GRČKI NACIONALNI GOVOR TELA – MUNTZA

by Sanja
0 Komentar
muntza

Grčki govor tela vam je sigurno donekle poznat. Ako godinama letujete u zemlji masline ili imate puno grčkih prijatelja sigurno ste neke osnovne grčke gestikulacije savladali, pa vam je lakše da razumete braću pravoslavce.

Zasigurno jedna od najpoznatijih “ručnih gestikulacija” je muntza (ili mutza kako vam draže). Kako god je izgovorili ima isto značenje, tako da nećete pogrešiti.

Elem, šta je ustvari muntza? Da bi smo vam bolje dočarali ovaj gest evo jednog primera… Vidite Grka kako vozi auto i ispred njega izleti recimo motor. Vozač auta nervozno otvara prozor, izbacuje ruku napolje, otvara šaku i prste na ruci koliko god može u pravcu motoriste… sa ili bez “zvučnog signala” tj. pratećih komentara. Ovu gestikulaciju Grci svakodnevno koriste, kako u saobraćaju, tako i u drugim prilikama.

GRCI – NAROD KOJI VOLI DA SE DERE

GRČKI GOVOR TELA MUNTZA – VRSTE

Kako razne situacije nalažu, čašćavanje ovom gestikulacijom možemo podeliti na razne vrste i podvrste. U zavinosti šta ste zgrešili brat pravoslavac vas može počastiti različitim otvorenim šakama.

Možda vam se dopadne

Obična muntza

To je osnovni oblik šaketanja. I najblaži. Dakle, ruka u vazduhu, sa raširenim prstima, blago povijena ka primaocu. U zavisnosti sa koje strane se nalazi primalac, muntza može biti leva ili desna. Kako god, istu dozu primate.

Dupla muntza

Jedna šaka preko druge. Prosto i jednostavno. Opet okrenuta dlanovima ka primaocu. Dakle, ako stanovnik zemlje masline preklopi jednu šaku drugom mora da ga je neko doooobro iznervirao.

Automuntza

Kad žele da se “kazne” Grci okrenu šaku prema sebi. To mu dođe auto kažnjavanje, čašćavanje ili šaketanje. Automuntza može biti obična ili dupla.

Muntza najčešće ima i prateće zvučne signale, pa tako uz podignutu šaku okrenutu primaocu možete čuti Na, Par’to na mi su hrostao, Par’to, Orse, Par’ta mori, a u najčešćim slučajevima ide uz već svima dobro poznatu reč Malaka (za gospodu) i Malakismeni (za dame). Najčešće se koristi u saobraćaju, a neretko i u protestima i sportu.

KAKO RAZUMETI GRKE – VODIČ KROZ SVAKODNEVNE GRČKE IZRAZE 18+

A sad malo ozbiljno

Šalu na stranu, ova gestikulacija prema nekim izvorima vodi poreklo još iz Antičke Grčke i bio je pozdrav suncu. Antički Grci su dizali raširene šake, sa dlanovima okrenutim ka suncu prizivajući svog Boga.

Druga verzija o poreklu doazi iz Vizantije. Koristila se kao kazna za krađu i preljubu. Naime, optuženog su naopačke stavljali na magarca i vodili ga ulicama. Sudija je ruku uranjao u pepeo i šakom isti razmazivao po licu optuženog. Na taj način ga je obeležavao.

Ova gestikulacija, izraz ljutnje pre svega, najzastupljeniji je govor tela kod braće Grka. Tako da kada se nađete u zemlji masline pazite kako dižete ruke. Da ne biste bili pogrešno shvaćeni. 🙂

You may also like

Ostavi komentar

17 + nineteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići