NJEGOVO VELIČANSTVO – MASLINOVO ULJE

by Tijana
0 Komentar

maslinovo ulje

Grčka je poznata kao zemlja masline i ulje dobijeno od nje smatra se njenim tečnim zlatom. Možda nije prva u proizvodnji, ali je zato po kvalitetu neprikosnovena.


 Postoji šala u Grčkoj da znaš da si Grk kada svaki tvoj obrok obiluje origanom, limunovim sokom, belim lukom i maslinovim uljem. I zaista retko koji ćete obrok pojesti koji ne sadrži bar dva sastojka od gore navedenih. Od ta dva sastojka koja su svakodneno obavezna, jedan je sigurno maslinovo ulje.

Zašto ćete u Grčkoj zamrzeti limun?

 Sa svojih preko 120.000.000 stabala najjužnija balkanska zemlja zauzima treće mesto na svetu ( prva je Španija, a druga Italija) po proizvodnji ili preciznije – proizvede oko 2.300.000 tona zlatnog zlata godišnje. Grčko maslinovo ulje zauzima čak 16% svetskog tržišta. Od pre deceniju i nešto veliki broj Grka je krenuo u organsku proizvodnju svog najpoznatijeg brenda. Interesantan je podatak da neka stabla iz XIII veka i dalje rađaju.

 Kada mit postane stvarnost – kako je Atina dobila ime

 Smatra se da se u brdima Kalamate, na južnoj obali Peloponeza, proizvodi neka od najboljih maslinovih ulja na svetu. Boja ovog tečnog zlata je flurescentno zelena. Tragičan je podatak da je najveća količina ovog ulja pakovana u ambalaže iz italije ( jer proizvođači nisu mogli da nađu domaćeg proizvođača flaša) i da se potom to ulje slalo u zemlju apeninskog poluostrva i tamo prodavalo pod italijanskom etiketom. Koliko je grčka ekonomija izgubila ovim potezom govori nam da je čak 60% grčke proizvodnje 2012. godine završilo kao italijanski produkt. Zbog toga se do skoro mislilo da najkvalitetnije ulje masline dolazi iz Italije. Danas je Grčka najveći izvoznik ekstra devičanskog maslinovog ulja na svetu.

maslinovo ulje

Neprikosnoveni po kvalitetu je grčki proizvođač Minerva. Međutim, dok boravite na moru u jednoj od najstarijih zemalja sveta, mi vam od srca preporučujemo da nađete nekog farmera i od njega direktno kupite ulje. Od skoro deset miliona koliko Grčka ima stanovnika, čak oko 450.000 porodica se bavi proizvodnjom ulja – što za prodaju, što za ličnu upotrebu. Tako da ćete sigurno u vašem letovalištu naći bar jednu porodicu koja prodaje ovo tečno zlato.

U susret Riju – Sve o olimpijcima iz Antičke Grčke

 Da  drvo masline zauzima posebno mesto u grčkoj istoriji govoro nam i mit o tome kako je Atina dobila ime, ali i da je Herkul zbog izuzetne čvrstote tog drveta imao toljagu koja je napravljena od istog, da je Odisej maslinovim kolcem oslepeo jednog od  divova Kiklopa, Homer prvi naziva tekućim zlatom ulje dobijeno od masline, slavni Hipokrat je uz pomoćeg zlatne tekućine lečio preko šezdeset bolesti i mnoge drugi velikani Grčke istorije bili su očarani ovim plodom prirode. Mi ćemo napomenuti još samo da su pobednici Olimpijade na glave stavljali maslinov venac, a za nagradu su dobijali amfore pune maslinovog ulja, koje je u to vreme bilo mnogo skupo.

Da vam se odmor ne pretvori u noćnu moru

 Na kraju, reći ćemo vam samo kako da proverite da vam neko ne poturi lažno maslinovo ulje. Naime, stavite flašu ulja u frižider na 24 sata i ako se ono zgusne – pravo je!Naslovna fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

4 − one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići