Grčki praznici tsixnopempti i kathara deuteraGrčki praznici su dani kojima se svi raduju. Nekoliko nedelja pred Uskrs o ova dva dana se govori u grčkim porodicama i među prijateljima.

Grci vole meso i tu nema neke velike tajne. Jedan dan u godini je čak specijalno njemu i namenjen. Četvrtak u toku druge nedelje karnevala poznate kao “Kreatini”  izabran je kao taj čuveni dan mesa, o kome svi govore nedeljama unapred. Ovaj dan vole svi gurmani i zovu ga Tsiknopempti ( na grčkom Τσικνοπέμπτη).

Četvrtak je izabran jer su tradicionalno sreda i petak poznati kao dani za post, pa se nekako nametnuo kao idealno rešenje. Osim što se jedu velike količine mesa, ovaj dan je idealan povod za okupljanje i druženje. U restoranima se za taj večernji događaj mesta rezervišu nekoliko dana unapred, društvo se okuplja za velikim stolovima. Pošto je u toku tronedeljni period maskenbala, maskirani konobari užurbano nose velike porcije mesa. Provod uz meso nastavlja se do kasnih sati, a često se nakon jela zaigra uz poznate hitove grčke muzike.

ZAŠTO VOLIMO GRČKU MUZIKU

Grčki praznici se nastavljaju, pa jedanaest dana nakon uživanja u mesu dolazi čišćenje. Kathara deutera (Καθαρά Δευτέρα na grčkom)  ili čisti ponedaljak je prvi dan velikog Uskršnjeg posta i neradan dan u Grčkoj. Postoji nekoliko velikih verskih praznika kada se u Grčkoj ne radi, a Kathara Deutera je jedan od njih.

Ovoga puta, čast da zarade imaju riblji restorani i to u vreme ručka. Kao i za Tsixnopempti, riblji restorani su dupke puni, pa je strpljenje neophodno. Nikako ne dolazite skroz gladni jer na porudžbinu možete da čekate i po sat vremena.

ZAŠTO ĆETE U GRČKOJ ZAMRZETI LIMUN?

Konobari obično na velikim tacnama nose tanjire sa predjelom (salate, povrće, posna predjela i nezaibilazan prženi krompir) i prolaze pored stolova. Zainteresovani uzimaju dok čekaju poručene riblje specijalitete. Uz vino i glasan razgovor provod se nastavlja do kasno po podne, a onda kod kuće u krugu porodice.