NE VOLITE IZVIKANA MESTA? ONDA POSETITE OSTRVO ANDROS

by Ivana
0 Komentar
andros

Samo je sat vremena brodom od Atine potrebno da bi se stiglo do ostrva Andros. Oni koji ga posete ga ili zavole ili im se uopšte ne dopadne. Ako biste da na leto kombinujete obilazak Atine i odmor na ostrvu ili da posetite mesto koje nije previše turističko, ostrvo Andros i ono što nudi može da bude odlična ideja.

Da odmah na početku razgraničimo – ukoliko ste za ludi provod onda ostrvo Andros u Grčkoj nije za vas. Ali, ukoliko vas privlači divljina, sportovi na vodi ili na odmor idete sa porodicom ili velikim društvom, onda će vam se Andros i šarm Kiklada na njegov način dopasti.

Ostrvo Milos i nezaboravno krstarenje

Ostrvo Andros je jedno od onih ostva koja još nisu pretrpana turistima. Osim Grka, posećuju ga Italijani i Francuzi koji uživaju u dobroj hrani i čistom moru. Na Androsu zna ponekad da jako duva. Zato je dobro posetiti ga pre druge polovine avgusta.

Luka Gavros nije glavno mesto gde se zabava odvija već maleni šarmantni Batsi, koji se nalazi u zalivu nedaleko od luke. U blizini Batsija je nekoliko lepih plaža, a mesto je puno kafića, radnjica i restorana i obećava lepo letovanje.

andros

Luka Gavros doduše ima nekoliko lepih kafića i dobre riblje restorane. Ukoliko na put idete sa decom, idealno mesto za kafu ili večeru je restoran Thiriotrofeio jer se nalazi na malom trgu i ima dosta prostora, kao i mali park za decu. U blizini luke nalazi se riblji restoran u kome sam pojela najbolju riblju čorbu. Iako je neugledan i na prvi pogled ne obećava, cene su veoma pristupačne a hrana odlična. Ipak, Gavros je uveče nekako mračan, nema onu čar i živahnost grčkih mesta na moru.

Kos – Ostrvo koje leči

Na putu od luke Gavros ka Batsiju nalazi se odličan kafe bar Apomero. Do njega možete i pešice, neće vam trebati više od 10 minuta. Bar je na mirnom mestu, ila odličan pogled i uveče je uvek puno. A kada se narednog jutra probudite, obavezno probajte omlet, po čemu je ostrvo Andros veoma poznato. Osim jaja, u omlet se stavljaju prženi krompirići, tikvice, sir i kobasica, a porcija je verujte na reč ogromna.

andros

Na suprotnoj strani ostrva nalazi se glavni grad Hora. Iako od Batsija treba dobrih sat vremena vožnje do je, Hora taj put itekakao opravdava. Prelep grad, sa prodavnicama, restoranima, kafićima, pozorištem na otvorenom i prelepim kućama bogatih vlasnika brodskih kompanija ostaviće vas bez daha!  U blizini je plaža Nibrio, a ako želite da vidite i najpoznatiju plažu na ostrvu Axla, od Hore možete ili kolima po veoma lošem putu ili brodićem.

andros

Dok idete ka Hori videćete onu divlji stranu ostrva Andros – kamenje i golet koji se strmo spuštaju u more i teraju vas da svako malo napravite pauzu i napravite fotografije za uapomenu. Ne propustite da posetite restoran To mpalkoni tou Aigaiou (Balkon Egeja) – ne zna se da li je pogled bolji danju ili predveče, kada se vide okolna ostrva Kea, Egina… Ponesite nešto da ogrnete i pripremite se za odlična jela grčke kuhinje.

andros

U blizini Hore nalazi se mesto Ormos Kortiu. Ništa spektakularno za videti pa ukoliko vas put ne navede tamo, nema ni neke potrebe da svraćate. Mi smo ga posetili u odlasku na plažu Tis Grias to Pidima koja nam se učinila zanimljivom i jedna je od najpopularnijih na ostrvu. Osim što ima neobično ime (Babin skok) i plaža je neobična. Beli pesak i ogroman kamen na sredini, za koji legenda kaže da je zaista bila baba koja je pokušala da skoči. Pripremite se za avanturu dok sidjete do nje, pokušajte da izaberete dan kada ne duva vetar i uživaćete.

andros

Što se plaza tiče, ostrvo Andros ima ih dosta lepih.  Posetite plažu Kolona za jedinstveni pogled na Batsi, Agios Petros dugačku peščanu plažu za dobar provod, puno barova i sportove na vodi ili Xrisi Amos koja je čini se najpopularnija u ovom delu ostrva, naročito među onima  koji vole da plaža ima dobar bar, glasniju muziku i zlatnu boju peska. Sve one su na samo nekoliko kilometara jedna od druge, blizu luke i gradića Batsi.

andros

Za one koji vole da uživaju u plaži, iako se do nje malo teže stiže, odličan izbor je Zorkos. Popnite se u tavernu i samo uživajte u pogledu.

You may also like

Ostavi komentar

three × one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići