POZNATE GRKINJE: GOSPOĐA RO – MALENA STARICA VELIKOG SRCA

by Sanja
0 Komentar

Nisu samo Grci već i poznate Grkinje ponos grčkog naroda. Gospođa Ro – ako pitate bilo kog Grka ili Grkinju ko je bila ova starica, sa ponosom će vam pričati o njoj. Grci su velike patriote i gde god mogu, pokazivaće svoj patriotizam na razne načine.

Gospođa Ro – simbol grčkog patriotizma

Ostrvce Ro nalazi se na samo nekoliko kilometara od obala Turske, a prva je stvar koju ćete zapaziti ako brodom dolazite na Kastelorizo. Takođe se naziva i Agios Georgios, a spominje se i kao Rogi ili Ropi. Na ovom stenovitom mestu vijori se grčka zastava iako je već odavno bez stanovnika. A za to je zaslužna Gospođa Ro ili, kako joj je pravo ime bilo, Despina Ahladioti.

Priča ove poznate Grkinje počinje na samoj granici zemlje sa Turskom. Ova neumorna starica rođena je na obližnjem ostrvu Kastelorizo 1890. godine koje je tada bilo pod turskom okupacijom. Na stenovito i neplodno ostrvo Ro stigla je sa suprugom, slepom majkom i nekoliko životinja kao izbeglica. Iako je većina Grka izbegla na Krit, Despina se nastanila tik uz tursku obalu. U to vreme na ostrvu Ro živelo je nekoliko porodica koje su ga kasnije napustile u potrazi za boljim životom. Od tada su Despina i njen suprug bili jedini stanovnici, a njihovo prisustvo je smetalo Turcima koji su često testirali njenu izdržljivost.

Grčka zastava od čaršafa i zavese

Prvi put su Turci podigli svoju zastavu na stenama ostrva 1929. godine, dajući time do znanja Despini da treba da ga napusti. Međutim, čim je spazila da se vijori turska zastava, delo ove poznate Grkinje pokazalo je mnogo više od reči. Despina je od belog čaršafa i plave zavese sašila grčku. Zajedno sa suprugom je spustila tursku i visoko podigla svoju, plavo-belu.

Život poznate Grkinje Despine i njenog supruga Kostasa nije bio ni malo lak na stenovitom ostrvu. Tako se Kostas 1940. godine teško razboleo. Jedino prevozno sredstvo do obližnjeg Kasteloriza bio je ribarski čamac. Despina je kao znak za pomoć palila vatru, ali je pomoć kasno stigla. Kostas je preminuo u ribarskom čamcu na putu za bolnicu. Pole njegove smrti, Despina se sa slepom majkom vratila na Ro i od 1943. godine nastavila da podiže grčku zastavu.

Možda vam se dopadne
gospođa ro

Svakog jutra je ova starica podizala grčku zastavu, a svake večeri je spuštala simbolizujući tako ljubav prema slobodnoj domovini. Zbog posvećenosti ove poznate Grkinje, redovno je dobijala zalihe hrane kako bi opstala na ostrvu, dok je ona uvek pozdravljala prolazeće brodove mašući zastavom. Čak i kada je obližnji Kastelorizo bombardovan, ona nije napustila svoj dom. Sva njena komunikacija sa Kastelorizom odvijala se preko ribara, a stanovnici su je nazvali Gospođa Ro, po čemu je ostala poznata do danas.

Svako njeno odsustvo Turci su koristili kako bi podigli svoju zastavu. Tako se 1974. godine turski novinar Omar Kasar, sa još dvojicom Turaka iskrcao na Ro i podigao tursku. Despina se odmah vratila, tursku zamenila grčkom zastavom i od tada je postala poznata širom sveta.

Odlikovanja grčke države

Nema dana kada Despina nije obavljala ritual podizanja zastave na jarbol. Zbog svoje posvećenosti odlikovana je medalljom od strane grčkog Ministarstva Odbrane, kao i od strane grčke mornarice, opštine Rodos, Nacionalne Banke Grčke…

gospođa ro

Ova skromna starica govorila je da nije uradila ništa spektakularno već da je samo volela svoju domovinu. Jedina želja ove poznate Grkinje je bila da je sahrane sa grčkom zastavom koju je ponosno za svoga života dizala na stenama ostrva Ro. Umrla je u bolnici na Rodosu 13. maja 1982. godine. Sahrana je obavljena uz prisustvo tadašnjeg zamenika Ministra Odbrane Republike Grčke. Njeno telo je prebačeno na ostrvo Ro gde je sahranjena sa grčkom zastavom, ispod jarbola gde je svakodnevno podizala istu. Ostavši tako nadaleko poznata kao Kiria Ro – simbol grčkog patriotizma.

You may also like

Ostavi komentar

two × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići