GRČKI RUČAK OD JUČE? NE, HVALA!

by Ivana
0 Komentar
rucak od juce grcka kuhinja navike

Grčki ručak od juče? Grci imaju nepisano pravilo kada je u pitanju hrana – ne jedu je više od 2 dana za redom. Čak i kada je u frižideru i može da prodje i treći, oni će reći ne.

Navike u ishrani se teško menjaju, pa je tako i nama bilo teško da razumemo zašto je rok trajanja skuvanog jela u većini slučajeva u Grčkoj maksimum dva dana. Reći ćete možda su u pravu za ručak od juče, jer mi često preterujemo pa hranu skuvanu u sredu znamo da jedemo do nedelje ili je stavimo u zamrzivač, da imamo za neki drugi put.

PRVI PUT S GRKOM NA RUČKU

Već prvog dana kada se recimo završi sa ručkom, kod Grka se postavlja pitanje: da li ostatke čuvamo za sutra ili ih bacamo.

Grčki ručak od juče – nekad i sad

Naši poznanici koji se sećaju srećnijih vremena u Grčkoj, tamo negde posle 2000-te, kada se imalo mnogo više para, kažu da se opcija bacanja nije uopšte dovodila na pitanje. Dakle, ručak od juče se nije ni uzimao u obzir. Još uvek se sećam drugarice koja je često odlazila kod tetke udate za Grka. U tom periodu kada smo mi posle bombardovanja pokušavali da se vratimo u neku normalu, tetka je ostatke od svakog ručka bacala, jer se hrana već ohladila i nije bilo potrebe da je jedu i sutra. 

AH TAJ PASULJ S REBARCIMA…

Kriza je, naravno, promenila neke navike, pa se jedan dan sada toleriše. Nije baš najsrećnije rešenje, ali ručak od juče nekako prolazi. Ako to radite u kućnom okruženju, muž ce prekorno gledati što ostatke hrane stavljate u čančiće, ali ce jadan dan tolerisati. Ako pak čanče vidi i sutra, samoinicijativno će baćiti njegov sadržaj.

A kad dođe tašta…

I dok smo se mi navikle na takva pravila, dolazak naših majki predstavlja svojevrstan izazov. Moja je, recimo, navikla da i ako jedna kašika hrane ostane, uzima posudicu i stavlja u frižider. I tako za sva tri obroka. Sledeći dan isto, pa je frižider bogatiji za bar 6 različitih posuda u roku od 2 dana. Trećeg dana se (ponekad) seti, pa polako počinje da vadi jedno po jedno.

Kada to uradi u frizideru kod grčkog zeta, ono malo kose što ima mu se digne na glavi. Ne razume čovek čemu sve to, a mama ko mama htela bi da uštedi i da ne baca, pa šta god da je u pitanju.

GRČKA KANCELARIJA – IMA SE MOŽE SE…

Veoma često možete da se nađete u neprijatnoj situaciji ako radite i imate mogućnost da na posao donesete hranu koju ste pripremili kod kuće. Radoznalost Grkinja ide do te mere da će pratiti šta jedete svakog dana. Ako i treći dan za redom donesete isto, čuvajte se čudnog pogleda i šaputanja iza leđa.

You may also like

Ostavi komentar

twelve + 14 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići