TRI GRČKA OSTRVA SA MANJE OD 200 STANOVNIKA

by Sanja
0 Komentar

Ako ste željni pravog odmora onda birajte između ova tri ostrva. Mesta gde ćete sigurno povratiti svoj unutrašnji mir, gde nema skoro uopšte turista, ali zato netaknute prirode ne manjka. Na njima skoro da nema stalnog stanovništva, pa samim tim ni saobraćaja. Zato ako se i uputite tamo obavezno ponesite sve što vam je potrebno…
3. Donusa

Sive, strme litice stvaraju spektakularan pejzaž na samo 10 nautičkih milja od Amorgosa. Donusa, iako skoro nenaseljena, česta je destinacija onih koji žele malo mira i pravi dodir sa prirodom. Ovo ostrvce nalazi se između Naksosa i Amorgosa.

Prema poslednjem popisu stanovništva, na ostrvu živi svega 167 duša, raspoređenih po mestima Stavros, Mesaria, Mersini…Stavros je glavno mesto na ostrvu i tu se nalazi luka, dok je Mersini bogato pijaćom vodom koja se spušta sa planina pa je rezultat svega puno voćnjaka i vrtova punih svežeg voća i povrća.

TRI OSTRVA KOJE TREBA DA POSETITE AKO STE SINGL

Ako ste za uživanje u prelepom pogledu na Egejsko more onda je taverna Tzi-Tzi u Mersiniju pravo mesto za vas.

Netaknuta priroda i ovde ostavlja bez daha, pa tako se možete kupati na Kedros plaži, na samo kilometar od luke. Tu su i Livadi, Fikio, Tripiti…Ono što ne smete propustiti je svakako pećina Fokospilia do koje se stiže samo brodićem iz Stavrosa.

 

 

2. Iraklia

Najzapadnije ostrvo malih Kiklada. Nalazi se između Naksosa i Iosa. Do njega možete stići feribotom iz Atine, Naksosa ili Parosa.Na ovom ostrvu živi 115 stanovnika. Na ostrvu nema banaka, benziskih stanica, autobusa i taksija. Ono što ćete naći je jedan jedini  bankomat gde možete podići novac ako zatreba.

OSTRVO MASTIKE – HIOS

Na ostrvu postoje dva naseljena mesta, Agios Georgios, gde se nalazi luka, i Panagia (kako je Grci zovu Hora), koja je i glavni grad.

Gista vegetacija, prirodni izvori i kristalno čisto more, slikovite uvale i pećine su karakteristične za ovo ostrvo.

Plaže su neorganizovane i najpoznatija je Livadi, duga peščana plaža na samo 2 km od luke. Tu su i Port beach, mala peščana plaža pored same luke i plaža Agios Georgios sa kristalno čistom vodom na kojoj postoje i sobe za iznajmljivanje.

 

1. Marathi

S razlogom je na prvom mestu… Na ovom ostrvu je stalno naseljeno svega četvoro ljudi, vlasnici taverni. Nalazi se na 12 nautičkih milja od Patmosa. Do njega se stiže brodom do ostrva Patmos, a odatle malim turističkim brodićima.

Preko zime na ostrvu ne radi apsolutno ništa. Telefoni postoje samo u restoranima, nema banke, bankomata, bolnica, domova zdravlja…prava pravcata divljina.

OSTRVO MILOS – ROMANTIKA KIKLADA

Pre 70 godina na ostrvu je živelo oko 70 duša koji su se uglavnom bavili ribolovom i gajenjem koza. U jednom periodu ostrvo je ostalo sa samo jednim stanovnikom i to je trajalo oko desetak godina. Na ostrvu nema provoda, restorani su i diskoteke i barovi i kafići…Postoje dve plaže na ostrvu, a na 50 metara od Marathija nalazi se ostvo Strogulo koje je u vlasništvu poznate holivudske zvezde Džonija Depa.

 

  

You may also like

Ostavi komentar

twenty + 14 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići