SAVETI LEKARA ZA BEZBEDAN ODMOR

by Tijana
0 Komentar

medicina

Svaki dan u našoj grupi Grčka – grupa za turiste, bar jedna osoba postavi pitanje medicinske prirode. Odgovora ima  pregršt, ali pitanje je koliko je među njima zaista stručnih odgovora… Baš zbog toga smo rešili da u pomoć pozovemo doktora specijalistu koji će dati najbolje odgovore na pitanja šta treba poneti na letovanje u Grčku i šta putna apoteka treba da sadrži, kako biste mogli da prođete bez tegoba i lepo se provedete.Slobodana Jovićevića većina vas koji nas pratite je sigurno zapamtila. Autor je satirične priče u nastavcima Mrsno srpsko letovanje koju smo objavili na blogu i jedan od aktivnijih članova naše grupe. Međutim, ono što većina vas ne zna je da je on načelnik Urgentne prijemne službe u Užicu. Zbog toga smatramo da je i više nego stručan da vam razjasni sve dileme oko toga šta treba poneti kada idete na letovanje u Grčku i šta svaka putna apoteka za more treba da sadrži.

TELEFONE KOJE MORATE DA IMATE DOK BORAVITE U GRČKOJ

“Svaki polazak na letovanje u Grčkoj ili bilo kojoj drugoj destinaciji iziskuje i odgovarajuću pripremu, kako odmor ne biste proveli u krevetu, kod lekara ili na wc šolji”, kaže kroz šalu Slobodan. “Zbog toga, neophodno je da se svaki turista ozbiljno i adekvatno pripremi i putna apoteka treba da bude obavezni deo svakog odmora, a šta ona sadrži zavisi od mnogo faktora, prvenstveno uzrasta, hroničnih bolesti, alergija, intolerancije na hranu itd”.

Hronični bolesnici – šta poneti od lekova na letovanje

Za hronične bolesnike prvo i osvnovno što putna apoteka treba da sadrži je hronična terapija, ukoliko je uzimaju. To su lekovi za povišen pritisak, šećernu bolest, hiperlipidemiju, epilepsiju, astmu… Lekove treba uzimati kako je propisano, bez preskakanja. Oko nedelju dana pre polaska, naročito stariji pacijenti i deca treba da uzimaju probiotik, kako bi se predupredile eventualne crevne infekcije. Takođe, treba spakovati minimum lekova i sanitetskog materijala bez obzira što ste potpuno zdravi, kako bi se izbegao nepotreban trošak, jurnjava i traženje apoteke ili dežurnog lekara ili čak odlazak u veće gradove gde se nalaze bolničke ustanove.

Šta treba da sadrži putna apoteka za letovanje s decom

Minimum koji svaka putna apoteka treba da sadrži kada krenete na letovanje: krema za sunčanje sa najvišim zaštitinim faktorom, dakle SPF 50, jer bez zaštitnog faktora ne bi trebalo decu izvoditi na plažu. To se odnosi i na starije. Zatim hanzaplast, Octenisept rastvor, zavoj.

Lekovi za putovanje s decom su analgetici i antipiretici- Paracetamol, Ibuprofen u sirupu ukoliko su deca mala, za odrasle mogu i tablete. Antihistaminici, recimo Loratadin ili Cetirizin u obliku sirupa ili tableta, i Fenistil gel za lokalnu primenu. Takođe, putna apoteka za putovanje s decom na more treba da sadrži i probiotik i sredstvo za peroralnu rehidrataciju u slučaju proliva i povraćanja, recimo Orosal kesice.

Svakako, treba u dogovoru sa pedijatrom na more s decom treba poneti i antibiotik za ne daj Bože, najčešće je dovoljan neki od penicilinskih sirupa. Treba poneti i toplomer za merenje telesne temperature. Ukoliko se na odmor ide sa bebom na veštačkoj ishrani, treba poneti dovoljno bebi hrane koju inače dajete detetu, kako ne biste bili u problemu da ona kojnu koristite ne postoji u zemlji koju idete, i ne znate kako će beba da odreaguje na nju.

Moje mišljenje je da nije kulturno, a ni higijenski da dete, ma koliko da je malo, bude gologuzo na plaži, tako da su pelene neophodne, najbolje u obliku gaćica. Postoje i pelene za plivanje, dostupne u više veličina, što takođe može da bude dobra ideja ako beba hoće u vodu, da se papirne ne bi stalno kvasile. Vlažne maramice koristite samo kao nužno zlo, jer vodu i sapun ne može ništa da zameni. Ako dete do tada nije probalo ribu i morske plodove, veliki oprez jer su izraziti alergeni.

NATAŠINA ORDINACIJA – MESTO EX-YU OKUPLJANJA U ATINI

Šta sa sobom od lekova i dručih sredstava treba da imaju odrasli

Što se lekova za odrasle na putovanju na more tiče, putna apoteka pored pomenute hronične terapije koju svakako treba poneti i ne treba je preskakati, trebada sadrži i ostale lekove od značaja, kao što su analgetici, prvenstveno Paracetamol ili Brufen, antihistaminik u tabletama, Fenistil gel za lokalnu primenu, Ranitidin ili neki od PP blokatora (Kontrolik ili Nolpaza) zbog eventualnih smetnji sa gorušicom zbog promene hrane i preteranog konzumiranja alkohola. Takođe, poneti neki antibiotik, u zavisnosti od toga postoji li alergija ili ne.Za nadutost, kao deo putne apoteke za odrasle na moru obavezan je Espumisan ili neka od zamena. Kao prevenciju ali i u terapiji proliva, treba poneti probiotik, najbolje forte, jer se uzima jednom dnevno. Napominjem da Loperamid nikako ne koristiti jer nije indikovan za lečenje infektivnih proliva. Ukoliko neko ne podnosi vožnju, svakako treba uzeti neki od lekova za povraćanje, kao što je recimo Dimigal. Ljudi koji pate od zatvora, isti treba da regulišu putem ishrane bogate vlaknima – dosta voća i povrća, recimo smokva je idealna za pacijente sa zatvorom. Tokom putovanja se ne treba prežderavati uz strogo vodjenje računa gde se i šta kupuje usput. Hrana koja se nosi na put ne sme biti lako kvarljiva. Dakle, bez mekih sireva, svežeg povrća i namaza koji su odlična podloga za salmonelu.

Takođe, vrlo važno, treba poneti dovoljno vode i dokupljivati usput.

Alkohol na plaži

Što se tiče alkohola na plaži, može se pijuckati pivo ili malo vina tokom dana, a preterano konzumiranje alkohola, ako je već neohodno, treba ostaviti za veče i noć.

Povremno, posebno mlađi turisti se javljaju zbog pijanstva koje teže prolazi. Simtomi koji se javljaju su poremećaj stanja svesti, izraženo povraćanje i proliv, što može ići u prilog trovanju metanolom koji se koristi za pravljenje jeftinih alkoholnih pića. Lečenje je isključivo bolničko, a kao antidot se koristi etanol. Lično sam na Zakintosu zbrinjavao Engleskinju koja je kasnije oslepela zbog teškog trovanja metil alkoholom iz koktela koje je pila.

Komarci

Što se tiče komaraca na letovanju, koristiti repelente kao što je Autan, a u slučaju ujeda Fenistil gel redukuje svrab i promene po koži. Zato oni treba da budu deo vaše putne apoteke za more. Ujedi pčele ili ose se ne tretiraju ničim osim ukoliko ne postoji sistemska reakcija, koprivnjača, gušenje, otok lica ili jezika. Tada se treba odmah javiti u prvu zdravstvenu ustanovu kako bi se izbegle ozbiljne, pa i fatalne reakcije. Kod otoka jezika treba sisati kockicu leda uz najbrže javljnje lekaru.

Meduze

Kontakt sa meduzom je najčešće banalan i ne tretira se ničim, ali u slučaju reakcije na koži u vidu crvenila, otoka, bola ili pečenja neophodno je opečeni deo isprati slanom vodom, nikako vodom za piće, jer u tom slučaju ukoliko su na koži ostale žarnice, toksin se dodatno izlučuje. Nakon obilnog ispiranja, ako su žarnice i dalje prisutne, treba ih ukloniti, nikako golom rukom, već nekim predmetom – najbolji rezultati se postižu kreditnom karticom ili kartom za kartanje.

Zbog prisustva amonijaka, od pomoći je i urin, znači možete se pomokriti na opečeno mesto. Znam da deluje suludo, ali pomaže. Nakon toga, stavite antihistaminik u kremi ili gelu, recimo Fenistil gel, uz izbegavanje sunčanja opečene regije narednih nekoliko dana.

Kod preosetljivih se može javiti koprivnjača, otok lica, gušenje, bolovi u mišićima, grčevi u trbuhu i proliv, što iziskuje neizostavno javljanje lekaru. Naročito je osetljiva genitalna regija kod nudista, kada se zbog tanke kože polnih organa javljaju intenzivnije lokalne reakcije.

ŠTA JE TO ŠTO NAS VUČE SVAKE GODINE U GRČKU?

Ubod morskog ježa

Kod uboda morakog ježa, iglice koje su ostale u koži treba izvaditi u celosti. Pošto vrhovi imaju kontraotpor kao udica, često je zalamanje. Pre vađenja iglom i pincetom koža treba da omekša, pošto su najčešće tabani u pitanju. Nakon vađenja iglom i pincetom, mesto naprskati Okteniseptom. Ako ne uspete sa vadjenjem, javite se lekaru, jer preteranim kopanjem možete samo napraviti gore.

Ubod ribe pauka i morska trava

Kod uboda ribe pauka, (trachinidae), treba biti brz. Ubod je jako bolan, bol opisuju kao nepodnošljiv, oštar, koji može da traje i do 12h. Pored toga, javlja se mučnina, povraćanje, povišena temperatura, lupanje srca… Obzirom da je otrov termolabilan, razgrađuje se na temperaturi preko 40C, ubodeni deo tela treba potopiti u što topliju vodu ili vreo pesak. Kod burnijih reakcija, neophodna je poseta lekaru.

Obzirom da je mnogima morska trava glavna opsesija na letovanju, ona u suštini i nije toliko opasna, mada može dati kontaktni dermatitis/Fitofotodermatitis/. Tretira se antihistaminikom lokalno, uz izbegavanje sunčanja dok se tegobe ne povuku.

Alergija na sunce i sunčanica

Kod alergija na sunce, koje se stručno zovu polimorfne svetlosne erupcije, i koje se kreću u rasponu od blagog crvenila pa sve do otvaranja dubokih rana, treba koristiti trojnu terapiju: SPF 50, Loratadin tablete, 1×1 dnevno i blag kortikosteroid uveče. Ovo takoše treba da bude deo putne apoteke koju nosite na more. Kortikosteroide u mastima i kremama ne nanositi preko dana nikako, zbog fotohemijske reakcije.

U slučaju sunčanice, koja se javlja zbog izlaganja suncu bez zaštite u periodu od podne do 16h, javlja se glavobolja, povraćanje, vrtoglavica, slabost, malaksalost, pospanost, skok telesne temperature, uz poremećaje svesti do kome. U lečenju se primenjuje hladovina, analgetici, dosta tečnosti ali kod težih oblika neophodan je odlazak u Urgentnu službu.
Dakle da zaključimo: za bezbedan i lagodan odmor, uz dobro raspoloženje poneti putno apoteku i kvalitetnu zaštitu, izbegavati prženje na najačem suncu, poneti minimum lekova, jesti umereno, piti koliko se može, ali uveče i noću, i nema problema. Ukoliko ih i bude, Grci imaju dobre lekare, koji su se, ne tako retko školovali u Srbiji.

Mi vam zajedno sa doktorom Slobodanom želimo ugodan odmor, i nadamo se da će uz ove savete doktora proći bez svraba, proliva, sunčanice i opekotina!

You may also like

Ostavi komentar

nine − 4 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići