cimet

Nije bitno da li ćete pojesti neki sočan kolač koji vuče korene sa istoka ili se pak odlučite za neku pitu ili makarone sa mesom – cimet ćete uvek osetiti. Braća Grci ga prosto obožavaju i svakodnevno ga konzumiraju.


Cvet mediteranske kuhinje

Dok je kod nas sinonim za cimet pita od jabuke ili neki drugi slatkiš naših mama i baka, u Grčkoj se on jednako stavlja i u slana jela. Obično je cimet dodatak mlevenom mesu, pa kada god nešto prave sa mlevenim mesom, grčke domaćice obavezno dodaju kašičicu cimeta. Nemojte da se začudite da dok jedete, na primer, musaku, osetite ovaj lepi začin.

Postoje i još neka slana jela u koje Grci skoro svaki put dodaju i malo kanele (grčka reč za cimet). Ako pojedete neko jelo sa mesom, pitu sa mesom sos za špagete, velika je verovatnoća da ćete intezivan miris pomenutog začina osetiti u vašim nepcima.

Njegovo veličanstvo – Maslinovo ulje

Ako vam je to čudno,  čekajte da čujete sledeće. Bilo da uzmete pitu sa spanaćem ili onu koja pored ovog zelenog hranljivog povrća koji ima i feta sir – opet ćete verovatno osetiti cimet jer Grkinje obožavaju da tako spremljenu pitu začine mirisom kanele (uglavnom koru na vrhu ukrase pomenutim začinom).

cimetUkus ovog začina koji potiče iz daleke Šri Lanke naćićete još u mnogim specijalitetima koje Grci rado koriste u ishrani, a koji vuku korene iz Konstantinopolja ali i celog područja današnje Turske. Možda ćete najbolje uvideti koliko je prisutan cimet u ishrani tamošnjih Grka ako pogledate film Carigradska kuhinja.

Zašto ćete u Grčkoj zamrzeti limun

Ono što je nama bilo najčudnije kada smo počele da živimo u Grčkoj je da čak ni kafa u zemlji masline ne može da se popije bez popularne kanele. Nema veze da li pijete topli kapućino ili njegovu hladnu verziju freddo kapućino, uvek će vas pitati da li hoćete da vam na penu pospu cimet. Ili će vam, kada posluže kafu, doneti malu posudicu s cimetom da to sami uradite. Međutim, ni slučajno nemojte da stavljate cimet na neku drugu kafu, jer ako to učinite na nes kafi ili nekoj drugoj ,brat pravoslavac će vas gledati čudno (kao da to nije normalno, ali da ga stavljate u meso i slane pite – jeste!).

Feta koja će vas oduševiti

Ne znamo da li bi vam se svidelo da mešate ovaj ukusan začin sa mlevenim mesom ili da ga pospete po piti, ali smo sigurni da će vam se mnogo svideti ako ga pospete na penu od kapućina (a možete probati i na nes kafi jer je lično nama lepo) u toplim ali i hladnim danima. Ako ste ljubitelj cimeta, naravno.
Fotografije: Pixabay