EKSOHIKO – KUĆA ZA ODMOR ZBOG KOJE IM STRANCI ZAVIDE

by Ivana
1 Komentar

eksohiko kuca za odmor grcka

Jedna od najpopularnijih izraza u Grčkoj kada počne avgust ali i uvek kada je u pitanju odmor je “πάω στο εξοχικό”. Eksohiko je naziv za sela ili manja mesta, gde Grci obično idu na odmor, da posete svoje porodice.

Mi imamo sela, a Grci eksohiko-kuće u rodnim mestima njihovih roditelja ili vikendice gde provode odmore. I ne bi tu bilo ništa neobično, da se njihova sela ne nalaze na ostrvima za koje mi moramo da platimo pozamašnu sumu novca da bismo ih posetili.

PREDSTAVLJAMO: HELIANTHUS SUITES – ZA NEZABORAVNI ODMOR NA SANTORINIJU

Zato Grcima naročito leti, kada odmor traje duže, uvek zavidimo. Već početkom avgusta, Atina je poluprazna, a kako se približava čuveni 15. avgust, veliki praznik u Grčkoj kada ne radi ništa, ulice glavnog grada Grčke su skoro neprepoznatljive. Nema one poznate gužve na ulicama, niti svuda parkiranih automobila, da me može da se prođe. Put do plaže skraćuje sa 2 sata na 45 minuta, svuda ima mesta i uživanje je zagarantovano.

A Grci – oni su u svojim kućama u mestima odakle su im roditelji ili rođaci, sa svojim porodicama. I ako planiraju da možda na nekoliko dana odu negde drugde na odmor, obično je to blizu mesta gde imaju kuću. Ili, veći deo odmora provedu kod roditelja ili rodbine, a nekoliko dana odvoje za neku drugu destinaciju. Majke su obično zadužene za spremanje hrane, dok ostali ukućani odmaraju.

VELIKA GOSPOJINA – JEDAN OD NAJVEĆIH PRAZNIKA U GRČKOJ

Tih dana, reč eksohiko čujemo po nekoliko desetina puta dnevno. Destinacije su različite, a mi samo zamišljamo kako su neki od njih srećni što im je rodno selo roditelja baš na Santoriniju, što baka sa Rodosa sprema najbolji tzatziki ili što u Koroniju na Peloponezu hrana miriše na najbolje maslinovo domaće ulje, koje nastaje isključivo u ovom kraju. Kolege iz blizine Soluna hvale Halkidiki kome se svakog leta vraćaju, a poznanici koji imaju eksohiko na Eviji nam po povratku sa odmora prepričavaju kako su u njihovom malom i mirnim selu konobari menije u restoranima počeli da štampaju na srpskom.

ANTIA – MESTO U GRČKOJ GDE SE KOMUNICIRA ZVIŽDUCIMA

I dok se Grci spremaju za odmor, mi ih radoznalo pitamo da nam preporuče destinacije samo njima znane. Gde da odemo da vidimo i lepotu Grčke ali i da uzivamo u tom pravom grčkom odmoru, bez jurnjave, ranog ustajanja, gužve na plažama, sa hranom onom pravom grčkom, a ne turističkim zamkama.Rado nam povere svoje tajne ali na nekim mestima im nije do nas stranaca. Žele koliko je moguće da ih sačuvaju za sebe. Jer nije odmor ako nema tog mira i uživanja koje traže. A u tome su, moramo ih priznati, neprevaziđeni. zato možda i biraju eksohiko za odmor, tamo gde se još uvek živi tradicionalno i nigde ne žuri.

You may also like

1 Komentar

Vanja 07/08/2018 - 12:08

Hvala na tekstu, zanimljivo je :-)!

Odgovor

Ostavi komentar

12 + twenty =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići