kurabjedes

Svako ko je proveo bar jedan Božić u Grčkoj sigurno se upoznao sa ukusnim kolačićima od badema zvanim kurabjedes. Ne samo da će da vam izgledom ukrasiti prazničnu trpezu već će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj. Zbog toga vam otkrivamo tajnu pravljenja ovog grčkog božićneg slatkog zalogaja.

Za kurabjedes vam je potrebno sledeće:

  • 1 kg brašna
  • 500 g putera (najbolje je ako uspete da nađete svež ovčiji)
  • 160 g + 250 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1 kašićica ekstrata od badema (super će biti ako uspete da nađete sa ukusom gorčijeg badema ali i sa običnim će ispati super)
  • 200 g prženog badema iseckanog na listiće (svež badem iseckate i stavite ga u zagrejanu rernu na 5 do 10 minuta na 200 stepeni)
  • 1 čašica (od rakije) konjaka iliti grčke Metaxe ( ovo možete, a i ne morate ako ne volite da osetite alkohol u kolačima
kurabjedes

Priprema:

Ostavimo puter da omekša na sobnoj temparaturi. Potom, pre pravljenja mase za ukusne kurabjedes kolačiće, uključimo rernu na 180 stepeni ne bi li bila spremna za pečenje.

Oko 5 do 6 minuta mikserom dobro izmutimo puter, zatim dodamo 160 g šećera u prahu i nastavimo da mutimo  još 5 do 7 minuta. Dodamo vanil šećer, ekstrat od badema, bademe iseckane na listiće i brašno pa sve to polagano promešamo varjačom.

Kada se sastojci umešaju varljačom trebate polako premestiti testo. Bilo bi dobro da to ne činite golim rukama već uz pomoć gumenih rukavica. Razlog je jednostavan – puter će se topiti manje nego što bi pri dodiru kože i samim tim ćete kasnije lakše oblikovati kurabjedes.

Potom pravite kuglice (svaka bi trebalo da ima od prilike 30 g dobijene smese) koje ćete potom spljosnuti. Kada ih stavite u pleh, u koji ste već stavili papir za pečenje, svaku ćete na sredini udubiti malo prstom (ako vam je nejasno kako pogledajte video klip na kraju teksta). Zatim ih ubacimo u vruću rernu na 30 do 35 minuta.

Kada ih izvadimo biće mekane tako da ih nemojte odmah premeštati već ih ostavite da se ohlade i samim tim više stegnu. Posudu u kojoj ćete ih ređati pospite šećerom u prahu tako da vam je celo dno belo, a zatim poređate vaše keksiće pa ih i odozgo pospete preostalim šećerom.

Vaše kurabjedes su spremne! Uživajte u divnom ukusu!