ŠTA MORA DA IMA SVAKA DEVOJKA DA BI SE UDALA U GRČKOJ

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima
nekretnina u grčkoj kupovina

Pre neki dan na pauzi na poslu poveo se razgovor o različitostima između naroda i njihovih običaja. I dok je koleginica iz jedne arapske zemlje objašnjavala kako je, kad se uda, muž obavezan da kupi kuću, nameštaj i svu novu garderobu budućoj supruzi, u prikrajku je stajala jedna Grkinja i kroz šalu prokomentarisala: „Kod nas sve suprotno“.

Razgovor se nastavio njenim objašnjavanjem da se u Grčkoj, naime, očekuje da žena ima kuću, u kojoj će, kada se uda, živeti njen muž i deca. Dakle, nekretnina u Grčkoj je ženina obaveza.

Malo zbunjena, koleginica je počela da ispituje okolo koleginice Grkinje imaju li zaista svoj stan ili kuću, kao miraz kada se udaju? Njih 3-4 koliko ih je bilo u blizini su odgovorile pozitivno.

NEKRETNINA U GRČKOJ ZNAČI SREĆAN BRAK

Kada sam se doselila u Grčku, često sam čula reč „prika“, koja je bila neobavezan deo svake šale na račun muško-ženskih odnosa. Prika je u stvari naš miraz i zaista, kada sam malo razmislila i pogledala ljude oko sebe, shvatila sam da stvarno dosta muževa ustvari živi u nekretnini koje su žene donele u miraz. Počevši od mog svekra koji živi u kući moje svekrve, pa na dalje…

GRČKA SVAKODNEVNICA-SVI SE U SVE MEŠAJU

Kada se rodi žensko dete, roditelji odmah razmišljaju o priki. U Grčkoj je to deo tradicije. Ovo se praktično smatralo obavezom sve do 1981, kada je ova obaveza ukinuta. Žena je, naime, kao poklon za brak, mužu trebalo da kupi nekretninu u Grčkoj u kojoj će oni kao par da žive nakon zaključenja braka.

nekretnina u grčkoj kupovina

To ne mora da bude loše – ako jednog dana stvari krenu po zlu, zna se ko će morati da ode. S druge strane, kada imate žensko dete, unapred morate da mislite da ćete jednog dana morati da iskeširate za stan koji će joj trebati da se uda. To je i dan danas tako, pa se veoma često dešava da roditelji već po rođenju prave planove o kupovini stalna ili kuće. Ono što se često dešava sa devojkama koje recimo nemaju svoj stan u trenutku udaje je da joj roditelji daju novac za kupovinu nekretnine. Doda malo i muž i sve se dobro završi.

HOĆETE DA KUPITE NEKRETNINU U GRČKOJ? OVDE JE POTRAŽITE!

Razlog za ovaj običaj, dakle da nekretnina u Grčkoj treba da bude deo prike, objašnjavan je time što su ženske osobe osećajnije i ranjivije, i možda neće moći jednog dana da nađu posao. Iz tog razloga, imaće jednu vrstu sigurnosti i kuću koja će biti njihova, pa neće morati bar da plaćaju kiriju. Takođe, ako imaju svoju kuću, privući će i boljeg mladoženju.

Veoma je važna i veličina nekretnine, pa da bi ostavila utisak na muževljevu familiju, ona treba da ima bar 3 sobe (jednu dnevnu i 2 spavaće) i da bude skroz opremljena.

LEPO ALI SKUPO ZADOVOLJSTVO

Zna se da nekretnina u Grčkoj zauzima veoma važno mesto i da su njihovi domovi s pažnjom sređeni, često stvarima koje su za naše shvatanje jako skupe. Ovde ne govorim o nekakvim markama, već o cenama nameštaja koje su u Grčkoj, preciznije u Atini jako visoke za naša shvatanja. Postoji opcija Ikea i ostalo. Ako želite ostalo, boga mi ćete to morati i da platite. Još uvek ne mogu da zaboravim kupovinu bračnog kreveta i dušeka pre nekoliko godina i moj šok kada sam u jednoj prosečnoj prodavnici čula cene i odmah izašla napolje. Skoro se poveo razgovor o kupovini ugaone garniture. Koga god smo pitali, rekao je da je cena za neku ok garnituru oko 2000 eura, a bilo je onih koji su i tu cenu smatrali niskom.  

nekretnina u grčkoj zanimljivosti
CENE NEKRETNINA U GRČKOJ – ATINA I OSTRVA

Zbog ovog običaja, 9 od 10 Grka ima nekretninu u vlasništvu, što je po nekim istraživanjima najveći procenat u Evropskoj Uniji.

E sad šta se dešava s nama koje dolazimo iz inostransta pitate se? Pa do sad nam niko nije tražio priku, ali istina je da znaju da se našale na naš račun, nabrajajući njive koje imamo u selima ili stanove naših roditelja u gradovima, za koje se nadaju da ćemo jednog dana naslediti i postati milijarderke.

Dakle, dragi momci koji ste zainteresovani za ženidbu, pravac Grčka, ali pre nekog ozbiljnijeg koraka obavezno pitajte damu za priku, da vidite da li vam se selidba isplati.  

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

3 Comments

 1. mrzim vas sve, zene zasluzuju boga i boginju i raj, muskarac je propast

 2. Totalno razocaranje mi je ovo!! Odvratno! Nece se zena teze zapsoliti zvog osecajnostil nego sto ce joj gledati planira li decu, ima li ih ili ce joj dati manju platu nego muskarcu! Da se neko ozeni mnome zbog veceg stana ili da ja muskarca odaberem zbog toga, to mi je odvratno! Ponizavajuce!
  A sta oni siromasni ljudi, od ceha oni da kupe stan?!

  Divno je da svako iam svoj stan, zensko i musko, ali da se to ne vezuje za brak, nego samo za tu osobu, da tamo ode kada se zaposli.
  To je jedino dobro u slucaju razvoda, lakse ce se zena sa decom odluciti za razvod, ako je nesrecna, jer iam svoj stan 🙂

  1. Author

   To su neki običaji kojih se Grci drže (ne kao nekada, naravno, sada je toga sve manje) i za decu se nekako uvek ima. Naravno, nije to neophodno za brak, ali se ta tradicija još uvek poštuje i sami Grci kada se u porodici rodi žensko dete znaju ceo život da štede kako bi jednog dana mogli da priušte stan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.