OSTRVO MILOS I NEZABORAVNO KRSTARENJE

img_1054

Iako će vas cena u startu odbiti od ove opcije, svako ko je bio na ostrvu Milos će vam reći da ne treba da sa njega odete a da brodom ne obiđete celo ostrvo.

I zaista, dok šetate lukom Adamas, videćete poređane brodove i predstavnike agencija koji će vam ponuditi različite vrste krstarenja. Poludnevno ili celodnevno, na manjem ili većem brodu, različita stajališta je ono što ih delimično razlikuje.I dok strpljivi prodavaci svakom po na osob objašnjavaju zašto je njihova tura bolja od druge, finalna odluka je ipak na vama. Mi smo se odlučili za agenciju Drougas zbog manjeg broda. Bilo nas je šesnaestoro i tri člana posade. Dovoljno da se svi upoznamo ali i osamimo i uživamo u pejzažu ukoliko to želimo.

Celodnevno krstarenje u kome se obilazi celo ostrvo Milos koštalo je 70 evra, u koje su uključena tri obroka i neograničeno piće. Nakon izlaska iz luke, prvo mesto koje privlači pažnju je Klima, malo ribarsko selo koje odlikuju šarene kuće uklesane u stene. Glavni izvor prihoda im je ribarenje, a oni spreniji, koji tu više žive, ove kućice preko leta iznajmljuju turistima.

img_0962-1

Put dalje vodi do interesantnih stena koje je voda tako isklesala da liče na životinje. Ovde verovatno prepoznajete zeca.

img_0975

Dalja ruta vodi pored zapadne obale ostrva. Velike stene od najrazličitijih materijala ostavljaju nas bez daha a njihove boje su prosto neverovatne. Na zapdnoj obali nalazi se nekoliko plaža do kojih se malte ne jedino može stići brodom.

img_1012

Na prelepoj peskovitoj plaži Agathia svoj mir pronašao je i jedan ribar, koji živi asketskim životom, u kućici bez struje. Ovde smo napravili jednočasovnu pauzu za kupanje i ronjenje, a zatim uživali u doručku sa pogledom.

img_1016

Put nas dalje vodi do Sikie. Sikia prosto oduševljava svojim pećinama i prolazima, pa ćete na ovom mestu videti puno brodova i čamaca sa znatiželjnim turistima. Ipak, svi nestrpljivo čekamo ono što najviše želimo da vidimo i zbog čega se turisti mahom odlučuju za ovo krstarenje.

dscn4832
Dakle sledeća “stanica” je poznati Kleftiko. Tu smo imali oko dva sata vremena za kupanje, ronjenje, istraživanje pećina.

dscn4847

Brod je imao i aparat za podvodno slikanje, pa smo mogli da zabeležimo neke podvodne momente.

dscn4817
Naravno, svi su želeli da zabeleže posetu Kleftiku, pa smo pokušavali da svima koji su nam prišli i pitali da ih fotografišemo izađemo u susret. Nije lako kada na priličnoj dubini treba uhvatiti pravi momenat, pa smo se snalazili na različite načine – držeći se za stene ili oslanjajući se na velike stene ispod vode.

dscn4707

Veliki broj parkiranih brodova mala je smetnja pogledu da ovu prelepu znamenitost, ali ni oni nisu uspeli da naruše divljenje koje ovakav pogled pruža.

img_1082

Zaista smo uživali u Kleftiku, a nakon skoro dva sata kupanja nismo se umorili. Ipak, ručak je dobrodošao. Pravi morski – špagete sa morskim plodovima i grčka salata, uz koje se pijuckalo belo vino ili grčki frape.

img_1077

Plovidba se dalje nastavlja južnom obalom. Pomalo umorni od plivanja, svi smo psedali i uživali u pogledu. Prepuna neobična plaža, idealna je za one koji od odmora očekuju avanturu.

img_1090

Zaista je prelepo videti kako se priroda poigrala i između velikih stena napravila mesto za prelepe peščane plaže. Ipak, brod je stao na Gerakas onu koja kopnom nije dostupna, sa belim peskom kao na nekom egzotičnom ostrvu. Imali smo vremena da uživamo u kristalno čistoj vodi, a vremena je bilo taman toliko da se rashladimo i saznamo neke detalje o Milosu od naših ljubaznih domaćina na brodu.

img_1131

Istočna obala ostrva Milos takođe je nedostupna kopnenim putem, Iako ne tako popularna, postoji nekoliko plaža koje su ineresantne za videti ali mi smo ipak produžili dalje. Ostrvce Glaronisia bilo je naše sledeže odredište. Put do njega vodi oko mesta Polonia, lepog malog sela u karakterističnom kikladskom stilu, sa belim kućama i plavim krovovima. Ovo je drugo po veličini mesto na ostrvu (posle luke Adamas) i nalazi se na desetak kilometara od luke. Mnogi turisti odlučili su se da ovaj odmor provedu baš u ovom mestu je je mirno i, iako malo, ima svega.

img_1185

Iako se već pomalo smrkavalo, želeli smo da se i tu osvežimo, pa nam je kapetan ispunio želju. Neobične stene koje izgledaju kao da ste linije vukli napravljenim lenjirom, vukle su nad u svoje pećine. Ipak, nismo se usudili da pogledamo šta je unutra, jer je brod koji je prolazio napravio talase, ali nešto treba ostaviti i za sledeći put, zar ne?

Na povratku u luku, kapetan nas je sve ponudio uzom. Ceo svet na jednom malom brodu nazdravio je na grčkom “jamas”. Kapetan je čak i zaigrao jedan od poznatih grčkih plesova “ciifteteli” što je naišlo na oduševljenje svih prisutnih.

img_1137

Tako nam je promakla plaža Sarakiniko i ostale lepe plaže na severnoj obali, ali ovakav završetak ovog predivnog dana svakako će nam svima ostati u sećanju.

img_0868
 I zaista, kao što su nam i rekli na početku: “Kada krenete zaboravićete na vreme i sat”. Tako je i bilo. Predivan dan u kome smo mnogo toga videli ali i uživali u onome što samo more i nepregledan pučina mogu da pruže.


 Booking.com

1 Comment

  1. neverovatan provod , vidite samo tu lepotu
    milankapleskonjic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *