DRUŽITE LI SE S NAŠIMA VI SRBI U GRČKOJ?

by Ivana
3 Komentari

srpska dijaspora u grckoj

Srbi u Grčkoj – kako je to biti stranac u ovoj zemlji? Često čujemo – lako je vama, živite u Grčkoj, ali svaki čovek i posle godina provedenih u stranoj zemlji oseća neku vrstu nedostajanja. Od potpunog stranca, polako postaje pripadnik manjine, u našem slučaju one pod imenom “srpska dijaspora u Grčkoj”. Da li nas u dijaspori to zbližava ili se ipak držimo po strani kada na ulicama Atine čujemo naš jezik?

Juče u metrou sedim sa koleginicom koja od devete godine živi u Atini. Rođena u Srbiji početkom ’90-ih, zajedno sa bratom i roditeljima krenula je u neizvesno, da negde počne život iz početka. Sada, mnogo godina kasnije, srpski govori kao maternji, radi za firmu gde joj je znanje našeg jezika neophodno i često pomislim kako bih volela da i moja ćerka jednog dana tako dobro zna mamin jezik.

I tako, dok sedimo u metrou, mi Srbi u Grčkoj pričamo na našem o našim temama. Obično su oko nas Grci, pa šta god pričamo, ne razumeju. Međutim, ovoga puta čule smo jedan stidljiv glas-devojka preko puta, na čistom srpskom progovara: “Dobro veče”. Čitala je knjigu i nakon ovih izgovorenih reči stidljivo nas je pogledala, spustila glavu i nastavila sa čitanjem. Malo zbunjene jer nismo očekivale da preko puta sedi naša, odgovorile smo isto i nastavile da razgovaramo. Devojka je nastavila da čita knjigu i ubrzo izašla.

SRBIN U ATINI – TRENIRA GRKE I VODI USPEŠAN BIZNIS

Počela sam da razmišljam – da li je trebalo da joj se obratim i još nešto kažem? Pitam je odakle je, šta radi u Grčkoj? Ipak naša srpska dijaspora u Grčkoj nije toliko velika i ovakve situacije se ne događaju svaki dan. Nije baš često da se Srbi u Grčkoj upoznaju u prevozu. U tom trenutku sam se toliko postidela da mi je najlakše bilo da je ne pitam ništa.

I zaista, pitam se, da li je lakše kada u stranoj zemlji poznajete nekog svog? Ili je teže? Da li prijatelje treba da birate po jeziku kojim govorite ili da se prilagodite novonastaloj situaciji i pokušate sa lokalcima? Da li Srbi u Grčkoj treba da budu vaš izbor bar na početku, dok ne proširite krug prijatelja?Nakon nekih iskustava prijatelja koji žive u inostranstvu i njihovih pokušaja da upoznaju naše, rekli su mi da je bolje ne tražiti ih. Ako dođu ok, možda se neko i može izabrati, ali pošto poto da budeš u društvu svojih – ne.

Kao i svi stranci, i Grci pre biraju svoje ljude za društvo nego strance. Još ako ne znate jezik – biće jako teško da prijateljstvo opstane. Ali ništa nije nemoguće, pa ni to. Sve je stvar izbora i do osobe.

Kažu da srpska dijaspora u Grčkoj broji oko 7.000 ljudi. Svake godine se neko odseljava, a neko novi dolazi. Kao i uvek, dolazak u stranu zemlju može da bude šok, a razmena nekoliko rečenica na srpskom uteha i razonoda.

NATAŠINA ORDINACIJA – MESTO EX-YU OKUPLJANJA U ATINI

Za sve one koji dolaze u Grčku da iz bilo kod razloga nastave život u ovoj zemlji i pitaju se kako upoznati nekog našeg, evo nekoliko odgovora.

Kako upoznati naše gore list?

Iskreno, ja se nisam previše trudila. Ni dan danas to ne činim. Ali oni koji to žele mogu da to urade na nekoliko načina.

Preko prijatelja koji već ovde žive

Svako zna nekog ko tamo negde ima nekog. Isto važi i za Grčku. Ako se malo raspitate medju vašim prijateljima sigurno ima nekog ko nekog zna. Imajte u vidu da su razdaljine bar što se Atine tiče velike, da svako ima neke svoje obaveze, pa budite strpljivi dok se to prvo viđanje ne desi.

Srbi u Grčkoj na fakultetu/školi/poslu

Ako je razlog zbog koga ste u Grčkoj posao ili studiranje, onda će se verovatno pored vas u firmi ili fakultetu naći još neko iz naše zemlje. Ili, ako to nije slučaj, ponudiće se da vas spoje sa nekim koga iz naše zemlje poznaju. Takođe, ukoliko upišete kurs grčkog jezika, na primer, verovatno će se naći i neko iz naših zemalja, koga ćete na keca razumeti.

Preko društvenih mreža

Postoji nekoliko grupa na Facebook-u u kojima se “skupljaju” naši u Grčkoj, ali i nekoliko onih koje okupljaju strance. Mi u Atini koristimo Zajednica Srba u Atini, u Solunu je to Srbi u Solunu ili Srbi u Severnoj Grčkoj za našu dijasporu u Grčkoj na severu zemlje. Postoji jedna opšta Srbi u Grčkoj.

U prevozu

Od Srbije do Grčke je dug put, naročito ako odaberete autobus. Tu ćete sigurno upoznati nekoga ko putuje u istom pravcu. Isto važi i za avion. Često će vas neko ko sedi baš pored vas pitati da mu pomognete da se snađe na aerodromu jer ide prvi put kod dečka/devojke, seli se zbog posla ili studija ili iz nekog trećeg razloga nastavlja život u Atini. Ja sam recimo tako upoznala nekoliko ljudi, a da nije bili famoznog susreta u avionu, ne bi bilo ni Grčkog kutka :).

NIKAD NIJE KASNO ZA NOVI POČETAK

Preko muževljevog druga koji je takođe oženio našu

I muževi ponekad znaju da uskoče jer poznaju nekoga ko je ili u vezi ili u braku sa nekom našom. Onda ti obično bude razlog da se vide, a žene da se upoznaju i malo se ispričaju na svom jeziku.

Na okupljanjima zemljaka – srpska dijaspora u Grčkoj u akciji

Povremeno su se ranije organizovala i druženja naših ljudi u Atini (sprska dijaspora u Grčkoj u akciji :)). Bila sam dva puta – vrlo interesantno iskustvo, koje sam i OVDE opisala, ali  nažalost ovakva okupljanja više nisu česta.

Da li se druženje nastavlja i posle prvog inicijalnog susreta?

Zavisi kako i s kim. Srbi u Grčkoj su različiti, baš kao i svaka druga osoba koju ste upoznali bilo gre u zemlji i svetu. Atina je ogromna, svako ima svoje obaveze i jako je teško sve uklopiti. Rekla bih sa nekima češće, sa nekima ređe, sa nekima više nikad (ili slučajno).

Preko društvenih mreža i grupa

Na društvenim mrežama a naročito Facebook-u postoji nekoliko grupa u kojima iskustva razmenjuju naši koji žive u Grčkoj. U zavisnosti u kom delu Grčke žive, obično te grupe i prate.

Da li sam imala loša iskustva?

Ja lično ne. Doduše, možda i nisam pravi primer jer broj naših sa kojima sam nastavila kontakt nije baš veliki, ali mislim da je tajna ne udubljivati se previše. Ako nema velikih očekivanja, nema ni velikih razočarenja. Ako se držite one da, kada od Mice čujete trač o Cici, na jedno uvo uđe, a na drugo izadje, nećete imati nikakvih problema. Bez previše detalja o sebi i previše zapitkivanja o drugom i – glava ne boli, a ako baš poželite da se s nekim ispričate na svom jeziku, na kafu uvek imate koga da pozovete.

Dragi naši Srbi u Grčkoj, znamo da nas ima svuda i da je srpska dijaspora u Grčkoj brojna ne samo u Atini. Ako imate još neke savete ili preporuke kako ste vi nekog upoznali, podelite s nama!


You may also like

3 Komentari

Jelena 27/12/2022 - 17:46

Predivan tekst sa puno korisnih informacija. Nasih i u Srbiji ima i ovakvih i onakvih a kamoli u inistranstvu.

Odgovor
Ivana 05/02/2023 - 22:06

Hvala vam puno Jelena.

Odgovor
Jaca 10/06/2021 - 12:52

Zašto nema potpisan sporazum o priznavanju zdravstvenog osiguranja između Srbije iu Grčke ????

Odgovor

Ostavi komentar

two × 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići