USKRS NA KRFU, IDRI I HIOSU

by Sanja
0 Komentar

Uskrs u Grčkoj je, pored Božića, najveći hrišćanski praznik. Na Grčkom se Uskrs kaže Pasha (Πάσχα) i potiče od jevrejskog praznika Pesah što bi značilo “prelaz”,simbolizujući prelaz jevrejskog naroda iz Egipta u obećanu zemlju.  Pored tradicionalnog i dobro poznatog farbanja jaja, postoje i neka karakteristična slavlja u raznim delovima zemlje sirtakija i buzukija.

Kako Krfljani slave Vaskrs?

Da posetite Krf (ili Kerkiru, kako je Grci zovu) postoji mnogo razloga. Međutim, Uskrs na Krfu je poseban doživljaj. U starom delu grada sa terasa (ili prozora) ukrašenih crvenom tkaninom, bacaju se zemljani bokali puni vode.

Postoje razne teorije o nastanku ovog običaja. Prema jednom verovanju tako se iz kuće izbacuju sve loše stvari koje su se dešavale prethodne godine. Po drugom verovanju, lomljavom bokala se izražava bes i ljutnja zbog Judine izdaje. Vaskrs na Krfu avionom je pravi izbor da ove godine provedete najveći hrišćanski praznik veselo i drugačije od prethodnih godina.

Idra – Brodske sirene u ponoć

Na ovom malom i živopisnom ostrvu posebnu pažnju privlači proslava Uskrsa na “morski” način. Epitaf se unosi u more. Veče pred Uskrs (Velika Subota), prati se liturgija, a po završetku i posle sveštenikovog “Hristos Vaskrse”, nebo postaje osvetljeno hiljadama boja vatrometa, dok okićeni brodovi uključuju svoje sirene javljajući da je najradosniji praznik stigao.

Na Uskrs se “pali Juda”, lutka napravljena od lako zapaljivog materijala.

Uskrs na ostrvu Hios – “rat” dve parohije

Jedno od svakako najzanimljivijih slavlja je ono koje se dešava na ovom divnom ostrvu, a to je “rat” dve parohije. Ratuje se ručno pravljenim zapaljivim raketama. Rakete su pravljene od mešavine uglja i sumpora, kojom se pune papirni cilindri sa fitiljom.

Rat obično počinje oko 21 h, prestaje na kratko oko 23 h da bi vernici ušli u crkvu. Čim sveštenik uzvikne “Hristos Vaskrse” rat se nastavlja. Oni koji su u to vreme u crkvi, čekaju da se “paljba” obustavi da bi otišli kući. Dok traje ovaj neobični rat mesto je opasano žicom, da slučajno ne bi došlo do povreda posetilaca.

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići