U grčkom pravoslavnom kalendaru, Uskrs je najveći i praznik koji se najviše slavi. Uskrs je takođe i tesno povezan sa prvim znacima proleća, pa je to idealno vreme da se porodica okupi i proslavi ga zajedno. Ovo naročito važi ukoliko su porodice tokom godine razdvojene – Uskrs obično bude praznik kada se svi potrude da budu na okupu. Tada je ovaj praznik radost za sve, a  naročito za decu.

Osim tradicionalne trpeze, grčki Uskrs krase i prelepe sveće – lambade.

U našoj tradiciji ovaj simpatičan detalj ne postoji, pa retko da postoji osoba koja je malo pre ili za vreme Uskrsa posetila Grčku, a da nije primetila najrazličitije ukrašene sveće u gotovo svim izlozima i pitala kakva priča je vezana za njih.

uskrs

Lambada je tradicionalni uskršnji poklon deci, koji im daje kum koji ih je krstio. Deca se raduju Uskrsu, a naročito ovim svećama i poklonu koji im za Uskrs takođe kupuje kum, pa ga uvek željno očekuju. Zato su ove sveće i ukrašene da, sa jedne strane oslikavaju radost, a sa druge približe ovaj praznik deci.

CUREKI – USKRŠNJI SLATKI HLEB

Ova sveća pali se kao i ostale, na ponoćnoj liturgiji na Veliku Subotu. Zanimljivo je na liturgiji videti decu kako donose ove prelepe sveće, koje su zaista ukras ove ceremonije i raduju se prazniku sa svojom porodicom.Tradicija kaže da se ove sveće pale i na Sveti Petak, dan kada žene i deca idu u crkvu, kako bi ukrasile epitaf cvećem.

uskrs

Ipak, Sveta Subota najvažniji je dan, a naročito momenat kada u ponoć plamen sveće sveštenika upali sveće pristunih na liturgiji. Deca ovaj plamen na svojim lambadama ponosno nose do kuće i pale unapred dekorisane sveće u obliku krsta, jer se veruje da će tako zaštititi svoj dom.

To je znak da u kući može da počne i svečana Uskršnja večera, u kojoj uživa cela porodica. Na trpezi se neizostavno nalazi i magiritsa, supa pripremljena od jagnjećih iznutrica, koja se priprema samo i specijano za ovu priliku.