OVO SU RAZLOZI ZAŠTO BIRAMO GRČKU ZA LETNJU DESTINACIJU

by Tijana
0 Komentar

letnju-destinaciju

Većina naših turista za letnju destinaciju bira Grčku. Uglavnom su za to “krive” turističke agencije koje daju veoma povoljne ponude za uživanje kraj jednog od tri mora u zemlji masline, ali tu su definitivno i drugi razlozi zašto mi Srbi biramo baš Eladu za godišnji odmor.

1. Pravoslavna braća

Valjda što smo devedesetih imali oružani sukob koji je jednim delom bio i religijske prirode, mi Srbi volimo da odmor provedemo u pravoslavnoj zemlji. Neki od turista tokom letovanja nijednom ne posete neki od hramova Grčke pravoslavne crkve, ali taj osećaj pripadnosti istoj crkvi nekako nas uvek privuče da baš tamo provedemo odmor.

2. I salatu možemo da ponesemo

Svi znamo da nije lako u današnje vreme izdvojiti za putovanje, a kamoli još za restorane u letovalištima. Grčka, za razliku od nekih drugih mediteranskih zemalja, uvek zatvori oči kada srpski turista preko granice u ručnom frižideru prenese oko 3kg mesa i suhomesnatih proizvoda. Da ne pominjemo i punu torbu testenina.

3. Sa Grcima nismo ratovali

Pored toga što smo iste vere interesantno je to da je Grčka jedna od retkih zemalja sa kojom nismo ratovali, ako izuzmemo neke sukobe koji su se desili davno u istoriji i zaista nisu imali neki značaj i tok na dalja dešavanja. To što je Grčka članica NATO saveza nama Srbima ne predstavlja problem. Valjda zato što znamo da je tokom bombardovanja skoro u svakom gradu ove južne balkanske zemlje masa ljudi protestvovala i davala nam podršku.

4. Ne gledaju nas kao vanzmaljce tj. varvare

I dok imidž Srba na zapadu karakterišu uglavnom loše karakteristike, u Grčkoj, pre svega zahvaljujući izvanrednim srpskim sportistima, Srbi su sinonim za dobrotu i talenat.

5. Možemo da slušamo domaće hitove, ali na grčkom

Nije tajna da mi Srbi volimo da popijemo i zapevamo, a ako još možemo da zapevamo neku našu staru/novu dobru, e to se zove merak! Tako, ako tokom godišnjeg izađemo u neku od grčkih diskoteka, 99% ćemo čuti neku “domaću” pesmu u izvedbi nekog Grka/Grkinje. Otkriću vam tajnu, ko je kome tu ukrao ili platio autorska prava je veća misterija nego gde se nalazi Troja.

6. Ako se nema, tu je giros

Poznato je da smo veliki Gurmani, a da ni braća Grci ne zaostaju za nama. Tako da ako tokom poslednjih dana vašeg letovanja slučajno ostanete bez hrane i na ne planirano niskom budžetu, sigurno znate da nećete ostati gladni. Za samo dva evra možete pojesti  giros koji će vas dobro zasititi.

7. Apoloni iliti “Afrodite”

Većina mlađe ženske populacije leti bira Grčku i zbog tamošnjih “macana”. Naime, i da imate ne jedan već deset kilograma viška, Grci će vas sigurno odmeravati i dobacivati, pa ćete se osećati kao prava boginja. Međutim, što se tiče naših momaka za njih je situacija malo teža. Grkinje nisu poznate kao neke lepotice (ili smo mi nacija sa najlepšim ženama), ali su zato dobre miraždžike. Verovali ili ne, čak i danas većina Grkinja donosi u brak kuću, kola, pozamašnju sumu novca i još mnogo toga, pa kao takva “jedinstvena prilika” veoma su interesantne našim momcima. Da sad ne ispadne da su naši momci sponzoruše, reći ću da neki od njih ipak nađu onu pravu Afroditi!

? Turci su krivi za sve

Jedino brat Grk može razumeti našu patnju, bol i tugu kroz istoriju zbog Otomanske imperije.

 PS Ovo stavka je sad ipak pod znakom pitanja, jer poslednjih godina Turska je postala predmet obožavanja u obe zemlje zahvaljujići malim ekranima.

Deset stvari koje nikako ne treba da kažete jednom Grku

 

Fotografija: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

sixteen − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići