AH TO LEPO VREME U GRČKOJ – RAZMAŽENOST ILI NAVIKA?

by Ivana
0 Komentar

vreme u grčkoj

Kakvo je vreme u Grčkoj? Na ovo pitanje nam ne treba mnogo da razmišljamo da bismo odgovorile. Grčka je sinonim za lepo vreme, a tek Atina! Grad u kome je vreme idealno preko cele godine, sunce skoro neprestano greje, zimi su debele jakne i čizme nepotrebne, a snega skoro i da nema. Da li Grci vole ovu svoju lepotu od vremena? O da, itekako!
Dok u kasnim jesenjim mesecima čekate avion sa posetiocima iz Grčke na beogradskom aerodromu, uvijeni u sve toplo što ste mogli da nađete kod kuće jer na dolascima duva kao da ste napolju, otvaraju se staklena vrata. Iako je na aerodrom sletelo nekoliko aviona, Grke odmah prepoznajete. U mokasinama, duksu ili eventualno tankoj jakni, prosto ne veruju da, recimo, krajem novembra negde može da bude tako hladno. Brzo zakopčavaju šnireve, počinju da drhte i nerado prihvataju informaciju da moraju da izadju iz zgrade, kako bi došli do bilo kakvog prevoza.

POGLEDAŠ GRKA U OBUĆU I VIDIŠ (SAMO) OVE CIPELE

I mi, kao da polako zaboravljamo, kada zimi putujemo nazad u svoju otadžbinu, pitamo se koliko hladno može da bude. Godine života u Atini i vreme u Grčkoj učinile su svoje. Zaljubljene u vreme u Grčkoj, šalove i kape smo davno ostavile po strani, pa kopamo po ormarima bar nedelju dana pre putovanja, kako bismo sve našle i pripremile.

Zato se uvek setimo prvog puta kada su naši muževi došli u Srbiju i naših prekornih “gde si krenuo samo u duksu, kod nas je skoro minus” pogleda. I ponovo otvaramo onaj naš ormar i tražimo sve sto je  toplo i debelo, a na sta smo davno zaboravile i da postoji. Jer vreme u Grčkoj nas je, priznajemo, baš razmazilo.I zaista, i danas kada nas neko pita sta najviše volimo u Atini, u glas odgovaramo – vreme. Vreme u Grčkoj je prosto neuporediva prednost. Sa osmehom se sećamo beogradskoh hladnih zima, novosadskog minusa i kragujevačkih poledica. I pomislimo kako su srećni ovi Grci što imaju mogućnost da celu godinu provedu sa naočarima za sunce, u tanjoj jakni i bez rukavica. Vreme u Grčkoj a naročito u ovim našim, južnijim krajevima, deluje kao ogromna prednost.

BEZ OVOGA GRCI NE MOGU NI LETI NI ZIMI

Zbog nemogućnosti da nađu adekvatan posao i boljih uslova u drugim drugim zemljama, Grci često postavljaju važno pitanje – ostati u Grčkoj ili otići negde drugde.

Naviknuti na sve ovo, jako im je teško da se priviknu na drugačije uslove. I uvek kada se povede priča o tome da li je bolje da u potrazi za boljim životom odu u neku drugu zemlju, glavna dilema je da li će se navići na vreme. Poznato je da je dosta Grka poslednjih godina sreću potražilo najpre u Engleskoj, a zatim i u drugim severnim zemljama. Kriza ih je naterala da razmisle šta je bolje za njih, a članstvo u EU pomoglo da ne razmišljaju o vizama. Iako jako vole svoju zemlju, neki su bez pogovora otišli i ostajali. Ipak, oni drugi, kojih je po našem mišljenju malo više, ne bi menjali vreme u Grčkoj – svoje sunce i tople dane – ni za kakav novac.

KRIZA KRIZA E PA ŠTA JE

Među prijateljima koji su studirali u Engleskoj, radili u Holandiji ili Švedskoj, imali dobre plate i velike mogućnosti da napreduju, najčešće čujemo upravo ovu rečenicu – sve je to ok, ali vreme nas je ubilo. Depresivne kiše i kišice, kišobran i jakna bez kojih se ne može ni u najtoplijim mesecima, pravili su im ogromne probleme. Davali su sve od sebe da se naviknu da više nema kafe pored plaže kada požele, da naočare za sunce umesto 330 koriste samo 3 dana godišnje, da su konstantno mokri i ne mogu da prošetaju po lepoj večeri. Pri kraju studija, jedva su dočekali da se vrate u svoju Atinu i na pitanje da li bi ponovo sreću potražili negde drugde u glas odgovaraju – ne.

Niko nije savršen i nigde nije savršeno. Svi smo mi različiti i ponekad je teško da promenimo nešto na šta smo celog zivota navikli. Za Grke je njihovo lepo vreme neprocenjivo. Za veliki broj njih to je glavni razlog zašto i pored svih teškoća ostaju u svojoj zemlji.

Mi ih sve više razumemo.


You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići