LEFKADA – DETALJAN VODIČ KROZ PRELEPO JONSKO OSTRVO

by Tijana
0 Komentar
lefkada

Lefkada je četvrto po veličini jonsko ostrvo, odmah posle Kefalonije, Krfa i Zakintosa. Poznata je još pod nazivom Lefkas, a svojom prirodnom lepotom privlači na milione turista iz svih krajeva sveta.

Lefkada Grčka

Ostrvo koje je dobilo ime po svom najjužnijem rtu Lefkatasu (u antičko doba je nosio naziv „lefki petra“ što u prevodu znači beli kamen). Lefkas broji oko 22.000 meštana i skoro svi meštani žive od turizma.

U prefekturu Lefkada ne ulazi samo istoimeno ostrvo, već i 24 manja ostrva koja se nalaze u neposrednoj blizini. Lefkas ima bujnu vegetaciju i obalu dugačku 117 km. Neverovatno je zeleno, nekima se čini da je zelenije i od Tasoa. Iako su nam prva asocijacija na ovaj jonski raj predivne plaže, Lefkada je veoma brdovita i čak dva njena vrha prelaze visinu od hiljadu metara nadmorske visine.

Najviši vrh ostrova je Stavrota sa svojih 1.158 metara nadmorske visine. Odavde se slivaju potoci kratkog toka prema istoku i upravo su oni glavni krivac za bujnu vegetaciju i plodno zemljište na kojem uspevaju pre svega masline i vinova loza.

lefkada

Zbog svog dobrog položaja Lefkas je kroz istoriju bio pod raznim upravama. Uz pomoć arheoloških istraživanja utvrđeno je da je ovo jonsko ostrvo bilo naseljeno još u neolitu. Ostaci mikenske palate govori o postojanju ove civilizacije i na Lefkasu. U VII veku pre naše ere kolonizovali su ga Korinćani u čijem „vlasništvu“ je bilo skoro tri veka. Potom su je u IV veku zauzeli Makedonci , a potom je pala pod Rimljane da bi zatim ušla u sastav Vizantijske imperije. Nakon toga, u XIII veku je pripadala Francima, a u XV i XVI veku je Lefkadom vladala Venecija, tokom prelaska u XVIII u XIX vek pripadala je kratko Francuzima i od 1810. godine Englezima. U sastva moderne Grčke je došla iste godine kada i sva jonska ostrva, 1964.

Možda vam se dopadne

Glavni grad ostrva – Lefkada

Najveće naselje ostrva Lefkada je istoimeni grad sa 8.000 stanovnika. Nalazi se na svega oko jednog kilometra od mosta koji ostrvo povezuje sa kopnom. Naime, ovo je lučki grad koji zaštićen nasipima dužine četiri kilometra, pa tako ako hoćete da se bućnete onda je najbolje da odete na plaže Mili i Gira. Obe se nalaze zapadno od administrativnog centra ostrva. Treba da znate da na obe plaže skoro uvek ima vetra.

Lefkada je baš kao i većina grčkih ostrva, naročito jonskih, pretrpela zemljotrese. Jedni od najtežih su je zadesili 1948. i 1953. godine. Tako da su uglavnom samo crkve starog kova, dok je sve ostalo skoro sagrađeno. Inače, gradom odiše italijanski duh, a to je zbog uticaja venecijanske arhitekture, koja inače dominira jonskim ostrvima.

Najvažnija tvrđava, a i ono što sigurno treba da posetite, je Agia Mavra ili Sveti Mavra ili Santa Marura. Ova tvrđava je pre svega sagrađena ne bi li sačuvala grad od pirata. Unutar njenih zidina je i istoimeni franački manastir. Sagrađena je početkom XIV veka i tada je bila i glavni centar Lefkade.

lefkada

Dok šetate ulicama glavnog ostrovskog grada obiđite i sva tri muzeja:

  • Folklorni muzej – u njemu ćete videti narodnu nošnju sa ostrva, ali i predmete iz svakodnevnog života meštana Lefkade koji su se nekada koristili
  • Arheološki muzej – svi eksponati u njemu su nađeni na ostrvu, pa ćete se tako bolje upoznati sa njegovom drevnom istorijom
  • Muzej fotografije – prikazuje fotografije ovog divnog ostrva

Centar zbivanja glavnog grada ostrva su glavna ulica i šetalište kraj mora na kojem se nalazi “brdo” tavern i kafića. Tokom čitave sezone u marini grada su “parkirane” na stotinu jedrilica, jahti, brodova i čamaca. Centralni trg je Trg Svetog Spiriodna koji nosi ime po crkvi iz XVII veka u čijoj je neposrednoj blizini. Pored te u gradu se nalazi još dve crkve, Agios Nikolaos i Pantokratora, obe su iz XVIII veka. Grad je prepun tavern i kafića tako da ćete sigurno naći neko mesto po svom ukusu da se malo okrepite.

lefkada

Još nešto što ne smete da propustite, ako se nađete u večernjim satima u administrativnom centru ostrva, je drveni most. Veliki broj turista dolazi tu ne bi li uživalo u zalasku sunca. U gradu se nalaze i dva otvorena bioskopa koja rade tokom letnje sezone svako veče.

Iz grada imaju redovne autobuske linije ka svim letovalištima i gradovima koji se nalaze na kontinentalnom delu. Taksi stajališta su vidno obeležena u svim većim mestima, lukama i kraj autobuskih stanica. Cena nije preskupa, ali da znate da će cena biti nešto veća ukoliko taksi pozovete sa recepcije hotela.

Pošto je ovo bitna stavka skoro svakom Srbinu pri izboru letnje destinacije, napomenućemo da se u gradu nalazi i super market Lidl.

Atrakcije ostrva – Lefkada iskustva

Lefkada pored pomenutih atrakcija ima i druge.

Manastir Panagija Faneromen se nalazi na svega tri kilometra od glavnog grada i najznačajniji je verski objekat ovog jonskog ostrva. Priča kaže da se na njegovom mestu nekada nalazilo drevno svetilište. Učenici apostola Pavla su došli u hram i kada su se pomolili s verom u Boga, lik Artemide je pao i polomio se u sitne parčiće. Apostola Pavle je potom rešio da se tu sagradi crkva, a potom je imenovao sveštenika koji će njome da urpavlja. Sa poseda ovog divnog hrišćanskog hrama ima predivan vidikovac sa koga možete uživati pre svega u pogledu na divnu plažu Agios Joanis i na grad Lefkadu. Inače, Bogorodica Faneromena je i zaštitnica ostrva.

lefkada

Kada već spominjemo plažu Agios Joanis onda treba da napomenemo lagunu, poznatu kao Gira, koja je tu u blizini, jer se tu nalaze vetrenjače, koje su u neku ruku i simbol ostrva. Ako ste nekada voleli da gledate “Opstanak” ili ste ljubitelj prirode, onda ćemo vam reći da ovde možete uživati gledajući pelikane, patke i flamingose ( ne mislimo na one na naduvavanje, već prave).

Dodali bi još jednu crkvu koju treba posetiti, a koju su podigli Franci, Crkva Agios Joanis Antusis. Nalazi se tri kilometara od grada i spade takođe u turističku atrakciju Lefkade.

Varoš Kaira je jedna od najpoznatijih na ostrvu, a to je zbog toga što se lokalna kultura u ovoj varoši i dalje čuva i poštuje. Nalazi se u unutrašnjosti ostrva, 14 km južno od grada Lefkade, i broji oko 1000 meštana.

Ako želite da posetite malo selo u kojem su kuće napravljene od kamena, a okružuje ga zelenilo, onda morate posetiti Vafkeri. Iz njega je fenomenalan pogled na more, a taman ćete se i upoznati kakav je život bio u selima na Lefkadi pre razvoja turizma.

Na ostrvu Maganisi, koje se nalazi na 12 nautičkih milja od administrativnog centra Lefkade, nalazi se pećina koja je u Drugom svetskom ratu bila autentično sklonište grčke moranrice.

Na oko dva kilometra od letovališta Nidri, ka unutrašnjem delu ostrva, nalazi se prelepi vodopad koji vredi videti. Izvire iz planine, a završava se u belom ždrelu. Ovde se možete i okupati, samo što je voda ledena.

lefkada nidri

Obavezno uplatite bar jedno jednodevno krstarenje kod neke lokalne agencije. Lefkadu okružuju prelepa ostrva, pa krstarenje često podrazumeva i posetu istih, kao i plaže do kojih se dolazi samo morskim putem. Cena je oko 20 evra po osobi. Iz luke Nidri postoji morski sabraćaj do Kefalonije i Itake. Dok su, manje više, u svim turističkim mestima posetiocima i gostima na usluzi barke, pa tako ako volite mini krstarenja eto prilike da i u tome uživate.

Plaže Lefkada

O prelepim plažama Lefkade smo vam već pisali, pa sve o njima možete naći OVDE.

Letovališta -smeštaj Lefkada

Kao i o plažama i o letovalištima na Lefkasu smo vam već pisali, pa pogledajte OVDE.

lefkada

Još nešto

  • Lefkada je nekada bila poluostrvo. Naime, peščani nanosi su je spajali sa kopnom. Međutim, drevni Eleni su negde oko VI veka pre nove ere prokopali kanal između i tako je Lefkas postao ostrvo
  • Slavni Homer je u svojoj “Odiseji” ukazivao na lepote istočne obale Lefkade
  • Pesnikinja Sapfa, iz VII veka pre nove ere, se navodno ubila tako što se sa vrha Lefkatas bacila i to zato što joj ljubav nije bila uzvraćena. Mit kaže da se zaljubila u nekada ružnog i starog ribara Faona, koji je postao lep i mlad zahvaljujući Afroditi. Naime, prevezo je boginju lepote preko vode i ona mu se zbog toga odužila
  • Ovo jonsko ostrvo je zavičaj i večna kuća čuvenog grčkog pesnika Aristotela Valaoritisa
  • Krajem svakog avgusta na Lefkadi se održava Folklorni festival, pa ako ste tada tu nemojte ga propustiti
  • Obavezno probajte lokalne kobasice i sočivo dok ste na Lefkadi
  • Jedan od najboljih restorana ostrva nalazi se u administrativnom centru i zove se “Regantos”. Porodica koja ga drži je generacijama u poslu, tako da su poznati od davnina

Lefkada mapa

Nalazi se tik uz kopno, od kojeg je deli moreuz, i povezana je mostom na baržama sa kontinentalnom Grčkom, pa je mnogi i ne smatraju ostvom, iako ona gegrafski to danas jeste. Lefkada je odmah iznad ostrva Itake i Kefalonije, a severno od Krfa. Tačnu mapu možete videti pritiskom OVDE.

lefkada

Kako doći do Lefkade?

Do Lefkade možete doći kopnenim putem. Idete auto putem ko za Krf i Pargu iliti Via Egnatia. Od Soluna je udaljena 420 km, a od Atine 385 km.

Lefkada nema aerodrom, ali na svega 25 km od ostrva u blizini mestu Preveza ima. Tačna lokacija aerodrome je Aktionu i let od Beograda traje jedan sat i petnaest minuta.

You may also like

Ostavi komentar

eight − eight =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići