PRAZNIK MESA PRED USKRŠNJI POST

by Ivana
0 Komentar

Grčki praznici tsixnopempti i kathara deuteraGrčki praznici su dani kojima se svi raduju. Nekoliko nedelja pred Uskrs o ova dva dana se govori u grčkim porodicama i među prijateljima.

Grci vole meso i tu nema neke velike tajne. Jedan dan u godini je čak specijalno njemu i namenjen. Četvrtak u toku druge nedelje karnevala poznate kao “Kreatini”  izabran je kao taj čuveni dan mesa, o kome svi govore nedeljama unapred. Ovaj dan vole svi gurmani i zovu ga Tsiknopempti ( na grčkom Τσικνοπέμπτη).

Četvrtak je izabran jer su tradicionalno sreda i petak poznati kao dani za post, pa se nekako nametnuo kao idealno rešenje. Osim što se jedu velike količine mesa, ovaj dan je idealan povod za okupljanje i druženje. U restoranima se za taj večernji događaj mesta rezervišu nekoliko dana unapred, društvo se okuplja za velikim stolovima. Pošto je u toku tronedeljni period maskenbala, maskirani konobari užurbano nose velike porcije mesa. Provod uz meso nastavlja se do kasnih sati, a često se nakon jela zaigra uz poznate hitove grčke muzike.

Možda vam se dopadne

ZAŠTO VOLIMO GRČKU MUZIKU

Grčki praznici se nastavljaju, pa jedanaest dana nakon uživanja u mesu dolazi čišćenje. Kathara deutera (Καθαρά Δευτέρα na grčkom)  ili čisti ponedaljak je prvi dan velikog Uskršnjeg posta i neradan dan u Grčkoj. Postoji nekoliko velikih verskih praznika kada se u Grčkoj ne radi, a Kathara Deutera je jedan od njih.

Ovoga puta, čast da zarade imaju riblji restorani i to u vreme ručka. Kao i za Tsixnopempti, riblji restorani su dupke puni, pa je strpljenje neophodno. Nikako ne dolazite skroz gladni jer na porudžbinu možete da čekate i po sat vremena.

ZAŠTO ĆETE U GRČKOJ ZAMRZETI LIMUN?

Konobari obično na velikim tacnama nose tanjire sa predjelom (salate, povrće, posna predjela i nezaibilazan prženi krompir) i prolaze pored stolova. Zainteresovani uzimaju dok čekaju poručene riblje specijalitete. Uz vino i glasan razgovor provod se nastavlja do kasno po podne, a onda kod kuće u krugu porodice.

You may also like

Ostavi komentar

3 × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići