BILO SLATKO, BILO SLANO, CIMET JE UVEK TU

cimet

Nije bitno da li ćete pojesti neki sočan kolač koji vuče korene sa istoka ili se pak odlučite za neku pitu ili makarone sa mesom – cimet ćete uvek osetiti. Braća Grci ga prosto obožavaju i svakodnevno ga konzumiraju.


Cvet mediteranske kuhinje

Dok je kod nas sinonim za cimet pita od jabuke ili neki drugi slatkiš, u Grčkoj se on jednako stavlja i u slana jela. Tako da nemojte da se začudite da dok jedete npr. musaku, osetite ovaj lepi začin.

Naime, Grci skoro svaki put kada prave bilo šta sa mlevenim mesom u isto dodaju i malo kanele (grčka reč za cimet). Tako da, ako uzmete pitu sa mesom ili pak sos za špagete od mlevenog mesa, velika je verovatnoća da ćete intezivan miris pomenutog začina osetiti na vašim nepcima.

Njegovo veličanstvo – Maslinovo ulje

Ako vam je to čudno,  čekajte da čujete sledeće. Bilo da uzmete pitu sa spanaćem ili onu koja pored ovog zelenog hranljivog povrća ima i feta sir unutra – opet ćete verovatno osetiti cimet jer Grkinje obožavaju da tako spremljenu pitu začine mirisom kanele (uglavnom koru na vrhu ukrase pomenutim začinom).

cimetUkus ovog začina koji potiče iz daleke Šri Lanke naćićete još u mnogim specijalitetima Grka bilo slanim ili slatkim, koji vuku korene iz Konstantinopolja ali i celog područja današnje Turske. Možda ćete najbolje uvideti koliko je prisutan cimet u ishrani tamošnjih Grka ako pogledate film Carigradska kuhinja.

Zašto ćete u Grčkoj zamrzeti limun

Inače, čak ni kafa u zemlji masline ne može da se popije bez popularne kanele. Nema veze da li pijete topao ili hladan kapućino, uvek će vas pitati da li hoćete da vam na penu pospu cimet ili će vam doneti malu posudicu sa istim ne bi li to sami uradili. Međutim, ni slučajno nemojte to uraditi na nes kafi ili nekoj drugoj jer će vas brat pravoslavac gledati sa čudom (kao da to nije normalno, ali da ga stavljate u meso i slane pite – jeste!).

Feta koja će vas oduševiti

Ne znamo da li bi vam se svidelo da mešate ovaj ukusan začin sa mlevenim mesom ili da ga pospete po piti, ali smo sigurni da će vam se mnogo svideti ako ga pospete na penu od kapućina (a možete probati i na nes kafi jer je lično nama lepo) u ovim hladnim danima.
Fotografije: Pixabay

2 Comments

  1. Gledao sam ovaj film. Iznenađujuće je dobar mada ne volim nešto filmove van engleskog govornog područija.
    A što se tiče cimeta, ja lično ne znam da li bi u sve njega stavljao. Na primer u kafi mi je okk, sa pirinčom u kolačima…al tu se priča završava 🙂

  2. Gledala sam film, čaroban je! 🙂 Bila sam potpuno oduševljena, posebno pričom o začinima! Jedan Grk mi je preporučio da ga gledam jer dobro prikazuje i savremenu istoriju i mentalitet.I bio je u pravu! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.