OSTRVO ITAKA SMARAGD JONSKOG MORA I DOMOVINA ODISEJA

by Ivana
0 Komentar
Pogled sa Odisejevog dvorca ostrvo Itaka
Pogled sa Odisejevog dvorca

Poznato vekovima po mitovima, ostrvo Itaka je od antike, preko Homerovih pesama, postalo simbol lepote. Sa malo više od 3.000 stanovnika, to je malo, zeleno ostrvo, „smaragd“ Jonskog mora, sa šljunkovitim belim plažama i tirkiznim bojama mora, ima toliko toga da pruži svakom posetiocu.

Ukoliko volite Jonsku obalu, prelepe šljunkovite plaže, nestvarne zalaske sunca i uživanje u pripodi, onda ostrvo Itaka treba definitivno da posetite.

Vati ostrvo Itaka
Vati

Glavni grad Vati na ostrvu Itaka


Glavni grad Vati (Vathi), izgrađen oko prirodnog zaliva, jedna je od najslikovitijih, živopisnih i mirnih, malih ostrvskih uvala u Grčkoj. Ostrvo Lazaretto, na sredini zaliva, daje dodatni šarm ovom jedinstvenom i prelepom pejzažu. Tradicionalne taverne su kao stvorene za uživanje u ukusnoj hrani uz more ali i pogledu na u živopisnu luku punu jedrilica i jahti. Ukoliko ste ljubitelj dobrog zalogaja, zađite uličicama Vatija i probajte poznati tartuf koji se pravi sa posebnim kremom samo ovde na Itaci, iz restorana smeštenih u neoklasičnim dvorcima, bujnim dvorištima uz prelepi zalazak sunca.

Plaža Filiatro

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH BIRAMO LETO U GRČKOJ?

Itaka plaže

Zajednička karakteristika svim plažama Itake je bistra, kristalno čista voda! Na ovom ostrvu nećete naći plažu koja će vas razočarati. Osim čuvene plaže Platia Ammos, koja ima potpuno beli sitni pesak i nalazi se u Afalesu, dubokom zalivu na severu Itake, gotovo sve ostale plaže Itake su šljunkovite.

ostrvo itaka grcka
Plaža Mirtera

Filiatro je najposećenija plaža na ostrvu, gde u avgustu možda nećete naći mesto za peškir. Veoma popularna je i plaža Kourvouliji u Stavrosu, tri plaže blizu mesta Lefki: Ammoudaki, Kalomoiri i Kaminia kao i plaža Aspros Gialos. Ukoliko dolazite sa decom, najbolje plaže naći ćete u Loutsi i Deki, mestima koja su vrlo blizu Vathija i do njih možete doći i peške.

Ako više volite mir i samoću, plaže Itake vas neće razočarati – naprotiv, rekle bismo da ste došli na pravo mesto: veliki broj plaža na kojima ćete naći svoj mir, i najverovatnije, ako ih posetite u svim mesecima osim avgusta, ćete tamo biti sami. Dakle, imaćete nešto poput svoje privatne plaže. Ovo naročito važi ako posetite plaže Kaminia, Mirtera, zatim plaže u zalivu Afalos, Alikes, Pera Pigadi, ali i mnoge druge koje su dostupne samo dolaskom brodićima.

GRČKA BRODOM ŠTA SVE TREBA DA ZNATE

Kako doći do ostrva Itaka

Možda je Odiseju bilo teško da se vrati kući, ali nama je danas dostupno mnogo načina da dođemo do ovog ostrva. Ostrvo Itaka nema aerodrom, pa je dolazak do njega moguć trajektom iz različitih luka. Samo ostrvo Itaka ima četiri luke, od kojih su dve otvorene za dolazak turista. Glavna luka Piso Aetos nalazi se na sredini ostrva i do nje se dolazi iz mesta Astakos, Killini i Patra iz centralne Grčke, zatim sa Kefalonije iz mesta Sami i Poros, a u letnjim mesecima i sa Lefkade. Za više informacija o polascima ali i smeštaju možete da posetite ovaj sajt.

Zalazak sunca u mestu Lefki Itaka
Zalazak sunca u mestu Lefki

PELOPONEZ UŽIVANJE U POGLEDU NA JONSKA OSTRVA

Itaka i Odisej

Ostrvo Itaka svoju slavu duguje mitovima. Ono je poznato je vekovima širom sveta po Homerovoj Ilijadi i Odiseji, mesto odakle je Odisej krenuo na svoja putovanja.

Poznati grčki pisac Konstantin Kavafi napisao je pesmu “Itaka” koja je objavljena 1911. godine. u Njoj se pominju Lestrigonci i Kiklopi, džinovski ljudožderi koje je Odisej sretao na svom putu ka domovini Itaki. I naš pisac Miloš Crnjanski je inspirisan ovim ostrvom napisao zbirku pesama “Lirika Itake”.

Naziv Itaka simbolično se koristi u mnogim pesmama i literaturi uopšte da označi cilj, žal za zavičajem, nostalgiju i povratak.

Fotografije i tekst: Marijana Višković, Terrabook

You may also like

Ostavi komentar

nine + thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići