grcka vozaci iskustva dozvola

Da li ste znali da su Grci na drugom mestu na listi najgorih vozača u Evropi? Ok, sada kada znamo kako je biti vozač, šta mislite kako je pešacima?

Biti pešak u Atini je kao da svaki dan živite na ivici – rado biste negde išli ali vas sa svake strane vrebaju prepreke. Grcka iskustva vozaci i…pešaci…

Trotoara nema

I kada tako puni optimizma krenete da prošetate do prodavnice, kafića, trga shvatite da – nemate kuda. Trotoari su više izložbeni prostor za drveće, saobraćajne znakove i bandere nego za pešačenje. Čini se da postoje više radi reda nego što zaista imaju neku funkciju. Široki su tek toliko da dve mačke mogu da se mimoiđu. Dva čoveka-nikako. Možda jedan može i nekako da prođe, ali će da se mnogo namuči jer će svako malo morati da zaobilazi, savija se i gazi na kolovoz.

Ukoliko, ne daj Bože, u šetnju krenete sa bebom u kolicima, neće vam trebati dugo da shvatite koliko je to bila pogrešna odluka. Ili morate da imate laka kolica sa specijalnim točkovima ili ćete za mesec dana nabaciti ekstra mišiće na rukama. Oči na leđima se podrazumevaju. Ako vas, naravno, neko do tada ne ubije jer ćete više šetati (čitaj trčati) kolovozom zato što trotoarom ne možete. Ili će se neki pametnjaković iz suprotnog smera pojaviti u jednosmernoj ulici u punoj brzini i mahati da se sklonite jer on, zaboga, treba da prođe.

ŠETNJA BEBE U VELIKOM GRADU – 5 RAZLOGA ZA ODUSTAJANJE

Pravila pravila da bi ih udavila

Pošto se naša vozačka dozvola ne priznaje u Grčkoj, svi oni koji bi da, jelte, poštuju zakon treba vožnju da polažu ponovo. Polaganje vožnje (još uvek) zahteva poštovanje propisa. Voziš koliko je ograničenje, staješ pešacima, staješ ispred biciklističke staze, parkiraš tamo gde je dozvoljeno, koristiš migavac…Čim dobijes dozvolu pravila se istog momenta menjaju i sve gore navedeno ne važi. Kao ni stajanje na stop ili crveno, vožnja jednosmernom ulicom u određenom pravcu, vožnja motora po trgovima i trotoarima…Atmosferu dodatno začine i grčki nervozni vozači koji su uvek nervozni i misle da onaj ispred njih što je usporio ima avion i leti a ne auto koji mora da sačeka svoj red.

Pravila džungle

I tako dok vi pokušavate da se ponašate po pravilima, suočeni ste sa onima koji ih krše. Često ne verujete svojim očima kada vidite koje sve manevre izvode, gde se okreću, kako skreću i kuda voze. Policije nikad nema i ne plaše je se, tako da ćete se vremenom na sve to navići, pa vas više neće previše nervirati. Čak ni kada bulevarom sa 4 trake ne možete da prođete jer su u tri parkirani automobili. Pa ljudi moraju da trknu do trafike samo da nešto kupe, e sad što su tu sreli i poznanika i zatvorili ulicu…Siga…

SRBI I GRCI – TOLIKO SLIČNI, A TOLIKO RAZLIČITI (1. DEO)

Grcka iskustva vozača i parkiram se na sred, tim se dičim

Parkiranje je poseba priča. Ruku na srce, nismo ni mi neki disciplinovani, ali grčki fenomen parkiranja na sred ulice je nešto što se retko sreće. Subotom naročito, kada se uglavnom ide u kupovinu, pojedinim glavnim ulicama skoro da ne možete da prođete. Tajna je u sledećem – kola ostave gde hoće i upale sva 4! Pa šta će, to je jedino rešenje jer ne moraju da pešače više od 3 minuta niti da sve vrte tražeći parking pola sata. Red ionako ne postoji, policije nema, pa jedino što će da se desi je da će tamo neko ko vozi i treba da prođe tom ulicom da se nervira što je malaka parkirao na sred ulice. Ali, šta ima veze, oni to ionako neće da čuju jer će već uveliko da piju fredo capuccino u obližnjem kafiću.

AUTOBUSI U GRČKOJ – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

Požalio nam se nedavno poznanik kako mu je u nedelju oko podne policajac uzeo tablice sa automobila (kod Grka nema dopisivanja i ispisivanja kazni, za svaki prekršaj parkiranja skidaju se tablice sa automobila). Kaže, parkirao sam se na ulici, upalio sva 4 i radio ono što i svake nedelje već 10 godina – pio kafu i čitao novine. Reče da je to i policajcu rekao, ali ovaj je ostao neumoljiv. Eto, samo 10 godina mu je trebalo da ga “uhvate”…