fontana / 14.05.2017. u 17:00

Sve o filmu “Atos, ukus neba” možete pogledati ovde.

Cene karata su:

  • Dom omladine Beograd: 250 dinara
  • Dvorana kulturnog centra: 250
  • Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova: 200
  • Muzej Jugoslovenske kinoteke: 150

 Ceo program festivala možete pogledati ovde.

Jubilarni 10. Beldocs ugostiće brojne dokumentariste iz čitavog sveta, kojima će se priključiti i gosti koji dolaze povodom marketa.

Festival su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski kulturni forum, Izraelska ambasada, Gete institut, Švedska ambasada i mnogi drugi.

Ukoliko želite da pogledate neki od filmova na festivalu, Grčki kutak ima iznenađenje za vas – ljubaznošću organizatora festivala delimo 3×2 ulaznice! U komentaru ispod posta na našoj Facebook stranici napišite zašto biste voleli da pogledate neki od filmova o Grčkoj ili samo tagujte osobu koju biste poveli sa sobom. Srećne dobitnike objavićemo u nedelju 07.maja 2017. godine.

Vidimo se od 8. do 15. maja, na 10. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

 

 

You may also like

1 Komentar

Roberta Kulenovic 04/05/2017 - 10:53

I like Greece.I visit Creta many time.My family live in Heraklion.

Odgovor

Ostavi komentar

seventeen + 13 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići