HOMEOPATIJA I KAKVE VEZE ALONISOS OSTRVO IMA S TIM

by Ivana
0 Komentar

Alonisos ostrvo jedno od najlepših u Grčkoj. Homeopatija, Šta ih spaja?

Similia Similibus Curentur, slično se sličnim leči, ili princip sličnosti,  jedan je od osnovnih principa homeopatije kao medicinskog sistema.

Da bi pojasnila ovaj princip uzeću za primer crni luk. Svi smo svesni šta se dešava kada ga sečemo, krene peckanje, curenje, šmrcanje. Upravo prehladu sa tim simptomima leči homeopatski lek od crnog luka, Alium cepa.

A kakve veze Grčka ima sa tim? Verujte mnogo velike! Da li zato što luk ide u giros ili grčku salatu!? Ne!

Prva je da je taj princip potekao još od Hipokrata, oca medicine sa ostrva Kos. Hipokrat je govorio zapravo o dva principa. Jedan je bio lečenje suprotnim a drugi lečenje sličnim. U nekom momentu u prošlosti, klasična medicina je odbacila drugi princip i sada je potpuno bazirana na prvom. Svi lekovi u klasičnoj medicini deluju protiv simptoma. Dokaz za to su i nazivi u klasičnoj medicini ‘antihipertenziv’, ‘antipiretik’, ‘antiepileptik’… Homeopatija je vratila ljudima drugi princip koji im je neophodan, jer kako je govorio i Hipokrat, samo sa oba principa kroz integrativnu medicinu, može se organizam vratiti u balans i može doći do izlečenja.

Možda vam se dopadne

ŠTA SVE PITAMO GOOGLE PRE POLASKA U GRČKU?

Druga, velika veza Grčke i homeopatije je jedno od najlepših grčkih ostrva, Alonisos. Ostrvo dužine 22km iz grupe Sporada, nacionalni park delfina i foka. Ali i važan homeopatski centar. Alonisos je tzv ‘homeopatsko ostrvo’. Na njemu se nalazi centar za učenje i razmenu iskustava među homeopatama, International Academy of Clasical Homeopaty. Školu vodi još jedan čuveni Grk, profesor George Vithoulkas, jedan od najčuvenijih homeopata u svetu.

Mnogobrojne homeopate iz celog sveta leti pohrle na ostrvo po znanje ali i uživanje koje ovo ostrvo pruža sa svojim mnogobrojnim uvalama i prelepim plažama. Tu je i stari grad Hora, luka Patitiri, zatim prelepi zalazak sunca, tradicionalni grčki restorani i muzika i naravno prečisto i prelepo more i galebovi. Grupa iz Srbije je već tradicionalno bila tamo a sa njima sam bila i ja I htela da podelim svoje utiske i pohvalim se da sam ove godine diplomirala u ovoj čuvenoj školi.

alonisis grcka

Homeopatija – šta je to?

Homeopatija je, po broju ljudi koji se pomoću nje leče, drugi medicinski sistem u svetu. Verovali ili ne, na prvom mestu je kineska tradicionalna medicina pa homeopatija, a na trećem mestu je fitoterapija-lečenje biljem, pa tek na četvrtom klasična medicina. Homeopatija je sistem lečenja koji je utemeljio nemački lekar Samuel Hahnemann (1755-1843). Nezadovoljan tadašnjim, uglavnom invazivnim procedurama za lečenje pacijenata, doktor Hahnemann je krenuo u potragu za efikasnijim i manje invazivnim procedurama. Tako je uspostavio temelje homeopatije, uspešne a nežne medicine, koja je u Srbiji sve popularnija.

homeopatija skola grcka alonisos ostrvo

Zašto baš Alonisos ostrvo

Osim predavanja kojima smo prisustvovali, oduševilo me je I samo ostrvo. Shvatila sam da Srbi I Grci imaju toliko sličnosti I nije mi trebalo mnogo da poželim da jednog dana ponovo ovde dođem.

Na Alonisos se može stići na nekoliko načina. Jedan od načina koji je koristila većina grupe iz Srbije je autom do Volosa pa trajektom sa kojim vožnja od Volosa traje oko 5h. Ja sam se odlučila na brzu varijantu, avionom iz Beograda do Skiatosa pa trajektom oko 2h. U odlasku se pristaje i na Skopelos što je posebni užitak a imali smo sreće i pored uzburkanog mora u odlasku da vidimo i delfine.

homeopatija i grcka

Kada smo stigli u luku Patitiri, odmah upada u oči prečisto more, restorani i suvenirnice i puno zelenila. Prvi utisak je odmor za sva čula. Smesteni smo bili u Hotelu Yalis 4*, nekoliko kilometara od luke ka sledećem mestu Votsi. Hotel je za svaku preporuku, smešten na steni tik iznad mora, sav u kamenu, modernog enterijera, otvoren bazen, restoran sa velikom otvorenom terasom. Izuzetno prijatno i ljubazno osoblje koje nam je uvek bilo na usluzi za mnogobrojna pitanja a bilo ih je puno obzirom da sam prvi put na ostrvu.

MAMMA MIA, IDEMO NA SKOPELOS!!!

Preporuka je da ako niste svojim vozilom prvo uzmete rent a car da biste mogli da vidite sve uvale i lepote ostrva. I pored celodnevnih predavanja iskoristili smo svaki slobodan trenutak da obiđemo najčuvenije plaže, Chrisi Milia (za ljubitelje peska pravi raj) a od ostalih bih izdvojila Lefto Gialos, Marpounta, Roussoum Gialos…Teško je odlučiti koja je najlepša, ali reći ću samo da nema nijedne na koju se ne bih vratila. Za ljubitelje dobre hrane i pravog gušta tu su restorani sa predivnim grčkim specijalitetima, a izdvojila bih one u mestu Steni Vala u bajkovitoj uvali opasanoj  četinarima.

Poseban utisak ostavio je grad Hora  na uzvišenju ostrva, nekada glavni grad ostrva koji je obnovljen u tradicionalnom stilu posle velikog zemljotresa u prošlom veku. Sačuvan je tradicionalni grčki stil i i njega uklopljena moderna arhitektura skupocenih vila dok se na okolnim padinama mogu posmatrati koze koje nesmetano pasu dok se iza njih otvara pogled ka prelepom moru na sve strane.

homeoterapija i grcka

Pored lepote ostrva, na mene je utisak ostavilo i upoznavanje sa profesorom Vithoulkasom. Stati ispred nekoga čija predavanja su vam zvezda vodilja, čije knjige su vam udžbenici i nekog ko je najpriznatije i najpoznatije ime savremene homeopatije je pre svega čast. Grk u svakom pogledu, koji se bori za ono u šta veruje, gospodin koji nas je sve očarao svojim znanjem i šarmom.

ČUDNI GRCI – BALKANSKI ŠARM ILI PRIMITIVIZAM?

Da li sam se zaljubila u ostrvo zbog homeopatije ili zbog samog ostrva možda ću vremenom shvatiti ali u svakom slučaju nešto gde svaki ljubitelj mira i lepote mora doći.

Zahvaljujemo se dr Ani Trifunović iz Kragujevca, koja je podelila svoje utiske iz Grčke i svoje uspomene sa prelepog Alonisosa.

You may also like

Ostavi komentar

2 × 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići