P A Ž N J A – IZMENE ZAKONA O DRUMSKOM SAOBRAĆAJU U GRČKOJ

by Tijana
0 Komentar

ZAKONA O DRUMSKOM SAOBRAĆAJUSvi vi koji ovog leta putujete u Grčku treba da znate da su u zemllji masline stupile na snagu izmene  zakona o drumskom saobraćaju. Istim su pooštrene kazne za saobraćajne prekršaje, prema tome naši mili vozači otvorite četvore oči na grčkim drumovima.Naime, prekršaji su sada razvrstani u tri grupe – prekršaji manje, srednje ili za izazivanje velike opasnosti na putevima Grčke. Kazne za male prekršaje su do 100 evra, srednje od 101 do 300 evra i velike opasnosti 301 do 600 evra. Takođe, više ne postoji povoljnost da kaznu umanjite za 50% ukoliko je platite u roku od deset dana.

Novina je i ta da se gore pomenute kazne povećavaju za 100% ukoliko počinilac ima godišnji oporeziv prihod od 50.000 do 100.000 evra i čak 200% ukoliko počinilac ima godišnji oporeziv prihod veći od 100.000 evra prema poslednjoj poreskoj prijavi.

GRČKA: RAJ ZA VOZAČE – PAKAO ZA PEŠAKE

Takođe, treba da znate da nije bitno da li ste turista ili profesionalni vozač, teretnog vozila ili autobusa, pored davanja novčane kazne policija može da vam oduzme i vozačku dozvolu na 60 dana i skine registarske tablice. Neki od prekršaja kojim vam se oduzima vozačka dozvola i skidaju tablice su:

  • Korišćenje mobilnog telefona bez bežične slušalice tokom vožnje
  • Vožnja motocikla bez zaštitne kacige za glavu
  • Nevezivanje sigurnosnog pojasa
  • Bacanje opušaka ili bilo kojih drugih predmeta kojim se može izazvati požar, udes ili zagađivati okolina
  • Vožnja u zaustavnoj traci na autoputu
  • Kršenje propisa kojim se reguliše bezbednost dece u saobraćaju
  • Parkiranje na mestima kojim se onemogućuje prilaz rampama za invalide
  • Parkiranje na mestima koja su predviđena za parkiranje invalida

U slučaju da ste profesionalni vozač teretnog vozila ili autobusa i krećete se duže vreme preticajnom trakom na autoputu, oduzeće vam se vozačka dozvola na 60 dana.


You may also like

Ostavi komentar

17 + five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići