ANTIA – MESTO U GRČKOJ GDE SE KOMUNICIRA ZVIŽDUCIMA

by Sanja
1 Komentar

Evija je poslednjih godina pravi magnet za naše turiste. Ovo najveće ostrvo Egejskog mora ima jako puno zanimljivih letovališta. Najpoznatija dva, Pefki i Edipsos, iz godine u godinu postaju omiljena destinacija Srba. Ali…u ovom tekstu se nećemo baviti letovalištima. Za promenu vodimo vas u planine i to na jug Evije.U krivudavom kanjonu koji se spušta prema Egejskom moru, na obroncima strme planine, nalazi se selo Antia. Na prvi pogled ovo selo se ne razlikuje od ostalih grčkih sela koja doslovno “vise” na planinama… Sve dok ne progovore. Tačnije zazvižde.

Ovaj jedinstveni način sporazumevanja razumeju samo meštani Antie i zovu ga Sfirja, što bi u prevodu sa grčkog jezika značilo zvižduk, i jedan je od najugroženijih i najređih na svetu. Veruje se da ovaj jezik živi već 2500 godina, a postoje razne priče kako je počeo da se koristi u Grčkoj.

Nesrećni dan nije petak 13-ti, već…

Jedni kažu da je poteklo od persijskih vojnika koji su pre oko 2500 godina tražili utočište na ovim planinama, dok drugi tvrde da je nastao tokom vizantijskog vremena. Postoji i verovanje da su u drevnoj Atini, na vrhove brda postavljani vesnici iz Antie kako bi zvižducima signalizirali moguću opasnost. Koja god da je priča istinita, ne umanjuje zanimljivost ovog fenomena.

Kažu da je ovo verzija govornog grčkog jezika i da svaki zvižduk predstavlja određeno slovo grčkog alfabeta, dok isti odgovaraju različitim zvukovima i frekvencijama. Zbog toga “poruka” preneta zviždanjem čuje se 10 puta dalje nego vikanje, što meštanima ovog sela itekako odgovara.U okolini od 40 km ne postoji ama baš ništa sem predivne prirode. Nema hotela, restorana, odmarališta, a mesto ne postoji ni na Google mapi. Tako ne treba da čudi da je ovaj način komunikacije među meštanima u javnost dospeo tek posle avionske nesreće koja se dogodila 1969 godine u okolini Antie.

Možda vam se dopadne

Zagori sela, srce Epira…

U selu je ostalo još samo šest osoba koje i dalje komuniciraju zviždanjem. To su mahom stariji meštani koji zbog gubljenja zuba više i ne mogu jasno “odzviždati” tačnu reč. Još kada se uzme u obzir da celo selo broji svega tridesetak duša, jasno je da će i ovaj neobični način sporazumevanja na žalost iščeznuti.

Pogledajte ovaj zanimljivi video o ljudima koji komuniciraju zviždući

You may also like

1 Komentar

Nensi 21/01/2019 - 01:18

Fenomenalno! Šta sve od vas nećemo saznati.Divne ste!

Odgovor

Ostavi komentar

one × one =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići