LETOVALIŠTA LEFKADA – KOJE JE PO VAŠOJ MERI?

by Tijana
1 Komentar
lefkada

Letovališta Lefkada – za koje se odlučiti? Lefkada je jedno od grčkih ostrva sa najlepšim plažama. Do nje se može stići i automobilom, pa je baš zbog toga veoma privlačna srpskim turistima. Ako ste se odlučili da letujete baš na njoj, upoznaćemo vas sa njenim letovalištima.

Pored glavnog grada, koji se zove kao i samo ostrvo, Lefkada ima više manjih naselja za koje se turisti i najčešće odlučuju da odsednu tokom boravka na njoj. Mi vam predstavljamo ona koja su popularnija među našim turistima.

Letovališta Lefkada – Nidri

Nidri je definitivno najpopularnije letovalište na Lefkadi, a naročito za one koji su željni noćnog života. Zbog toga ga neki zovu mestom za mlade, ali ono to definitivno nije. U njemu može da uživa svaka generacija.

Ovo nekadašnje ribarsko selo ni danas ne izgleda ogromno, ali zato u svojoj glavnoj ulici nudi sve što je potrebno za dobar odmor: kafiće, restorane, prodavnice sa suvenirima i drugom raznom robom. Ako sednete u neku tavernu kraj obale uživaćete u pravom letnjem pogledu: moru sa jahtama, brodovima, jedrilicama, ali i u pogled na manja ostrva koja se nalaze oko ove prirodne luke. Među tim manjim ostrvima je i Skorpios koje je pod vlasništvom porodice Onazis. Pored pomenutog tu su još Sparti, Maduri i Meganisi.

Nidri je pozicioniran na 17 km južno od glavnoga grada, tako da ako ste sopstvenim prevozom ili ste rentirali kola, onda vam je blizina grada Lefkade samo plus. Letovalište broji oko 800 meštana koji pretežno žive od turizma.

Nidri ima i svoju atrakciju. Naime, na samo oko 2 km od grada, ka unutrašnjoj strani ostrva, nalazi se vodopad koji je vredno videti. Izvire iz planine, a završava se u belom ždrelu. Voda je čista, ali i hladna, pa ko voli može da se bućne i tu.

Najveća mana Nidrija je da je pun turista i da plaža nije onakve lepote kao što su ostale po Lefkadi. Na plaži ćete naći širok spektar sportova na vodi. Iz Nidrija polazi veliki broj turističkih brodića koja će vas odvesti kako do pomenutih manjih ostrva, tako i u obilazak cele Lefkade, a moguće je i do nekog većeg susednog ostrva. Obavezno bar jedan dan iskoristite na krstarenje.

Ako ste odseli u ovom mestu, veoma je bitno da ste motorizovani, ne bi li mogli obići i sve ono po čemu je Lefkada poznata širom sveta.

Lafkada Vasiliki

Vasiliki je još jedno letovalište koje se nalazi južno od glavnog grada, tačnije na 38 km od njega. Mnogi kažu da je posle Nidrija Vasiliki najbolje za letovanje. Mi ćemo reći da je ova ribarska luka super izbor za sve one koji vole nešto mirniji odmor, ali ne skroz miran. Krasi ga šljunkovita plaža, ali i druge manje u neposrednoj sredini kao što je npr. Agiofili.

U Vasiliki selu ima oko 400 meštana, bave se pretežno turizmom i ribolovom.

Lefkada Agios Nikitas

Ovo ribarsko selo leti potpuno oživi zahvaljujući turistima, dok van sezone broji svega 100 meštana. Pošto se nalazi na zapadnoj obali ostrva (gde su plaže uglavnom nepristupačne jer jer je ostrvo tu strmo) treba da napomenemo da Agios Nikitas je jedino mesto koje ima direktan pristup plaži.

Nalazi se na svega 12 km od grada Lefkade, pa je zbog toga, ali i zbog blizine nekih od najlepših plaža ostrva, ovo selo malo skuplja destinacija. Agios Nikitas ima jednu ulicu koja se spušta do plaže i krase je prodavnice razne robe i ugostiteljski objekti. Plaža ovog ribarskog sela je lepa, ali na njoj je zbog toga uglavnom velika gužva.

Lefkada Agios Joanis

Agios Joanis je odličan izbor ako ne želite da boravite u tipičnom letovalištu ili ako ste veliki fan jedrenja na dasci. A opet, ako se zaželite gradske gužve, možete skoknuti do glavnog grada koji se nalazi samo na nekoliko minuta vožnje.

Plaža je duga i spušta se do severa gde se nalaze peščane dine i zaštitni znak Lefkade, vetrenjače. Ova laguna se naziva Gira. Tu možete uživati u pogledu na flamingose, patke i pelikane.

Smeštaj u Agios Joanisu je dobar, a ima i po koji kafić i grčka tavern tako da poseduje sve za jedan miran odmor.

Lefkada Poros

Ovo letovalište je na istočnoj obali ostrva. Udaljeno je od glavnog grada nekih 25 km. Krasi ga zelenilo i može da se pohvali sa 300 meštana. Ulice Porosa su uske, prave mediteranske, i ima dosta kuća koje su izgrađene u tradicionalnom stilu. Mesto je poznato i po lepoj crkvi Analipsi u kojoj se nalaze freske iz XVI veka. U blizini, u maslinjacima, se nalaze i ostaci utvrđenja iz IV veka pre nove ere.

Blizu Porosa se nalazi plaža Mikros Gialos ili Mikros Jalos koja je očaravajuće lepa.

Lefkada Nikiana

U podnožju planine Skaros je smeštena varoš Nikiana. Od letovališta do grada Lefkasa ima svega 10 km, dok samo 5 km do popularnog Nidrija. Pre svega je za turiste koji vole mir i tišinu, ali i netaknutu prirodu. Takođe, Nikiana je idalna za ljubitelje jedrenja na dasci, skijanja na vodi i drugih vodenih sportova. Ima lepu plažu.

Lefkada Sivota

Nalazi se na oko 15 km od Nidrija u zalivu ( koji se takođe zove Sivota). Ima malu peščanu plažu, ali skoro da se niko ne kupa tu. Međutim, Sivota je poznata po dobroj morskoj hrani i velikom broju jahta koje su baš tu usidrene.

Lefkada Perigiali

Još jedno malo letovalište koje se nalazi u neposrednoj blizini Nidrija, na samo oko 2 km daljine, dok od glavnog grada ima oko 13 km. Kao i sva prethodna mesta i ovo ima kafiće i restorane, kao i prodavnice razne robe. Preko puta mesta se nalazi manje ostrvo Heloni.

Plaža Passa je sastavini deo ovog sela i zbog lepote privlači mnoge, ali opet na njoj nije gužva ko u Nidriju. Tako da ako volite nešto mirniji odmor, onda je ovo destinacija za vas.

Lefkada je poznata po lepim plažama, ako hoćete da saznate više o njima vidite link dole:

You may also like

1 Komentar

Vanja 01/02/2019 - 12:04

Vasiliki, tri puta do sada :-=)!

Odgovor

Ostavi komentar

3 × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići