BOGUMILA ILI BUGENVILIJA – BILJKA KOJA SVIMA ODUZIMA DAH

by Tijana
0 Komentar
bogumila

Ne postoji biljka koja izaziva toliku pažnju i divljenje kod posetilaca Mediterana kao što je bogumila. Međutim, biljka nije mediteranska, tu se samo odomaćila i to tek početkom dvadesetog veka.

Bugenvilija potiče iz Južne Amerike. Otkrivena je 1786. godine u Brazilu, od strane ekspedijcije koju je predvodio francuski admiral i prirodnjak Antoan de Bugenvil po kome ceo rod dobija ime. Prvih dvesta godina, bila je rezervisana samo za najbogatije slojeve društva, ali se vremenom proširila na veliki deo sveta koji ima toplu i suvu klimu.

Rod ima nekoliko vrsta: Bougainvillea buttiana, Bougainvillea glabra, Bougainvillea peruviana, Bougainvillea spectabilis, Bougainvillea spinosa su najpoznatije…Razlika je interesantna samo botaničarima, jer sve ove vrste imaju manje-više sličano stablo i cvetove.

bougainvillea

Ona prelepa ciklama boja ustvari nije cvet…

Bogumila u stvari ima vrlo ružne i neugledne cvetove. Ono što je lepo i što privlači pažnju su listovi u boji koji okružuju cvet i zovu se brakteje. Boja brakteja se zadržava sve dok temperatura ne spadne ispod deset stepeni.

ŠTA JE TO ŠTO NAS VUČE KA GRČKOJ SVAKE GODINE

Bogumila cveta od maja do oktobra napolju, a u saksiji, tokom letnjih meseci i početkom jeseni. Ružičasto-ljubičasta je najzastupljenija i pripada vrsti Bougainvillea glabra. Cvetovi bogumile mogu biti beli, žuti, sve nijanse ružičaste, narandžasti, crveni ili ljubičasti. Na Mediteranu raste napolju i može dostići visinu i do 15 metara.

Možda vam se dopadne

Raste li u kontinentalnom delu?

Da, vrlo uspešno u saksijama, ali se mora unositi tokom zime. Da bi cvetala, treba da bude na direktnom suncu minimum 7 sati. Puzavica je, ima bodlje, kao jedan od mehanizama adaptacije na suvu klimu, treba je oskudno zalivati i unositi od kasne jeseni do proleća u prostoriju koja se ne greje.

Bogumila

Prihranjivanje je retko i kažu da što je saksija tesnija, veće su šanse da cveta. Sa Bogumilom treba raditi u rukavicama jer može da da reakcije na koži slične bršljanu.

Bez obzira da li ste je doneli sa Mediterana ili ste kupili u cvećari, uživajte u vašoj bogumili i svim onim koje ćete videti na odmoru.

Autor teksta: Slobodan Jovićević

You may also like

Ostavi komentar

3 × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići