KITIRA – AFRODITINO OSTRVO SA PRELEPIM PLAŽAMA

by Sanja
0 Komentar

Ostrvo Kitira jedno je od ostrva u Grčkoj i nalazi se preko puta jugoistočnog dela Peloponeza. To je jedno od sedam glavnih jonskih ostrva iako je relativno daleko od ostalih.

Kitira – gde se nalazi?

Ovo ostrvo se nalazi između mesta Milopotamos i Kapsali, a na severnoj strani se nalazi napušteno selo Paleohora. Takođe ga zovu i Afroditino ostrvo. Do ostrva Kitira može se stići od istočnog dela Sredozemnog mora. Nazvano po prelepoj boginji Afroditi, ovo ostrvo je idilično okruženje sa peščanim plažama, živopisnim uvalama, potocima i još mnogo toga što privlači i strane posetioce i Grke.

kitira

Ostrvo je savršeno mesto za ljubitelje zabave koji vole da žive na drevnim mestima koja imaju značajne istorijske pozadine. Možete ga posetiti lokalnim letovima, ali većina posetilaca putuje na ovo ostrvo brodom kroz južnu luku Napolija na Peloponezu ili iz Atine. Kitira je dom kristalno plavih voda, pećina i savršenog belog peska kome Grci, a ni i stranci, ne mogu odoleti. Postoji mnogo lepih mesta koje možete posetiti ako se nađete na Kitiri.

Plaže i živopisna mesta koja bi trebalo da posetite

kitira

Ostrvo Kitira ima toliko lepih mesta i plaža koje su uvek spremne da dočekaju turiste. Od pećina do živopisnih sela i vodopada, ovo ostrvo je destinacija koju definitivno treba uvrstiti na listu. Hora, glavni grad ostrva, nalazi se na južnom kraju i u njemu se nalaze mnoge venecijanske zgrade i crkve koje su poznate po fresakama i ikonama. Manastir Mirtidiotisa, posvećen Panagiji Miridiotisi, pokrovitelju ostrva, duhovni je centar Kitire i ima misterioznu priču koja podržava njeno postojanje. Uđite na ovo mesto ako se nađete tu da se i sami uverite i ne propustite zalazak sunca.

Postoje tri glavne pećine na ovom ostrvu, Aja Sofija i pećine Santa Sofije. Većina posetilaca voli da poseti ove tri lokacije pre nego što napuste  ostrvo. Pećine Santa Sofije nalaze se u Kalamosu i Aja Pelagiji i izdvajaju se kao jedna od svetskih mitoloških pećina. Donekle ih je u 19. veku istražio Janis Petroheilos, speleolog sa Kitire.

kitira

Svetionik Mudari je jedno od prelepih mesta koje treba posetiti i nalazi se u najsevernijem delu Kitire. Mnoga druga živopisna mesta, kao što su Pećina Husti, manastir Mirtidija, Klisura Tsakonasa, Arheološki muzej Hora, vodopadi i ostrvo Katuni, između ostalih, vredna su posete.

Plaže na Kitiri su savršene i do većine njih se može stići putem. Plaža Kaladi sa sivim kamenčićima i tirkiznom vodom pruža savršen osećaj baš kao i Paleopoli, najveća plaža ostrva Kithira na istočnoj strani. Plaže Melidoni, Halkos i Kalami će vas oduševiti sitnim šljunkom i savršenim peskom.

You may also like

Ostavi komentar

3 × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići