DA LI JE GRČKO MORE ZAISTA NAJBOLJE?

by Ivana
0 Komentar

Sigurna sam da smo već hiljadu puta ponovile da su nam dolaskom u Grčku neke stvari koje su Grcima važne bile čudne. Grčko more, grčka kuhinja, sve samo u superlativu. Ipak, vremenom shvatite da su za neke zaista u pravu.

Grčko more je najbolje

Jedan Grk za svoje more i plaže misli da su najbolje. To ćete čuti u svakom razgovoru koji se povede na ovu temu i tu nema puno rasplave: grčko more je najlepše, reći će svaki. Prva pomisao mi je bila: “Pa da, kao što je nama Srbija najlepša”. Sa mužem sam bila na letovanju u većini zemalja Evrope pre nego što sam se preselila u Grčku, ali je on uvek tvrdio da je grčko more neuporedivo sa drugima, da su grčke plaže magične, a ostrva čarobna.

Elafonisos

Elafonisos

U početku nisam razumela zašto tako govori. Zašto svako more, svaku plažu, svaki pesak i kamenčić poredi sa Grčkom. Zašto mu se plaža u Katanji na Siciliji nije dopala, a nama je bila baš super. Zašto je za Majorku rekao da je samo ok, a mi smo se oduševile. Zašto mu je Italija bila kamenita, plaže male, voda  ne tako plava kao boja grčkog mora…

LETOVANJE NA GRČKI NAČIN

Preseljenjem u Grčku poslednje 4 godine letovanje provodimo uglavnom na grčkim ostrvima. Obišla sam ih dosta i iako često tvrdim da je meni tu sve isto, ipak priznajem da svako od njih ima neku razliku, neku specifičnost koja mu daje onaj šarm zbog koga mu se hiljade turista iznova vraća.Ove četvrte godine polako sam i ja počela da uočavam razliku: plaže u Atini su mi onako, voda mi je prljava, nema tu onog pravog kupanja čak i ako odemo 20-ak kilometara dalje od Glifade…Gradske plaže na ostrvima ne posećujem iz istog razloga. Tražim one na kojima se providi dno, u kojima je voda toliko bistra da se vidi svaki kamen, a opet onako čarobno plava da ni jedna fotografija ne može da dočara tu lepotu. Priznajem, postala sam grčki razmažena jer sam polako počela da shvatam da su Grci jednostavno toliko navikli na prelepe predele koje imaju, na to grčko more, da im je sve ostalo prosečno. Shvatila sam da u većini slučajeva nisu razmaženi niti baš toliko velike partiote, već su samo navikli na dobro. Na najbolje.

Santorini

Santorini

Grčka kuhinja u punom sjaju

Druga stvar na koju su Grci ponosni je hrana. Svetski poznata musaka, grčka salata, giros, suvlaki – jela po kojima su poznati u svetu i koje jednostavno niko ne propusti da proba kada poseti ovu zemlju.U početku mi je bilo čudno što je Grcima toliko važna ta hrana na odmoru. Moji odmori su nešto drugo – avantura, obilazak, upoznavanje sa mestom i njegovim lepotama, uživanje, pa teko nda na nekom 10-om mestu probanje lokalnih specijaliteta. Hranu sam kao i mnogi nosila od kuće, nešto kupovala u supermarketima, a na prste jedne ruke mogu da nabrojim posete restoranima na letovanju. Naravno, musaka, giros i grčka salata bili su obavezan deo svakog odmora u Grčkoj, u prvom restoranu koji bi mi se dopao. Turistički ili ne nije me interesovalo, ko god i kako god da ga spremi, za mene je giros bio super.

5 NEIZVIKANIH GRČKIH JELA KOJA MORATE DA PROBATE

Život u Grčkoj i to promeni. Nauči te da razlikuješ dobro od lošeg. Nauči te da je samo dobra musaka prava musaka. Da ne možeš da uživaš u nekom tamo girosu ako svaki turista baš tu jede. Da su za naočigled prostu, a ukusnu grčku salatu najvažniji kvalitetni sastojci, a glavnu ulogu igra ono pravo maslinovo ulje koje miriše na masline toliko da ga osećate u nepcima kada ga konobar donosi.

Kefalonija

Kefalonija

Zato samo polako počela da razumem zašto kada krenu na letovanje, Grci prvo ne traže dobru plažu, već dobar restoran. Gde će dobro da pojedu pravu ostrvsku hranu, ribu tek izvađenu iz vode, paradajz tek ubran iz bašte, fetu koja je karakteristična samo za tu regiju, jer su onda sigurni da se baš tu pravi… Zašto je za njih hrana sastavni deo odmora, jer bez nje uživanje u čarima svega onoga što letovanje i more nudi nije potpuno.

Nemojte pogrešno da me shvatite, nisam još postala Grkinja, samo sam malo više ušla u materiju i počela da razumem neke stvari koje su mi ranije bile nezamislive. Počela sam da razumem tu njihovu opčinjenost zemljom u kojoj žive, koja i pored velikog broja nesavršenosti, ipak ima nešto posebno: ta tri mora, ta ostrva podeljena tako da svaka grupa ima svoje karatkeristike koje ih razlikuju, te sastojke koji hrani daju i miris i ukus. Stvari koje ih čine posebnim, ponosnim i naviknutim na najbolje.

Zato u svakoj drugoj zemlji koju na leto posete traže Grčku.

A to ipak nije tako lako pronaći.

You may also like

Ostavi komentar

nine − five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići