KAKO SU GRČKA OSTRVA DOBILA IMENA

by Sanja
0 Komentar
ostrva

Svako ostrvo u Grčkoj ima svoju priču vezanu za to kako je dobilo ime. Iako se za jedno ostrvo vezuju mnoge legende i mitovi, izdvojili smo one najzanimljivije. Evo kako su neka ostrva dobila ime.

Kefalonija

ostrva ime kako

Ovo slikovito ostrvo ime je dobilo po heroju Kefalosu, Atinskom vođi i sinu Dionisiosa. Prognan iz Atine zbog ubistva, naselio se na Kefaloniju koja je kasnije dobilo ime po njemu.

Hios

ostrva ime kako

Na ovom ostrvu je rođena Posejdonova ćerka Hioni (Χιόνη), a njeno ime u prevodu znači “sneg”. Na dan njenog rođenja na ostrvu je pao sneg po kome je dobila ime, a kasnije i ostrvo po njoj. Postoji legenda koja kaže da kada je Posejdon došao na ovo ostrvo svuda je bila pustoš, da bi posle snega koji je pao, a istovremeno i rođenja njegove ćerke, ostrvo postalo plodno.

Samos

ostrva ime kako

Ime potiče od mikenskog “sami” (σάμη) ili “samos” (σάμος) što znači “uzvišenje pored obale”. Geomorfološki oblik Samosa potvrđuje ovu legendu jer je ostrvo puno brda i uzvišenja.

Amorgos

ostrva ime kako

Zahvaljujući biljki Amorgi (Αμόργη) od koje su srevni narodi pravili lanene tkanine, ovo ostrvo danas nosi ovo ime. U Antičkoj Grčkoj je bio jako popularan ovaj materijal, a od njega su se pravile najbolje tunike.

Skiatos

ostrva ime

Naziv potiče od grčke reči “skia” (σκιά) što u prevodu znači senka, vezujući se za puno zelenila na ovom ostrvu koje neprekidno stvara senku.

Ikaria

ostrva

Ime je dobilo po čuvelom Ikaru koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ovo ostrvo koje nosi ime po njemu.

You may also like

Ostavi komentar

13 + six =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići