SRBIN U ATINI – TRENIRA GRKE I VODI USPEŠAN BIZNIS

by Ivana
0 Komentar

srbin u atini zatvoreni bazen delfis agios dimitrios

Bazen Delfis

Rodio se u Srbiji, ali Grčku takođe smatra svojom domovinom. Miloš Race, Srbin u Atini, je sa tatom i kumom od rata skrovište našao u glavnom gradu Grčke, gde su se oprobali u onome u čemu su najbolje znali i – uspeli da ostave trag u grčkom sportu i pokrenu svoj biznis.

Kako današnje savremene tehnologije lako dozvoljavaju da se sa nekim našim ljudima koji žive u Atini e-upoznamo, tako mi koristimo svaku priliku da ih predstavimo. Jer, nije lako naći se u jednoj zemlji i početi od početka. To nas tri najbolje znamo, a i svi oni koji su otišli iz zemlje, zasukali rukave i u Atini videli šansu da prate svoj san.

Takva je i priča Miloša Racea i njegove porodice. U Atinu je došao, kao kaže, daleke 1992. Tada je imao samo 4 godine. Rat je počeo, a njegov otac Vojko, trener plivanja, rešio je da se u grčkoj prestonici oproba u onome što je najbolje znao – u plivanju, jer je u Srbiji godinama radio kao trener. Miloš je svoje prve korake u vodi započeo baš u Atini, što je, ako se tako može reći, obeležilo čitav njegov život.

“Reklo bi se da sam u sportu ceo život. Otac mi je trener plivanja pa sam i ja krenuo tim putem i trenirao vaterpolo dosta godina. Tada, davne 1992. godine počinje i moje prvo iskustvo s Grčkom, gde sam živeo do svoje 22-e godine. Išao sam u grčki vrtić i brzo naučio jezik, završio osnovnu i srednju školu u Pireju. Živeli smo prvo u naselju Votanikos blizu centra nekoliko godina, posle se preselili u Pirej u Pasalimani i na kraju našli dom na južnoj periferiji Atine u opštini Elliniko. Posle celog detinstva i toliko godina života u Atini, sebe smatram Grkom”.

srbin u atini vojko race ioannis kalargaris nery niagouaraJanis Kalargaris, Vojko Race i Nery Niagouara

 Srbin u Atini –  trener grčke reprezentacije u plivanju

Preseljenjem u Grčku, Milošev otac Vojko okušao se u onome što najbolje zna – u plivanju. Iako Srbin u Atini, njegovo znanje prepoznali su i Grci, kada su mu prepustili vođenje njihovog nacionalnog tima u plivanju, što ga je kasnije pokrenulo da započne biznis, koji ima veze s onim čime se celog života bavio.

“Posao kojim se u Atini bavimo je privatan zatvoreni bazen na opštini Agios Dimitrios na adresi Menelaou 175. Naš zatvoreni bazen nudi Aqua aerobic, Baby swimming, akademiju plivanja za decu i slobodne termine za bilo koga ko želi da se rekreira. Ideja da otvorimo zatvoreni bazen je bila mog oca Vojka, koji je godinama bio trener reprezentacije Grčke u plivanju i njegovog kuma Dragana Andrića tada trenera Grčke reprezentacije u vaterpolu. Kada je kriza u Grčkoj uzela maha 2009. godine, dosta državnih bazena se zatvaralo. Opština Agios Dimitrios nije imala bazen do tada. Ugrabili su šansu da investiraju i ulože dugogodišnje iskustvo u vodenim sportovima i otvore privatan bazen sa idejom da prvenstveno deca a i odrasli imaju mesto gde mogu da nauče da plivaju od strane profesionalaca, i da dobiju mogućnost da se rekreiraju.Tada sam počeo da radim i ja. Imao sam 20 godina i bio sam željan da učim od njih sve od početka do kraja oko menadžmenta takvog sportskog centra. Moja priča je na bazenu trajala nekih 2 godine i onda sam odlučio da ću ipak da se dalje školujem i to ukombinovao sa ogromnom željom da se vratim u Srbiju”.

 

srbin u atini zatvoreni bazen delfis agios dimitrios

Bazen Delfis

Otvaranje firme u Grčkoj

Prošlo je mnogo godina od otvaranje firme 2009. godine, ali koliko se sećam nije bilo lako, ali ni teško. Sve se nekako svede na podnošenje zahteva za dozvole, neke takse, advokate i potpise. Posle 20 godina provedenih u Grčkoj nismo otvarali firmu kao stranci nego kao Grci, jer smo dobili to lepo državljanstvo 2003. godine. Nedoumice oko neznanja zakona nisu nam bili problem jer kada smo već rešili da celu priču pokrenemo, imali smo dobre advokate i računovođu koji su nam pomogli da se sve ostvari u što kraćem roku.

Što se tiče novca… znate kako kažu: Ako oćes da zaradiš moraš i da uloziš. Mislim da Grčka birokratija nije toliko teška u segmentu otvaranja firme i da može da se to prilično brzo završi, ali dozvole su te što se čekaju i to naravno u zavisnosti sa kojom delatnosću se bavite.

LETOVANJE vs ŽIVOT U GRČKOJ

Kao svaki biznis u Grčkoj i mi smo osetili udar krize, ali nas to nije zaustavilo i borimo se svaki dan da pružimo što bolje usluge i da sve bude i da radi kako treba. Mislim da kao neko ko ima iskustva iz obe zemlje, mogu da kažem da ima razlika u poslovanju firmi u Grčkoj i u Srbiji. Koliko god mi mislili da su Grci lenji i neorganizovani, Grčka je ipak bolja zemlja za poslovanje. Glavna razlika su doprinosi za koje mislim da u Srbiji predstavljaju veliki problem za poslodavce, firmarine u Srbiji su takođe velike, ljudi imaju veću kupovnu moć u Grčkoj i to je uvek plus. Svuda je birokratija teška i porezi veliki, ali je ipak Grčka organizovanija država nego Srbija.Verujem da svako ko ima dobru ideju za biznis trebalo bi da pokuša da unovči tu ideju. Nije važno da li je Srbija ili Grčka, mislim da je u životu najbolje kada si sam svoj gazda. Našim ljudima, koji se odluče da otpočnu biznis u Grčkoj, bih poručio da rade nešto vezano za turizam ili hranu. To je uvek in u Grčkoj.

 

Grci su po prirodi radoznali, pa uvek pitaju odakle ste

Zaista nikada nisam imao problem što sam Srbin u Atini. Moj otac je dao dosta grčkom spotru i naravno da klijenti znaju odakle smo i uvek su bili oduševljeni sa nama i privatno, ali i profesionalno. Pošto su Grci po svojoj prirodi radoznali, uvek počinju sa pitanjima kako smo došli, koliko smo već u Grčkoj, kako nam se čini Grčka, a naravno neizbežno pitanje je za koga navijamo….

Imamo klijente iz ovih naši ex-Yu prostora, a iskustva s njima uvek su bila pozitivna.

 

GRCI SU SPORTSKI FANATICI

 

srbin u atini vojko race i miloš race

Vojko Race i Miloš Race

 

Grčka mi je pružila ono što Srbija nije (mogla)

Ja sam neko ko je veliki deo života proveo u Grčkoj, Ipak, najviše sam vezan za jedno mesto. Iako sada očekujete da pročitate ime nekog ostrva ili znamenitosti, moje omiljeno mesto je jedna klupica na Peiraiki u Pireju, blizu velikog belog krsta. Tu sam išao kao mali, gledao more i zamišljao svoju budućnost koja je na žalost bila prekinuta u Srbiji. Pasalimani i generalno ceo Pirej su mi jako dragi i mislim da je to najlepši deo Atine.

Volim Grčku zato što mi je pružila ono što Srbija ipak u to vreme nije mogla, a to je prelepo detinstvo. Volim grčki narod, jer su me prihvatili kao svog i što su me naučili jednoj važnoj lekciji, a to je da sve može polako i halara (opušteno na grčkom).Poslednjih 8 godina me je život nekako “vratio” u Beograd, gde se bavim marketingom. Završio sam studije, upoznao prelepu ženu sa kojom se definitivno vraćam u Grčku na novo usavršavanje u porodičnom biznisu. Meni je oduvek bio san da radim u sportu. Sada, kada sam završio studije i naučio ono što sam želeo, mi se nudi prilika da ispunim svoj dečački san, tako što ću se baviti i sportskim markertingom i menadžmentom. Raduje me činjenica da postoji grupa Srba u Atini i za nekoliko meseci, kada se opet vratim na grčko tlo, nadam se aktivnom druženju sa svima njima. Jer, koliko god da smo ovakvi ili onakvi, uvek je lepo da si među svojima.

Ako Vam je Agios Dimitrios blizu, svratite na zatvoreni bazen Delfis . Od srca vam preporučujemo sve aktivnosti, a naročito ljubazno osoblje i odlične trenere. Za sve informacije tu je i njihova stranica na Facebook-u a mi sa radošću čekamo Miloša i njegovu lepšu polovinu da nam se pridruže u Atini, jer što nas je više, druženje je bolje.

You may also like

Ostavi komentar

20 − 7 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići