VELIKI PETAK – OBIČAJI I TRADICIJA U GRČKOJ

by Sanja
3 Komentari
veliki petak

Veliki Petak je najtužniji hrišćanski praznik. Za ovaj dan je vezano mnogo običaja, kako kod nas, tako i kod Grka. Pored onih koji su nam zajednički, skoro svako mesto u Grčkoj ima i neki svoj običaj koji vekovima u nazad poštuju.

Veliki Petak običaji

Grci su vrlo pobožan narod. Retko kog Grka ćete sresti, a da se ne prekrsti kada prođe pored crkve, pa makar se to dešavalo pet puta za deset minuta. Veoma poštuju svoju veru.

Danas se širom Grčke ukrašava plaštanica prirodnim cvećem, koja će se večeras izneti na litiju. Tokom celog dana, vernici odlaze u crkvu da celivaju ukrašenu plaštanicu, a deca se najčešće provlače ispod iste kako bi ih pratila sreća. Pored ovog jedinstvenog običaja, u raznim delovima Grčke postoje i neki, nama manje znani.

U mestu Koroni na Peloponezu, na Veliki Petak se ne pali vatra i ne jede se bukvalno ništa. Samo se u malu čašicu sipa sirće i piju se tri gutljaja, jer su tako i Hristu davali da pije toga dana.

veliki petak

Vatra takođe ne gori u mnogim mestima u Grčkoj na Veliki Petak, a na Lezbosu se vatra ne pali od Velikog Četvrtka do samog Uskrsa.

Možda vam se dopadne

U Sparti , kada se Epitaf vrati u crkvu, svećar ga raskiti i sveće sačuva. Ujutru ih sveštenik stavlja na poslužavik sa cvećem i deli ih ženama. Ovo cveće žene čuvaju kao amajliju i lek. Obično kada se dete razboli, na ugalj stave malo ulja i malo cveća, pa time mažu dete da što pre ozdravi.

Na ostrvu Paros, sveće sa Epitafa se čuvaju i pale se kada je jak vetar ili kada pada kiša, da nevreme prođe brzo.

U mestu Kastanofito, kod već dobro poznate Kastorije, deca iz crkve uzimaju drvenu pticu lastu, vezuju je na štap i ukrašavaju je, pa sa njome idu oko kuća, skupljajući poklone i crvena jaja.

Trakija je poznata po običaju paljenja Jude. Deca, nakon što naprave lutku Jude, idu od kuće do kuće tražeći granje. Nakon liturgije sa Epitafom, spaliće lutku Jude koristeći baš te grančice. Pepeo koji ostane meštani skupljaju i odnose na groblje.

U mnogim priobalnim mestima Epitaf se unosi u more. Ovo se najčešće praktikuje na ostrvima kao što su Hidra, Naksos, Tinos i ostala.

Uskrs u Grčkoj

Uskrs u Grčkoj je uvek poseban doživljaj. Oni koji su ga iskusili kažu da ostaje zauvek u sećanju i rado bi ga ponovili. Mnoštvo raznoraznih običaja širom zemlje daju posebnu notu ovom prazniku.

Razmislite i vi o poseti Grčkoj za vreme Uskrsa. Sigurni smo da će vam biti zanimljivo i da ćete poželeti da se uvek nađete u zemlji masline na ovaj praznik.

You may also like

3 Komentari

Natascha 26/04/2022 - 10:18

Mi smo na Kritu putovali od Herakliona do Hanie busom,soferi se krste kad god vide crkvu,a bilo ih je na tom putu puno

Odgovor
Ivana 05/02/2023 - 22:08

Tacno tako, i nama je to na pocetku bilo neobicno, sada smo navikle.

Odgovor
Kirka 30/04/2019 - 12:34

Mi smo proveli zaista brojna leta u Grckoj i vecina ljudi sa kojiam smo pricali o crkvi i veri su nam rekli da uopste nisu religiozan narod, delom samo vole tradiciju, ali ne i veru delom se foliraju. Razna mesta, razna ostrva.
To je nase iskustvo 😉

Odgovor

Ostavi komentar

11 − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići