SPORTSKO DRUŽENJE I KROS RTS – POST KOVID EDITION

by Ivana
0 Komentar
Srpska-skola-u-Grckoj-Kros-RTS

Naša radost je kada čujemo našu decu da govore našim maternjim jeziku. Kros RTS je jedna od manifestacija gde se srpski bas čuje. Uz veliko zalaganje i trud učiteljice Vesne Koprivice, postoji srpska škola u Grčkoj, mesto gde mogu besplatno da nauče nove reči, upoznaju našu kulturu i tradiciju i upoznaju nove drugare čiji je bar jedan od roditelja naše gore list.

O Srpskoj dopunskoj školi u Atini smo već pisale, ali kako vreme prolazi shvatamo koliko je važna za našu decu. Jer, ipak smo mi uglavnom jedine koje im se obraćamo na srpskom i vremenom shvatamo da koristimo iste fraze i reči.  Zato mnogo znači srpska škola u Grčkoj, program koji organizuje Ministarstvo prosvete jer tu na časovima uče da pravilno pišu slova, čuju priče o našoj istoriji, praznicima, događajima, poznatim ličnostima.

U Atini se nastava u Srpskoj dopunskoj školi održava jednom nedeljno u tri različita dela grada, što dosta pomaže, jer je Atina ogromna i možemo da odaberemo mesto koje nam je najbliže. Škola postoji i u Solunu, Volosu i na Kritu, tako da I deca koja žive u drugim delovima Grčke takođe imaju priliku da čuju I nauče mnogo novih stvari o našoj matici.

SRPSKA ŠKOLA U GRČKOJ – MESTO GDE VOLE DA IDU I RODITELJI I DECA

Srpska škola, kako je među nama zovemo je praktično i jedino mesto gde možemo da upoznamo i naše sunarodnike, koji žive u Atini. Često znamo roditelje iz grupe u kojoj naša deca pohađaju jezik.

Nakon dve godine pauze zbog situacije sa korona virusom, deca iz sve tri opštine u kojima se održava nastava u Atini i okupila se na jednom predivnom sportskom događaju. U nedelju, 5. juna. 2022. godine, održan je Kros RTS-a u dijaspori na trkackom terenu „Sigru“ u Atini.

DRUŽITE LI SE S NAŠIMA TAMO U GRČKOJ?

Veoma toplo vreme nije nas omelo da se u velikom broju okupimo i sa radošću ponovo uzmemo učešće u ovoj lepoj manifestaciji, Kros RTS.

Naši mališani i takmičili su se u trčanju na 200m, 300m i 400m. Uz budno oko učiteljice, ukupno je održano 8 trka u kojima su učenici bili razvrstani po uzrastu, od najmlađih prvaka do najstarijih osmaka. Sportski dan su zaokružile i dve trke na 400 metara, u kojima su trčale devojčice I dečaci svih uzrasta i borili se do poslednjeg daha da dođu što je moguće brže do cilja. Za uspomenu na učešće u Krosu mališani su dobili diplome i medalje.

KROS RTS – EVO KAKO SMO SE PROVELI

Prelepo!

Događaj je trajao dva sata, nakon čega se nastavilo druženje mališana, ali i nas roditelja, jer je ovo jedna od retkih prilika da se okupimo i razgovaramo na našem maternjem jeziku.

Srpska škola u Grčkoj nastavlja sa radom, tako da se svi ponovo družimo od septembra.

You may also like

Ostavi komentar

four × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići