Nea Flogita – malo mesto velikog srca. Ako niste posetili možda je vreme, jer je Nea Flogita relativno blizu makedonske prestonice, a ni druge lepote Halkidikija nisu toliko daleko. 

Nea Flogita Grčka

Ovo mestašce, poslednjih godina nama sve poznatije kao jedna od letnjih destinacija, osnovale su izbeglice iz Kapadokije u Maloj Aziji, sada već davne 1923. godine.

Istorijski spisi kažu da je u Kapadokiji postojala zajednica stanovnika koji su govorili grčki jezik. Živeli su u istoimenom mestu, Flogita, danas poznatom kao Suvermez u Turskoj. Postoje mnogi koji govore o tome koje je značenje imena, koje danas nosi poznato letovalište.

PEFKOHORI – VAROŠ KOJOJ SE UVEK RADO VRAĆAMO

Jedna, a nama najzinimljivija teorija je ta da je ime nastalo od kule Kale, koja se nalazila van sela u kome je živela pomenuta zajednica u Kapadokiji. Priča kaže da je zamak bio izgrađen na vrhu vulkana koji je izbacivao “plamen” (na grčkom Floga/Φλόγα) kada se tu ulogorovao Aleksandar Veliki. Zato je to mesto u Kapadokiji nazvano Flogita, zbog vatre koja je kuljala iz zamka Kale.

Nea Flogita Halkidiki

Došavši iz Male Azije, Grci koji su živeli u pomenutom Kapadokijskom predgrađu, nastanili su se na brdu, tik uz more gde je danas Nea Flogita.

S obzirom da se nalazi na samo pedesetak kilometara od Soluna, jedna je od vikend destinacija građana istog. Zvanično ovo mesto ima oko 2000 stalnih stanovnika, dok se u sezoni broj onih koji borave ovde udesetostruči.

Što se autobuskog prevoza tiče, odlično je povezana kako sa Solunom, tako i sa ostalim delovima Halkidikija. Samim tim je odlično mesto da provedete svoj odmor.

Nea Flogita

Foto:Printscreen/YouTube/Transpedtours

Nea Flogita plaže

Plaža u Nea Flogiti je nastavak plaže Nea Plaja i teško je reći gde prestaje jedna, a nastavlja se druga. Idealna je za porodice sa malom decom zbog izuzetno čiste vode (nosilac je plave zastave) i plićaka.

Duž plaže nalazi se mnoštvo barova, taverni, kafića, noćnih klubova…Za svakog ponešto. Bilo da ste mladi, stari ili ste došli porodično u Nea Flogiti ćete naći sadržaje koji će zadovoljiti svakog turistu. U samom mestu postoje parkovi i dečija igrališta, tako da ni zabave za mališane neće manjkati.

PLAŽE U OKOLINI SOLUNA

Nea Flogita smeštaj

Kako je jedno od popularnih turističkih mesta, Nea Flogita obiluje mnoštvom apartmana, hotela i smeštajnih jedinica. Kako je preko leta puna turista, kako Grka tako u poslednje vreme i naših, postoji problem oko parkiranja, pa birajte smeštaj sa parkingom da se ne biste vozali u krug tražeći mesto za svog četvorotočkaša.

Kako se nalazi između već pomenute Nea Plaje, i Dionisiosa, na samom ulazu na prvi prst Halkidikija Kasandru, lagana šetnja do ovih mesta upotpuniće vaš odmor. U ovoj varošici ćete naći sve što vam je potrebno. Apoteka, marketi, pijaca, ambulanta… Za potpuni užitak! Vaše je samo da se smestite.

Nea Flogita izleti

Zbog svoje blizine prestonici severne grčke pokrajne Makedonije, ovo letovalište je odličan izbor za sve one koji vole da uživaju u čarima Soluna. Kada smo već kod Soluna ne možemo da ne pomenemo omiljeni šoping centar Srba u zemlji masline – COSMOS, koji se nalazi na svega 30 km od Nea Flogite.

Najmlađe, a i one starije koji su još željni dečijih avantura, obradovaće vest da se na samo 25 km od prelepog letovališta nalazi čuveni vodeni park – WOTERLAND.

Kao i većina mesta širom Halkidikija, pa tako i Nea Flogita nudi izlet do jedne od najvećih svetinja svih pravoslavaca – Svete Gore. Tu su još izleti i do rodnog sela velikog Aristotela – Stagira, ali i prelepe pećine Petralone. Naravno, ne treba zaboraviti i već svima dobro znane izlete širom severne Grčke – Meteore, razna krstarenja, itd.

Na kraju, i ako ne spada u izlet, već u potrebe, pogotovo svima onima koji se odluče da sami spremaju svoje obroke tokom odmora, napomenućemo da se na samo 3 km od Nea Flogite nalazi super market Lidl.