ŽIVOT U ATINI VIĐEN OČIMA FOTOGRAFA PETRA

by Ivana
0 Komentar

život u atini grčka

Život u Atini ga je, kako kaže, u jednoj reči opčinio. U Grčku se zaljubio na prvi pogled. Vratio se u Beograd i nije mu trebalo mnogo vremena da odluči da je to u stvari zemlja u kojoj bi voleo da živi. Spakovao je stvari i doselio se u Atinu. Kako se Petar Vasić snašao, kako izgleda život u Atini. Šta voli, a šta je ona druga strana medalje koju turisti obično ne vide, kako teče život Srbina koji se nedavno doselio u Atinu i kakav utisak na njega ostavlja grčko sunce pročitajte u ovom tekstu.

Kako je tekao tvoj život do trenutka dolaska u Grčku, gde si odrastao, šta si studirao, kakva su ti bila interesovanja…

Rođen sam na Kosovu, u Peći, gde sam proveo detinjstvo. U Beograd sam se preselio kada sam imao 12 godina. Završio sam Filološku gimnaziju, i oduvek su me interesovali jezici i različite kulture, kao i umetnost. Tako sam završio i dva fakulteta, španski jezik i hispansku književnost na Filološkom fakultetu, i filmsku režiju na Akademiji umetnosti. Pored španskog, tokom studija učio sam i grčki kao drugi jezik.

Kako ti se dogodila filmska režija, i zašto baš ona?

Film me je uvek privlačio i fascinirao zato što, baveći se filmom, osećao sam se kao da imam priliku da uživam u svim umetnostima odjednom, jer film obuhvata i fotografiju, slikarstvo, vajarstvo, muziku, književnost, pa čak i neke druge oblasti koje me interesuju, kao što su medicina, psihologija, istorija. Film je ceo jedan svet.

Kakav je život u Atini, kako je biti Srbin u Grčkoj?

Volim da putujem, i pre nego što sam se preselio u Grčku često sam je posećivao, tako da samo preseljenje nije bilo prevše stresno, niti preveliko iznenađenje. Što više vremena provodim u Grčkoj, postaju mi sve jasnije i upadljivije sličnosti između naša dva naroda. Živou u Atini doveo je do toga da se ne osećam se kao stranac u većini slučajeva.

Možda vam se dopadne

SRBIN U ATINI – TRENIRA GRKE I VODI USPEŠAN BIZNIS

život u atini grčka parlament evzoni

U Atinu si stigao u želji, nadi…

… da bolje upoznam narod i kulturu koja me je oduvek privlačila i koja je doprinela razvoju svih modernih civilizacija. Zivot u atini mi se dopada jer u Atini tražim i dobijam inspiraciju za svoje projekte i nadam se da će ta inspiracija sve više uticati na uspeh u mom kreativnom radu koji se prvenstveno odnosi na fotografija i video produkciju.

Kako si doživeo prvi susret sa ovim megalopolisom?

Moja prva poseta Atini bila je kada sam imao 17 godina i taj prvi utisak u susretu sa najstarijom evropskom civilizacijom je podsvesno i svesno snažno uticao na moje interesovanje za vizuelne umetnosti.

Kako se čini grčki jezik za učenje jednom filologu i poligloti kao što si ti?

Svi jezici su podjednako laki i podjednako teški za učenje. Sve je stvar afiniteta i interesovanja. Jako mi se dopada grčki jezik i grčko pismo i mislim da je poznavanje jako važno za život u Atini. Iako sam napravio veliku pauzu u učenju grčkog, između fakulteta i selidbe u Atinu, brzo sam se prisetio svega. I dalje učim, kroz muziku, filmove i poznanstva sa ovdašnjim ljudima.

Iako si relativno kratko vreme u ovom gradu kakva su ti dosadašnja iskustva?

Kao što sam rekao, postoji dosta sličnosti između Srba i Grka. Neke od tih sličnosti su pozitivne, a neke negativne. Moja iskustva ovoliko koliko živim u Atini su svakako daleko više pozitivna.

Šta ti se najviše dopada u Atini i Grčkoj?

Najviše mi se dopada grčki mentalitet, prisustvo antičke kulture i arhitekture, mediteranska klima i naravno grčka hrana, koju obožavam. U odnosu na Srbiju, ovde na Mediteranu je često svakodnevni život jednostavniji, opušteniji i šareniji, na šta sigurno utiče količina sunčanih, toplih dana, puno svežeg voća i povrća, kao i blizina mora.

ATINA – 5 STVARI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O NJOJ

život u atini grčka

A šta je ona druga strana medalje života u Atini i Grčkoj koja se ne vidi iz perspektive turiste?

Kao i u Srbiji a i većini balkanskih zemalja, i u Grčkoj postoje problemi koje često ne primete turisti koji su u kratkoj poseti. Tu spada nezaposlenost, ekonomska i migrantska kriza i siromaštvo. Česti su protesti i državne institucije funkcionišu na sličan način kao u Srbiji. To je na žalost nešto što je već dugo svojstveno svim balkanskim narodima, ali poslednjih godina se oseća i na globalnom nivou. Nadam se da će se u budućnosti neki od tih problema rešiti.

Šta taj drevni grad, prepun svedočanstava o slavnoj i bogatoj istoriji, kao i antičke umetnosti, pruža nekome kao što si ti – osobi koja ima afinitet ka umetnost i kulturi?

Čak i neko ko nikada ne poseti Grčku, samo ćitajuci knjige i istražujući antičku kulturu može da dobije inspiraciju za ceo život. Francuski reditelj Jean-Luc Godard je rekao da je Grčka kroz istoriju toliko zadužila modernu civilizaciju, da je nedopustivo da takva zemlja ikada bude u ekonomskoj krizi, pa je predložio da se kriza reši tako što svako ko upotrebi reč “stoga” (Aristotelova dedukcija) treba istog trenutka da uplati 10 evra Grčkoj. Ovo je prostor na kom je doslovno nastala poezija, filozofija, skulptura, pozorište, muzika, arhitektura i društveno uređenje koje danas poznajemo. To ima neverovatan uticaj na sve ljude koji se bave umetnošću.

U zemlji nepreglednog plavetnila, morskog i nebeskog, koju si tačku odabrao kao mesto letnjeg odmora?

Krit je bio destinacija za odmor, ali i niz kraćih poseta ovom, u svakom smislu impresivnom ostrvu, a tome mogu da zahvalim dragim prijateljima koji su poreklom odande.

život u atini grčka odmor

Da li si video još neke delove Grčke?

Do sada sam uspeo da posetim Solun, Delfe, Skijatos i Eviju. Ima još mnogo, mnogo toga za budućnost jer Grčka obiluje lepotom i inspiracijom na svakom koraku.

Šta te inspiriše u toj sredini, šetaš li ulicama Atine češće sa kamerom u ruci ili bez nje?

Budući da sam relativno kratko u grčkoj prestonici, mogu reći da svakako češće sa sobom nosim fotoaparat, nego što šetam bez njega. Mnogo je toga što ovde zavređuje da bude zabeleženo okom kamere a život u Atini mi to omogućava i šteta je da ne zabeležim. Volim da fotografišem, to je neosporno, i kada sa sobom nosim fotoaparat često to radim i beskrajno uživam. Pa ipak, nekad mi prija da ga i ne ponesem, da samo posmatram i postojim.

Ukoliko ste u Atini i želite profesionalne fotografije za bilo koju svečanost, proslavu ili čisto jer želite da vas profesionalni fotograf uslika, kontaktirajte Petra na Instagramu ili Facebook-u ili čisto pratite njegove fantastične fotografije i uživajte u Grčkoj viđenoj ljegovim očima.

Nadamo se da vas je ova priča inspirisala da posetite Atinu i bar malo pokazala kako je biti Srbin u Atini. Veliko hvala dugujemo Vesni Jovanović koja je napravila ovaj intervju i poslala nam! Ukoliko i vi imate grčku priču, pošaljite nam! Obožavamo da ih čitamo.

Sve fotografije u tekstu delo su Petra Vasića i ne mogu se preuzimati bez odobrenja autora.

You may also like

Ostavi komentar

eighteen − six =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići