GRADOVI POBRATIMI – KAKO SU ŠAPČANI DOBILI ULICU NA KEFALONIJI

by Ivana
3 Komentari

 

kefalonija sabac ulica

 

Svi znamo za prelepo ostrvo Kefalonija. Ali, da li ste znali da se na ovom ostrvu nalazi šabačka ulica? I zašto je baš Šabac „prirastao za srce“ ovoj jonskoj lepotici?

Bilo je lepo i sunčano jutro ovde kod nas u Atini, kada nam je u inbox stigla poruka oduševljenog turiste da je na ostrvu Kefalonija, usred leta, video naš Abrašević. Atmosfera na trgu dovedena do usijanja, prelepe narodne nošnje, ponosni ansambl koji je sve korake odigrao toliko precizno, da su se okupljeni Grci i znatiželjni stranci samo osmehivali i dugo, dugo aplaudirali.

kefalonija i šabac gradovi pobratimi

Natup šabačkog Abraševića na trgu na Kefalonijii – počasni konzul g. Viktor, konzul Ambasade Republice Srbije u Atini g. Milan Vukosavljević i čelici opštine na otvaranju manifestacije

Ukoliko je neko od vas video ovaj prizor – niste se prevarili. Ansambl šabačkog Abraševića je na poziv počasnog konzula g. Viktora Rouhotasa dobilo poziv koji se ne odbija. Za 5 dana – gostovanje u 5 gradova na ostrvu Kefalonija. Argostoli, Liksouri, Poros, Samos i Fokata, njihovi posetioci i mnogobrojni turisti imali su prilike da vide kako se igra pravo srpsko kolo, u svim varijacijama. I ne samo to, Šapčani su plenili svojom pojavom, oduševili prisutne i s ponosom preneli deo naše tradicije na ovom svima znanom ostrvu.

kefalonija i šabac gradovi pobratimi

Nastup šabačkog Abraševića na Kefaloniji

KAKO SU GRČKA OSTRVA DOBILA IMENA

I g.Rouhotas nije krio oduševljenje ovom posetom, i uzbuđeno je pričao o tome kakvu su sjajnu atmosferu Šapčani napravili. I baš kako i dolikuje, dočekani su na najvišem nivou od gradonačelnika gradova i čelnika ostrva, koji su svoje vreme odvojili da ih na svakom mestu gde su gostovali pozdrave i pokažu ono pravo grčko gostoprimstvo.

 

Nastup šabačkog Abraševića na Kefaloniji

Kada Grk na čistom srpskom priča o ljubavi prema Srbiji

Iako smo ga svako malo zapitkivale kako je došlo do toga da Abrašević baš iz Šapca zaigra na trgovima Kefalonije, g. Rouhotas kao da nije želeo da se hvali i samo je skromno odgovarao da su zaslužili. Ipak, kada je nakon 10-ak minuta razgovora na grčkom “progovorio” srpski, bilo nam je jasno da se iza svega krije nešto mnogo više od jednokratne saradnje i slučajnog poziva.

VODIČ KROZ OSTRVO KEFALONIJA

Kefalonija, na kojoj je rođen je grad-pobratim sa Šapcem. Iz prevelike ljubavi prema Srbiji, u kojoj je još kao student boravio 80-ih, nije mogao da je tako lako zaboravi kada se vratio na rodnu Kefaloniju. Organizovao je pomoć u toku rata i bombardovanja, bio čak i u Beogradu na protestima, pružajući tako podršku bratskom srpskom narodu. Kefaloniju su posećivala srpska deca kada nisu imala mogućnosti da idu nigde u ono vreme kada je nama bilo sve nedostupno, on im je organizovao smeštaj. Kada mu se 1999. godine rodila ćerka, dao joj je simbolično ime Irini, što bi u prevodu na naš jezik značilo mir, jer ga je toliko želeo Srbiji.

 

kefalonija sabac

Ansambl šabačkog Abraševića sa počasnim konzulom g. Viktorom Rouhotasom

 

Sve je nakon toga dobilo i veće okvire. Otišao je u Šabac i zaljubio se u ovaj grad, njegove ljude, gostoprimstvo. Svoja iskustva podelio je sa čelnicima ostrva, koji su ga podržali da uradi ono o čemu je maštao – spoji ova dva grada, koja će među sobom sarađivati, delili iskustva, ali i upoznavati dve različite kulture. Tako se saradnja između ova dva grada do sada razvijala u policiji, kulturi, a od oktobra su u planu nove aktivnosti koje se tiču povezivanja u sportu i zdravstvu. Neki vidovi saradnje prošireni su i na druga jonska ostrva, pa tako, na primer, svake godine postoji razmena iskustava u policiji između kolega na Kefaloniji i Somboru i Zakintosu i Smederevu.

 

kefalonija i šabac gradovi pobratimi

Počasni konzul g. Viktor Rouhotas, konzul Ambasade Republike Srbije u Grčkoj g. Milan Vukosavljević i predstavnice opštine Šabac

 

G. Rouhotas se ovde ne zaustavlja. Traži nove načine kako da još više aktivnosti postoji među gradovima u Srbiji i njegovoj Kefaloniji, ali i drugim jonskim ostrvima i da pokuša da razvije saradnju na što više polja. A u planu je zaista mnogo aktivnosti, od kojih su mnoge već pri kraju. Ponosno priča o doživljajima koje su pri organizovanim susretima Grci imali u Srbiji i sa kakvim utiscima su se vratili, ali i onu iskru u očima svaki put kada se naši pojave na Kefaloniji. I zato je ponosan što je od zbog svega što je uradio na povezivanju naše gde zemlje, 2007 godine dobio zvanje počasnog konzula.

SRBI I GRCI – TOLIKO SLIČNI, A TOLIKO RAZLIČITI

A onda se, sa radošću ali i setom seti svoje ćerke, koja ove godine završava gimnaziju. Kaže, nakon toliko godina, u oktobru će, zbog bratimljenja Šabačke gimnazije i Treće gimnazije Argostolija sa Kefalonije posetiti Šabac. Želi da i ona vidi ono što je nekada, kada je studirao u Srbiji video i on – dobre ljude, koje su i njemu pomogle da postane bolji čovek, da voli, da stekne prijatelje za ceo život koje je pronašao baš u Srbiji. 

 

 

You may also like

3 Komentari

Olivera 10/09/2018 - 08:25

Zaboravlja se jedna činjenica! U to vreme je gradonačelnik Šapca bio gospodin Marko Maksimović koji je takođe imao velikog udela u bratimljenju dva grada. Koliko ga je gospodin Viktor cenio i ceni, govori i činjenica da je upravo on krstio ćerku gospodina Viktora. Malo li je?

Odgovor
Klara Đurić 06/09/2018 - 23:19

Za sve gore napomenuto je u velikoj meri zaslužan umetnički rukovodilac narodnog orkestra KUD “Abrašević”, maestro, izvrstan pedagog i pre svega veliki čovek- Ibrahim Ibra Ahmetović!

Odgovor
abr223 11/09/2018 - 10:45

Nije zasluzan Ibrahim! Zasluzni su igraci koji su odradili preveliki deo posla, dok se orkestar skoro pa nigde nije ni video na nastupima.

Odgovor

Ostavi komentar

fourteen − 9 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići