VIZA ZA DIGITALNE NOMADE U GRČKOJ – RADNO MESTO S POGLEDOM NA AKROPOLJ ILI NEKO OD 3 MORA

by Ivana
0 Komentar

Radite od kuće ali bi vam se više slidelo kada bi ta kuća bar privremeno bila negde u Grčkoj? Viza za digitalne nomade je tu! Imate sreće, izglasan je zakon 4825/2021 koji je tzv digitalnim nomadima i frilenserima iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji daje mogućnost da dobiju vizu i 12 meseci rade iz Grčke.

Kao što smo i ranije pisale OVDE početkom godine zakon se našao na razmatranju, jer su grčke vlasti uvidele šansu da se uključe u trku i privuku frilensere iz celog sveta. Lepog vremena ne manjka, pa će oni koji mogu, sigurno voleti da saznaju kakvi su uslovi za dobijanje vize. Zato smo pokušale da pronađemo odgovore na neka od pitanja koja ćete sigurno imati pre nego što ovu opciju uzmete u razmatranje.

Kakav status pruža viza za digitalne nomade?

Nosioci vize za digitalne nomade imaju pravo legalnog boravka na grčkoj teritoriji, ali bez mogućnosti da se zaposle na teritoriji Grčke.

viza za digitalne nomade

Viza za digitalne nomade u Grčkoj – koje uslove treba da ispunim?

Državljani zemalja izvan EU koji su ili zaposleni ili samozaposlena lica, rade na daljinu s za poslodavca ili sa klijentima izvan Grčke (digitalni nomadi).

KUPOVINA NEKRETNINE U GRČKOJ – NA KOM JE MESTU SRBIJA?

Koja je institucija nadležna za izdavanje vize za digitalne nomade u Grčkoj?

Viza za digitalne nomade u Grčkoj izdaje se u mestu glavnog prebivališta podnosioca zahteva, a Grčko konzularno odeljenje je nadležno za izdavanje. Oni su u obavezi da na vaš zahtev odgovore najkasnije do 10 dana od dana podnošenja zahteva. Dozvolu boravka Digital Nomad izdaje nadležno telo grčkog Ministarstva za migracije i azil.

Koji su osnovni uslovi koje treba da ispunim za dobijanje ove vize?

Da biste imali pravo na digitalnu nomadsku vizu, potrebno je da, izmedju ostalog, dostavite dokaze da imate dovoljno sredstava (stabilan prihod) za podmirivanje svih životnih troškova tokom boravka u zemlji, bez opterećivanja nacionalnog sistema socijalne zaštite. Iznos dovoljnih sredstava je 3.500 eura mesečno. Gornji iznos se povećava za 20% za bračnog druga ili suživotnog partnera i za 15% za svako dete.

viza za digitalne nomade

Osim toga, potrebno je da dostavite dokumentaciju koja dokazuje da ste zaposleni ili samozaposlena osoba koja radi na daljinu sa poslodavcima ili klijentima izvan Grčke, I da če period zaposlenja pokriti period važenja Digital Nomad Visa.

Već sam u Grčkoj, da li ispunjavam uslove za ovu vizu?

Ukoliko već boravite u Grčkoj, imate parvo da podnesete zahtev za ovu vizu u roku važenja vaše postojeće vize, ukoliko ispunjavate uslove. Treba da se javite Ministarstvu migracija i azila, koje je nadležno za izdavanje Digitalna nomadska boravišna dozvola. Kako već boravite u Grčkoj, od vas će se tražiti da podnesete dokumentaciju koja dokazuje adresu stanovanja.

LETOVANJE vs ŽIVOT U GRČKOJ

Koliko dugo važi viza za digitalne nomade u Grčkoj?

Digitalna nomadska viza važi do 12 meseci. Ako procenite da i nakon tog perioda i dalje ispunjavate uslove, treba da pre isteka vize podnesete zahtev za izdavanje boravišne dozvole Digital Nomad koja se izdaje na rok od 2 godine ( sa mogućnošću obnove).

Digitalna viza za nomade u Grčkoj – koliko košta?

Cena vize je 75 eura.

You may also like

Ostavi komentar

ten + 10 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići