ORESTIJADA – GRČKI GRAD GDE NEMA SEMAFORA

by Sanja
0 Komentar

orestijada

PrintscreenYouTube/Gftpls

Kakvo je to čudo Orestijada, pitate se? Grčki vozači su na drugom mestu na listi najgorih vozača u Evropi, pa je teško zamisliti veće mesto u dragoj nam Eladi koje je bez svetlosne signalizacije. Koliko god vam zvučalo čudno, jedan gradić na samom severoistoku zemlje masline nema ni jedan jedini semafor.Verovatno se pitate kako funkcioniše saobraćaj u istom? Na naše iznenađenje (a verovatno i mnogih od vas), savršeno!

Orestijada

Orestijada je najdalji grad od prestonice grčke. Skoro pa1000 kilometara. Još malo pa kao do Beograda. Pripada trakijskoj oblasti i nalazi se nedaleko od državne tromeđe sa Bugarskom i Turskom.

Osnovale su ga izbeglice iz Jedrena (Andrianupoli) 1923 godine i smatra se “najmlađim” gradom u zemlji masline. Danas je to jedan moderan grad sa oko 21 000 stanovnika i važan poljoprivredni i komercijalni centar severoistočne Grčke.

RAJ ZA VOZAČE – PAKAO ZA PEŠAKE

Centar društvenih dešavanja je gradski Trg koji krasi veličanstvena statua Vaseljenskog Patrijarha Kirila koji je obešen u Andrianupoliju 1821 godine kada je Sultan izdao dekret kojim se naređuje pogubljenje 30 sveštenika Andrianupolisa pod optužbom da učestvuju u pokretu protiv njega.

orestijada

PrintscreenYouTube/Gftpls

Orestijada je poznata i po aktivnom noćnom životu pa je često stecište turista iz severne Grčke. Gradski život je skoncentrisan u dve glavne ulice, Vasileos Konstantinu (Cara Konstantina) i Konstantinupoleos (Konstantinopoljska), pa ako se nekada nađete u ovom gradu prošunjajte tuda.

Ono što je zanimljivo posetiti, pored aktivnog noćnog života i šetnje, jeste Laografski muzej koji čuva uspomenu na to kako se živelo u Andrijanupoliju i okolnim mestima.

Sa centralnog trga ako krenete na zapad dočekaće vas široka i plodna ravnica severnog Evrosa. Na oko pedesetak kilometara od Orestijade nalazi semesto Sufli, poznato po muzeju svile. Pa eto još jedne nesvakidašnje zanimljive stanice.

Grad bez semafora

Jedina dva semafora su na ulazu i izlazu iz grada… I to je sve. Prema broju stanovnika i veličini grada, teško je poverovati da nema nesreća. Ili su jako retke i obično izazvane od strane turista ili ih uopšte nema.Međutim, ovde su vozači jako pažljivi. Svaki će stati ispred jednog od mnogobrojnih pešačkih prelaza, što će one koji su navikli na drugačije (čitaj Atinjane) sigurno začuditi.

Poznavanje propisa je svakako na visokom nivou, čim stanovnici Orestijade odlično funkcionišu bes svetlosne signalizacije u gradu. Za svaku pohvalu!

You may also like

Ostavi komentar

9 + 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići