MAŠTOVITA GRČKA JELA OD PIRINČA

by Ivana
0 KomentarKada je u pitanju priprema jela sa pirinčem, Grci su reklo bi se puno maštovitiji od nas. Pirinač na grčki način može da bude jako ukusan i odličan obrok. Ovo su kombinacije koje oni prave.

FETA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI

Spanakorizo

Iako kod nas pirinač sa spanaćem nije baš kombinacija koju upotrebljavamo, kod Grka je to jedno od omiljenih kuvanih jela. Spanakorizo (pirinač sa spanaćem) je jelo koje objedinjuje ove dve namirnice kuvane u sosu od paradajza. Jelo je izuzetno ukusno i gotovo da nema grčke porodice kod koje bar jednom nedeljno nije u meniju.

Prasorizo

Grci generalno u ishrani koriste dosta zeleniša, pa su pite koje prave ili jela u koja stavljaju svašta zeleno neizostavi deo njihove kuhinje. Prasorizo je jelo koje sadrži praziluka i pirinač. Kao i u prethodnom slučaju, i ova dva sastojka sjedinjena su paradjz sosom i veoma lako se pripremaju.

Lahanorizo

Evo kombinacije koja vam sigurno ne bi pala na pamet. Ovo je pirinač sa slatkim kupusom. Mešavina kupusa i pirinča iako možda malo čudno zvuči veoma je ukusna. Iako ovi naši južniji Grci u ishrani preterano ne koriste kupus i često se na sam pomen ove namirnice ili mršte ili nekako nemaju ideju šta bi sa njom pravili, nama koji volimo kupus je ovo vrlo simpatična i ukusna ideja za odličan i drugačiji!

Rizogalo

Evo jedne poslastice koja se doduše ne završava rečju pirinač (na grčkom rizi) vec njom počinje. Lako ćete je zavoleti jer je i mi imamo i rado pripremamo – to je u stvari ništa drugo nego nas sutlijaš. Po ukusu bi se reklo da je princip pripreme veoma sličan, s tim što ovde često znaju da dodaju i malo vanile ili krem od vanile, kako bi ovoj poslastici dali poseban šmek.
You may also like

Ostavi komentar

four + two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići