USKRS – NAJZNAČAJNIJI PRAZNIK U GRČKOJ

by Tijana
2 Komentari
uskrs

Iako su Srbi i Grci većinski pravoslavci, obeležavanje pojedinih verskih praznika koliko je slično, toliko je i različito. Danas ćemo vam otkriti kako braća južnjaci dočekuju najveći hrišćanski praznik – Uskrs.

Pre nego što krenemo da vam pišemo kako se praznuje Uskrs kod braće Grka, napomenućemo vam da dole ispisano važi za Atiku (region u kome se nalazi Atina), a ne za celu Grčku. Baš kao I kod nas, u različitim krajevima Grčke postoje različiti običaji.

Uskrs u Grčkoj – praznik pun običaja

Najlepši i najsvečaniji praznik u zemlji masline je Uskrs. Grci mu se raduju više nego Božiću i Novoj godini. Već sredinom velikog posta počinje da se oseća praznični duh. U izlozima butika, radnji, holovima tržnih centara moguće je videti neko “džinovsko” jaje ili zeku, a slične dekoracije se mogu videti i u skoro svim grčkim domovima.

Veliki četvrtak je dan kada grčke domaćice farbaju jaja, dok će uveče istog dana posle večernje liturgije imati drugi posao. Naime, tada se skupi nekoliko žena iz opštine ili sela koje u crkvi s ljubavlju prave epitaf. Prave ga od hiljadu cvetova i to obavezno svežih, a ne plastičnih.

Pošto je Uskrs, baš kao i Božić, vreme darivanja, nedelju dana pre Velikog petka trgovci rade po ceo dan i svaki dan (uključujući i vikend). Poznato grčko dvokratno radno vreme, pre velikog praznika se ne praktikuje.

Veliki petak

Prodavnice rade i na Veliki petak, ali se otvaraju tek oko podneva. Razlog leži u tome što će većina Grka ide na jutarnju liturgiju tokom koje se na epitaf stavlja ikona i krst, koji simobolizuju Isusovo telo. Tada zvona na svim crkvama počinju da zvone i ne prestaju do večeri.

Tokom večernje liturgije oko crkava širom zemlje masline okuplja se mnogo Grka. Svi imaju sveće sa sobom. Tada se epitaf iznosi iz crkve i prolazi ulicama opštine ili sela. Svi prisutni kreću u šetnju za epitafom držeći upaljene sveće. Na kraju, se epitaf vraća u crkvu. Posle ovog religijskog čina, odlazi se na večeru sa porodicom ili prijateljima u riblju tavernu ili u svoj dom.

Poruke za Uskrs – Kako čestitai praznik nad svim praznicima

95% Grka i Grkinja u subotu prisustvuje večernjoj liturgiji i ostaju do ponoći. Neki će ostati i do kraja liturgije tj. do ranih jutarnjih časova. Naravno, za ovu priliku se skoro uvek kupuje nova odevna kombinacija ili se pak iz ormana izvadi najbolji komad “krpice” koji se poseduje.

Jedna od glavnih zvezda ove večeri je i lambada , ukrašena sveća specijalno napravljena za ovu priliku. Nešto pre ponoći  se u crkvi gasi svetlo i tada se deli tzv. Blagodatni oganj ili Sveti plamen koji je kao i kod nas stigao iz Jerusalima. Tačno u ponoć počinje vatromet i svi međusobno jedni drugima čestitaju. “Hristos Anesti”, će se čuti svuda, baš kao i odgovor: “Alitos Anesti”. Treba da znate da se Grci ne šale sa svojim najvećim praznikom, pa ih nikada nećete čuti da čestitke povodom Vaskrsa pretvore u nešto smešno ili da se na njegovo čestitanje našale.

Uskršnja trpeza i provod nakon liturgije

Kada se završi sa čestitanjem, svi oni koji ne ostanu na liturgiji do kraja, odlaze svojim kućama, ali ne da spavaju. Prvo će sa plamenom svoje lambade osveštati dom, tako što će iscrtati krst iznad ulaznih vrata, a potom će isti taj plamen sveće pokušati da održavaju 40 dana jer takav je običaj.

Čak ni posle navedenog rituala Grci ne idu na spavanje. Naprotiv, tada počinje “zabava”. Naime, negde oko jedan izjutra Grci večeraju. Zvezda trpeze su supa magirica (tradicionalna supa od jagnjećih iznutrica i povrća) i šarena jaja. Uvek se tu nađe i drugih đakonija, ali prethodne dve su glavne zvezde. Stariji i deca će se posle večere još malo družiti i onda će otići u krevet, dok će mladi uglavnom posle večere nastaviti sa proslavom praznika u nekom noćnom klubu.

Sutradan, tokom uskršnjeg ručka, opet će se skupiti cela uža/šira porodica. Jede se uglavnom jagnjetina ili jaretina sa raznim salatama, ali će se posle pored veoma ukusnih slatkih đakonija obavezno naći i čuveni cureki (sladak hleb koji za ovu priliku simbolično ima na sebi i jedno obojeno jaje). Svakih desetak minuta će neko nazdravljati uz reči “Kalo Pasha” (Srećan Uskrs) . Zanimljivo je da bez obzira što su svi neispavana i umorni, nećete videti skoro nikog neraspoloženog. Naprotiv, svi će imati osmeh na licu i biće istinski srećni.

Imendani baš na Uskrs

Već smo vam pisali da je u Grčkoj imendan dan koji je važniji od rođendana, a da li ste znali da je Vaskrs praznik kada svoj imendan proslavljaju svi koji se zovu: Anastasios, Anastasia, Labros, Labrini i Pashalis? Da ne bude zabune, ovo su lična imena, a nadimci od Anastasios i Anastasia su sledeći: Tasos, Sulis i Natasa. Tako ako imate nekog druga ili drugaricu koji nosi neko od navedenih imena ili nadimaka, nemojte zaboraviti da mu čestitate imendan.

Fotografija: Pixabay/Alexas_Fotos

You may also like

2 Komentari

Станимир Трифуновић 14/04/2017 - 11:16

Сасвим тако. Моје прошлогодишње искуство, дивно, свечано, незаборавно…
Христос Воскресе – Алитос Анести!

Odgovor
Sanja 14/04/2017 - 11:52

Hristos Voskrese Stanimire! U sreći i zdravlju da provedete Uskrs. Svaki deo Grčke je poseban doživljaj jer svako mesto ima neki svoj karakterističan način slavlja. Treba to doživeti…

Odgovor

Ostavi komentar

two × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići