STAVROS NJARHOS – ČOVEK PO KOME NAJMODERNIJE ZDANJE ATINE NOSI IME

by Tijana
0 Komentar
stavros njarhos

Stavros Njarhos je jedan od najuspešnijih preduzetnika XX veka. Pored Aristotelisa Onazisa, smatra se za jednog od najuspešnijih brodovlasnika grčkih korena. Danas jedno od najlepših i sigurno najmodernijih zdanja u grčkoj prestonici nosi njegovo ime – Kulturni centar Stavros Njarhos

Rođen je 3.jula 1909. godine u Atini. Otac mu je poreklom iz jednog sela u Lakoniji i bavio se trgovinom nafte, dok je majka Evgenija bila iz bogate porodice, bila je sestra čuvenoj braći Kumandaru, koja se u Pireju bavila proizvodnjom brašna. 

Stavros Njarhos završio je pravo u Atini. Godine 1929. počeo je raditi kod svog ujaka i tu se brzo istakao zbog posedovanja administrativnih veština. Shvativši koliko su ogromni troškovi uvoza pšenice iz Argentine i Sovjetskog Saveza, uverio je svoje ujake da će za njih najbolje biti ako sami stvore svoj brend. Tokom velike depresije kupio je šest brodova za 120.000 dolara. 

Naredne godine od kako se zaposlio u preduzeće familije sa mamine strane, sklopio je brak sa Eleni Spordi, ćerkom admirala. Međutim, brak nije dugo trajao pa se razveo godinu dana kasnije. 

Njegov ujak je tridesetih godina prošlog veka emigrirao u SAD. Nakon nekog vremena, slediće ga i njegov nećak. Godine 1939. Stavros Njarhos sklapa drugi brak sa dvadesetogodišnjom Melpomeni Kapari, ćerkom sirijskog brodovlasnika i udovicom diplomate. U isto vreme postao je preduzetnik nezavisno od svog ujaka. Osnovao je Njarhos Grupu koja je tad imala dva tankera za naftu i pet kamiona. 

Tokom Drugog svetskog rata nije bio posmatrač, već aktivni učesnik. Učestvovao je i u savezničkoj Operaciji Overlord, što je bila šifra za operaciju u Normandiji, gde je odlikovan sa čak tri opredena. Godine 1947. se opet razvodi od supruge i tad počinje naširoko da se priča o njemu, jer se tada počeo družiti sa drugim brodovlasnikom – Stavrosom Livanos. Njarhos je flertovao sa njegovom četrnaestogodišnjom ćerkom Tinom, međutim Livanos nije dozvolio tu vezu, pa se zato ženi za njegovu stariju kći Evgeniju. Tri godine kasnije, Tina se udala za velikog rivala Stavrosa Njarhosa – Aristotela Onazisa. To je veoma razljutilo glavnog aktera naše priče. 

Stavros Njarhos – kako je stekao ogromno bogatstvo

Potom je Njarhos Stavros je počeo da ulaže u velike tankere, a taj potez se pokazao odličnim, jer će ga učiniti jednim od najvećih brodovlasnika na čitavom svetu. Dugi niz godina bio je ponosni vlasnik najveće flote na svetu. Nosio je nadimak „Zlatni Grk“, pa je shodno tome bio predstavljen i u časopisu Tajm 6.8.1956. godine. Zli jezici kažu da je tu naslovnici platio za 500.000 dolara. 

Njarhos je kupio i jedno saronsko ostrvo – Specopula, nakon što je sličan „potez“ načinio Arisotelos Onazis kupujući drugo ostrvo. Bio je strastveni umetnički kolekcionar. Poznato je da je 1957. godine kupio celu kolekciju umetnina poznatog američkog glumca Edvarda Robinsona, koja je obuhvatala 58 slika, za šest miliona dolara. 

Pedesetih godina prošlog veka počeo je da ulaže u svoju rodnu Grčku, koristeći povoljne zakone tog doba. Njegove dve najvažnije investicije su grčka rafinerija Aspropirgos (danas ELDE) i helenska brodogradilišta u Skarmagi, koje je inače dugo bilo najveće brodogradilište na Mediteranu. 

Bio je i strastveni skijaš. Naime, 1965. godine dok je boravio u Švajcarskoj na skijinu susreće se sa lepom Šarlot Ford, unukom legendarnog proizvođača automobila Henrija Forda. Mlada Amerikanka je uskoro zatrudnela sa Stavrosom Njarhosom i izbio je skandal. 

stavros njarhos

Evgenija, žena koja mu je rodila četvoro dece (Filipa, Spirosa, Konstantina i Mariju-Irini) odmah traži razvod. Njarhos sklapa brak, kod matičara, sa Šarlot, sa kojom je dobio i peto dete, kćer Helenu-Anu. U međuvremenu, njegova osećanja prema Evgenija se vraćaju. Razvodi se od Šarlot, ali ne treba ponovo da se venča sa Evgenijom, jer njihov razvod u Grčkoj nije priznat, niti njegov brak kod matičara. U Grčkoj su važila samo venčanja sklopljena u crkvi. 

Njarhos ponovo zauzima naslovne strane štampe širom sveta 4.5.1970. godine, kada je njegova supruga Evgenija (44) nađena mrtva na Specopulu, pod misterioznim uslovima. Doktori su na njenom telu pronašli znake borbe i modrice. Svetska štampa se pitala da li je Evgenija ubijena ili je izvršila samoubistvo? Zvanična verzija je smrt prekomernom upotrebom barbiturata, a slučaj Njarhos je zatvoren, uprkos tužiocu koji je tvrdio suprotno. 

Sledeće godine, 1971., Stavros Njarhos se ženi Tinom, sestrom svoje pokojne supruge i svojom mladalačkom ljubavlju. Tina se razvela od Onazisa 1959. godine, nakon što mu je rodila dvoje dece, Aleksandra i Hristinu. Tri godine posle venčanja Tine i Stavrosa, 1974., ona će umreti, takođe od barbiturata. Ubila se jer nije mogla da podnese smrt sina Aleksandra u avionskoj nesreći. Međutim, štampa i ovog puta krivi Njarhosa, jer je Tina umrla u jednom pariskom hotelu, dok je Njarhos Stavros spavao u sobi pored. 

Porodična kriza

Nakon porodične krize, 1973. godine, Njarhos je prodao neke od svojih brodogradilišta i interesovanje prebacio na trgovanju dijamantima i finansijama. Takođe, investirao je u farme konja u Francuskoj i SAD. Kupovao je dela Van Goga, Goja, El Greka… Pikasov autoportret koštao ga je 1989. godine 47.850.000 dolara. 

Njegove jahte (Kreoli i Atlantis 1 i 2) su bili plutajući muzeji, kao i njegove nekretnine u Francuskoj, Londonu, Švajcarskoj i naravno Specopulu. Njegova kolekcija umetnina, prema mišljenju stručnjaka, koštala je više od milijardu dolara. 

stavros njarhos

Stavros Njarhos je bio na vrhu liste 100 najbogatijih ljudi na svetu. Početkom devedesetih se povukao u Sent Moric, Švajcarska, gde je i preminuo 16.5.1996., pogođen retkom bolešću koja je paralizovala njegov imuni sistem. 

Ono što je mislio, a šta nije uspeo da uradi u Grčkoj, sada sprovodi Stavros Njarhos Fondacija, koja je osnovao upravo on. Fondacija je aktivna u donacijama u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, zdravlja, umetnosti i kulture. Fondacijom upravljaju njegova deca. 

Njegov sin Filip Njarhos, koji je 859. najbogatiji čovek na svetu i četvrti Grk po najdužem računu u banci, je taj koji je Grčkoj predao Kulturni centar Stavros Njarhos, projekat vredan 630 miliona evra, u znak sećanja na svog oca. Ovaj skroman milioner koji ne voli medijski da se eksponira je takođe dao 25.000.000 evra vatrogascima, ne bi li se modernizovali, posle požara na Atici.  

Porodica Njarhos, baš kao početkom prošlog veka, i u ovom je jedna od najznačajnijih grčkih porodica i najvećih dobrotvora u svojoj otadžbini. 

stavros njarhos

You may also like

Ostavi komentar

thirteen − eleven =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići