KNJIGE O GRČKOJ UZ KOJE ĆE VAM GRČKA BITI BLIŽE

by Tijana
0 Komentar

Knjige o Grčkoj nisu hrana, ali su poslastica, rekao je Tin Ujević. Kako nas je COVID-19 zatvorio u kuće, Grčka se većini čini mnogo daleko. Međutim to ne mora da bude tako, jer uz pomoć dobrih knjiga čije su radnje u Grčkoj, ona vam nikada bliža neće biti.

Predstavljamo vam tri knjige koje će vas u vreme pandemije približiti Grčkoj više nego ikada:

1. Razdvojenost – Kejt Kitamur

knjige

Preporuku knjige o Grčkoj počinjemo ovim predivnim romanom. Roman Razdvojenost američke spisateljice i novinarke Kejti Kitamure je snažna, iskrena i intimna priča o emotivnim odnosima, nerazumevanjima između ljudi koji su se nekad voleli i bili bliski, o otuđenosti i željom za slobodom koja je postala imperativ u savremenom svetu, protkana intrigirajućom, malom, ali poželjnom dozom napetosti i misterije.

Radnja započinje kada glavna junakinja odlazi na neimenovano grčko ostrvo pred sam kraj letnje sezone, nakon što je dobila vest o nestanku supruga Kristofera, sa kojim više ne živi, ali su ostali u formalnom braku. Čitalac se paralelno sa glavnim tokom radnje upoznaje i sa njihovom zajedničkom prošloću, pitajući se da li je upravo razdvojenost neminovnost koja čeka skoro svakog od nas …

2. Grčka ostrva – Lorens Darel

knjige

Knjige o Grčkoj bave se i grkim ostrvima. Slavni britanski pisac Lorens Darel, rođen u Indiji 1912. godine, na izrazito sugestivan način opisuje voljeni Mediteran, njegove boje, mirise, arhitekturu, običaje, svu njegovu zavodljivost i neodoljivost, kao i njegov svevremeni i sveprožimajući uticaj na kulturu današnjice.

Putopisna knjiga Grčka ostrva je delimično i autobiografska, jer je Darel dugo godina živeo na Krfu, Kipru i Rodosu i celog života bio postojano zaljubljen u Grčku.

3. Nit – Viktorija Hislop

knjige

Često ćete pronači knjige o Grčkoj, ali retko koja priča o Solunu. Uzbudljiva pripovetka o istoriji Soluna kroz dve uporedne naracije, od kojih se jedna odvija početkom prošlog veka, a druga 2007. godine, čitaoca upoznaje sa burnim vremenima, tajnovitim porodičnim nasleđima, ali i sa jednom dirljivom ljubavnom pričom. Sama autorka romana, Viktorija Hislop, u jednom intervjuu je izjavila: “Mediteran je pun drame, za razliku od drugih delova sveta, a ta drama se ne ogleda samo u istoriji, već i u karakteru ljudi”.

You may also like

Ostavi komentar

5 × two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići