JEZERO GEROLIMNI, PRIRODNO ČUDO NA KIKLADIMA

by Sanja
0 Komentar

Kikladi su većii poznati po karakterističnim belim kučama sa plavim prozorima, ali i po kamenitim i “suvim” pejzažima. Andros, najsevernije ostrvo Kiklada, je izuzetak. Ostrvo ima planine, tekuće vode, kao i bujnu vegetaciju. Do mesta izuzetne lepote na ovom ostrvu teško je doći. Rezultat toga – često ostaju nepoznata turistima.

Jezero Gerolimni, skriveno u Androsovom planinskom lancu, jedan je od skrivenih dragulja ostrva. Posetioci koji su uspeli da stignu do ovog mesta obično smatraju da je to nezaboravno iskustvo. Dolazak do ovog bujnog prirodnog čuda Kiklada, sa vodopadom, definitivno nagrađuje uloženi trud da se do istog stigne.

Reka Ahlas i jezero Gerolimni

Reka Ahlas je jedna od tri Androsove velike reke. Ne presušuje čak i tokom vrelih letnjih dana bez kiše. Izvire na obroncima planina Kouvaras i Zenio. Ušće reke je 8 km dalje ispred Ahlasa, na najistočnijoj tački ostrva, gde se nalazi prelepa plaža.

Tokom između stena, reka Ahlas stvara vodopad koji formira prelepo jezero u bujnom okruženju. Imajte na umu da je voda ovde posebno hladna. Hladnije je od planinskih voda koje se nalaze na nekim drugim rečnim lokacijama u Grčkoj koje su popularne tokom leta, kao što je Zagori u severozapadnoj grčkoj regiji Epir. Na mestu takođe postoji konopac koji visi sa grane, nudeći alternativni oblik ulaska u kristalno čistu vodu.

Čak i ako se ne odlučite da uronite u hladno jezero, uživaćete u svežini koje nudi okolina.

Na putu do jezera Gerolimni, naići ćete na impresivan Ahlas most. Njegov luk je širok oko 6,5 metara,a prema jednoj teoriji most je izgrađen oko 1400. godine, kada je Andros bio nezavisna venecijanska država. Malo drugih podataka postoji o mostu koji se smatra delom arhitektonskog savršenstva.

Njegov graditelj je očigledno posedovao veliku stručnost jer je konstrukcija bila projektovana da izdrži snažne zimske rečne tokove. Čini se da su na mostu vršeni opsežni radovi tokom perioda otomanske vladavine.

Kako do Gerolimnija?

Doći do Gerolimnija je izazov. Ruta ima mnogo prepreka, uključujući određene deonice sa velikim klizavim stenama. Potrebni su napor i strpljenje, kao i dobra organizacija. Ako nemate iskustva u ovakvim podvizima, potražite podršku od jedne od ostrvskih agencija koja organizuje izlete u Gerolimni.

Ako ste, pak, iskusni i volite avanture, možete kolima do manastira Agios Nikolaos, zemljanim putem, do oblasti poznate kao Ores, 5 km od sela Apikia. Parkirajte kod manastira i idite stazom broj 6, na zapadnoj strani manastira, koja vodi do Vurkotija. Usput ćete naići na pomenuti Ahlas most, gde ćete možda želeti da se zaustavite da predahnete i da se divite okolnoj lepoti.

Nastavite stazom koja vodi sa mosta i skrenite uzbrdo prema reci Ahlas. Ovo je oblast sa klizavim stenama. Morate biti opremljeni odgovarajućom obućom i biti izuzetno oprezni, čak i ako imate dosta iskustva u takvim uslovima. Deonica od Ahlas mosta do Gerolimnija traje oko 30 minuta, ali vredi svakog pređenog koraka!!!

You may also like

Ostavi komentar

4 × one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići