Ronjenje u Grčkoj… Pećine, šareni koralni grebeni i podvodni raj na grčkim ostrvima je san za svakog ljubitelja ronjenja.

Grčke vode su pogodne za podvodna istraživanja, a ovih pet ostrva vas poziva da postanete turisti pod vodom.

Hios

Ovo prelepo ostrvo ima neke od najlepših podvodnih pećina, mnoštvo koralnih grebena, ali i olupine brodova koji su potonuli za one koji vole ovakvu vrstu ronjenja. Smatra se idealnim za ronioce početnike s obzirom da njegove vode imaju dobru vidljivost, a temperature su umerene. Elinda, Prasonisi i Tračili su neka od najpopularnijih mesta za uživanje pod vodom.

Organizovano ronjenje na ostrvu obavlja Ronilački centar Tortuga i Sea Adventure.

ronjenje u grčkoj

Santorini

Vulkansko poreklo Santorinija daje podvodnom pejzažu jedinstven šarm. Visok sadržaj soli u vodama ostrva Santorini, čini ronjenje ovde prilično opuštajućim. Među najboljim ronilačkim opcijama ovde su Kejp Tripiti, Taksiarhis (potonuli brod) i greben u oblasti Adiavati.

Ronjenje u navedenim oblastima, ali i u drugim okolnim vodama Santorinija, sprovode Aegean Divers i ronilački centar Atlantis.

Zakintos

ronjenje u grčkoj

Raj za ronioce iz celog sveta. Zakintos krije neverovatno interesantan morski svet, posebno u svom jugozapadnom delu. Vredan pomena je međunarodno priznati Nacionalni marinski park. Bogata flora i fauna u kombinaciji sa kristalno čistim tirkiznim vodama i njenim pećinama čine idealnu sredinu za ronjenje iz snova. Ako imate sreće, možete da plivate pored čuvenih kornjača Careta Careta ili Monaha.

Na Zakintosu možete u ronilačku avanturu sa Nero Sport, sa Eurodivers u Laganasu i ronilačkim centrom Turtle Beach.

Kalimnos

Ostrvo sunđera je bazen atrakcija za ljubitelje ronjenja i to sa dobrim razlogom. Bogato morsko tlo ostrva, sa svojim grebenima, pećinama i brodolomima, stvara postavku snova za one koji vole ronjenje. Oblast Therma – Pithari, ronilački park, farme sunđera u Kasteliju i Kambiju, kao i oblast Diapori su oblasti koje privlače većinu ronilaca.

Ronjenje na ostrvu može se obaviti korišćenjem usluga ronilačkog centra Kalymnos.

Krit

Impozantni divlji reljef ostrva Krit nastavlja se i u moru, stvarajući fanstastične formacije ambisa, pećina i grebena. U okolini Krita ima mnogo brodoloma koji svedoče o istoriji ostrva. Desetine impresivnih mesta za ronjenje su u Sudskom zalivu, kao i na stenovitim obalama od Kalivesa do Georgijupolisa. Među njima su podvodna pećina Slonova, plaža Skinarija u blizini Plakijasa, Spata i Gravousa, Vulisma u Lasithiju, obale Sidera i Kufonisija (Beli).

Ronjenje u Haniji možete probati sa Blueadventures i Omega Divers, u Retimnu, ili u Ronilačkom centru u Aja Pelagiji.