GRČKA PEKARE I ZAŠTO JE TAMO SVE SLATKO

by Ivana
0 Komentar

Grčka pekare ima i pekara u Grčkoj – ima ih kao i kod nas, na svakom ćošku. Prolazite ulicom, a ono miriše, ali ne kao kod nas slano pecivo, već oni mirisi grčkih slatkiša koje svakodnevno prave. Jer, grčke pekare se ipak malo razlikuju od naših, baš po toj slatkoći.

U većini slučajeva, kada ulazite u grčku pekaru, vidite jedan ogroman prostor. U jednom ćošku nalazi se nekoliko ponuda slanih peciva, koje obično možete da izbrojite na prste jedne ruke. Ostali prostor rezervisan je za kolače, kekseve, torte najrazličitijih veličina i boja. Lepo poređani u ogromnim količinama čekaju mušterije. Ne znate gde prvo da pogledate, šta prvo da pitate jer ih ima toliko da i ako možda niste krenuli da kupite ništa slatko, prosto nećete moći da odolite. Zato kad se u razgovoru pomene Grčka pekare se često pomenu, po dobru, naravno.

KERASMA – GRČKI KOMADIĆ LJUBAZNOSTI

Upravo tako izgleda jedna tradicionalna grčka pekara. Pitate se ko kupuje tolike slatkiše? Zar se keks ne prodaje u prodavnici, a torta poručuje u poslastičarnici? I odgovor je – uglavnom ne, Grčka pekare smatra za mesto gde će Grci kupiti i kolač i tortu i kekseve.

Na pomen Grčka pekare su na visokom mestu

Kada sam prvi put pozvala grčke prijatelje da dođu kod nas kući, znate šta su svi doneli? Po jednu kutiju slatkiša iz grčke pekare. Svaku ukrašenu mašnom, zapakovanu u prelepu kesu, kao za poklon. Bilo mi je čudno, jer kada idemo u goste, mi obično kupimo kafu, sok ili grickalice. Ovde to nije slučaj. Domaćinu se, za koju god priliku da se okupljaju, donose ovi slatkiši. Ne mora u pitanju da bude rođendan ili imendan – svaki put kada je Grk pozvan kod nekoga, svratiće do pekare i doneti jednu kutiju slatkiša. Upravo zato su pekare pune ovih slatkih ukusa, jer se oni kupuju kao poklon kada se ide u goste.

IMENDAN U GRČKOJ – DAN VAŽNIJI OD ROĐENDANA

U većini kutija nalazile su se torte. Da, dobro ste pročitali. Od prilike oko 1 kilogram težine, čokoladne, voćne, svih vrsta. Takođe, često se u kutiji nalaze kolači – može ih biti nekoliko vrsta, a može biti jedan veliki. Kolači se uglavnom stavljaju u prelepe staklene ili plastične čaše, koje se nakon toga stave u kutiju. Veći kolači izgledaju kao torta – stavljaju ih u prelepe staklene činije koje se zatim pakuju u kutije. To mogu da budu profiterole, banofi, tart, brownies, razne pite ili oni slatkiši sa šećernim prelivom tipa kadaif, baklava. Imam gomilu tih staklenih činija, Grci ih bacaju, a ja sačuvam jer su zgodne za posluženje. Mami se mnogo sviđaju, pa kad god krene nazad za Srbiju, spakuje po neku. Jer kad se pomene Grčka pekare se ne izostavljaju.

Možda vam se dopadne

Naše pekare imaju takođe neku svoju draž i istina je da nam puno nedostaju. Nema ovde bureka, pa žu-žua pa onog našeg hleba i peciva. Često su mi to Grci koji su živeli u Srbiji govorili – treba da otvorimo jednu srpsku pekaru u Grčkoj, a jednu grčku u Srbiji. Kad im se pomene Grčka pekare se ne izostavljaju, ali daleko od toga da ne vole naše pekarske đakonije. Iako su im zbog svih onih divnih slatkiša nedostajale njihove, grčke pekare, naše su odmah zavoleli i bilo im je prosto čudno što tako nešto ne postoji kod njih.

GRCI I SRBI – TOLIKO SLIČNI A TOLIKO RAZLIČITI

Vremena se menjaju, pa se i u Grčkoj svakodnevno otvaraju nove, moderne pekare koje u ponudi imaju i slani program. Osim nekoliko vrsta peciva sa sirom i spanaćem, kojih uglavnom ima u tradicionalnim pekarama, imaju sendviče i salate. Jer kad se pomene Grčka pekare se ne izostavljaju ni u ovom slučaju, kada treba da kupite nešto da pojedete, bilo da je obrok ili samo nešto da se zasladite.

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići