JORGOS PAPANIKOLAU, GRČKI LEKAR KOME SU ZAHVALNE SVE ŽENE SVETA

by Sanja
0 Komentar

Jorgos Papanikolau je rođen 13. maja 1883. godine u malom selu Kimi na ostrvu Evija u Grčkoj. Bio je najmlađe od tri deteta u porodici koja je bila veoma cenjena u lokalnoj zajednici. Njegov otac Nikolaos bio je lekar i od njega je Papanikolau nasledio ljubav prema medicini.

Pored formalnog obrazovanja, mlađani Jorgos je provodio mnogo vremena u prirodi, gde je razvio interesovanje za prirodne nauke. Njegov otac je prepoznao ovaj talenat i podstakao ga je da ga razvija.

jorgos papanikolau

Obrazovanje

Po završetku osnovnog i srednjeg obrazovanja, Papanikolau je odlučio da sledi očeve stope i studira medicinu. Primljen je na Medicinski fakultet Univerziteta u Atini, gde je stekao doktorsku diplomu 1904. godine.

Nakon toga, odlučio je da proširi svoje znanje i iskustvo i otišao je u Nemačku, gde je radio na daljem usavršavanju u oblasti biologije. Tamo je proveo nekoliko godina radeći sa uglednim naučnicima, uključujući i Maksimilijana Birbeka, pionira u polju citologije.

HOMEOPATIJA I KAKVE VEZE ALONISOS IMA S TIM

Pap test i Medicinska Karijera

Nakon povratka iz Nemačke, Papanikolau je radio na različitim istraživačkim projektima. Međutim, njegovo najvažnije otkriće dogodilo se tokom rada u bolnici u Njujorku, gde je bio zaposlen kao patolog.

Papanikolau je otkrio da se promene na ćelijama grlića materice mogu detektovati uz pomoć jednostavnog testa – testa koji je kasnije postao poznat kao Pap test. Ovo otkriće, objavljeno 1943. godine, izazvalo je revoluciju u borbi protiv raka grlića materice, jer je omogućilo rano otkrivanje i lečenje ove bolesti.

Papanikolau je nastavio svoj rad na unapređenju Pap testa i osnovao je prvi institut za istraživanje raka u Majamiju, danas poznat kao “Papanikolau Cancer Research Institute“. Ovaj institut i dalje vodi istraživanja u oblasti prevencije i lečenja raka.

NATAŠINA ORDINACIJA – MESTO GDE S DOKTORKOM PRIČAMO SRPSKI

Jorgos Papanikolau – Zanimljivosti iz Života

Pored svog revolucionarnog rada, Jorgos Papanikolau je bio poznat i po svojoj strasti prema muzici. Bio je talentovani violinista i često je svirao na koncertima u lokalnoj zajednici. Kao mladić, proveo je mnogo vremena svirajući violinu, a ta strast za muzikom ostala je sastavni deo njegovog života i nakon što se posvetio medicini.

Njegova žena Andromahi bila je takođe naučnik i ona je imala značajnu ulogu u njegovom radu. Bez njenog podsticanja i podrške, Papanikolau možda ne bi nastavio sa svojim istraživanjima koja su dovela do otkrića Pap testa.

Iako je Papanikolau bio nominovan za Nobelovu nagradu za medicinu, nikada je nije dobio. Preminuo je 1962. godine, ali njegovo nasleđe i dalje živi kroz njegov doprinos medicinskoj nauci.

You may also like

Ostavi komentar

10 + 11 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići