TOP 10 GRČKIH KLASIKA KOJE TREBA SVAKO DA PROČITA

by Tijana
0 Komentar

Svako od nas se u srednjoj školi susreo bar sa jednim delom antičke književnosti. Uz pomoć njih smo otkrili razmišljanje i način života u drevnim vremenima. Ovo je deset grčkih klasika antičkog vremena koje bi svakako trebali da pročitate.

10. Kralj Edip, Sofokle

Ovo je definitivno najtragičnija i najpoznatija antička tragedija starih Grka. Čitajući šest činova Sofokleove drame uživaćete punim plućima. Cela radnja tragedije zbiva se u jednom danu za vreme Edipove vladavine u Tebi.

9. Priručnik o moralu – Razgovori, Epiktet

Autor ovih dela je bio jedan najznačajnijih stoičkih filozofa koji se rugao onima koji su pisali knjige. Međutim, zahvaljujući jednom njegovom učeniku, Flaviju Arijanu, mi danas možemo da uživamo u mudrosti slavnog filozofa. Oduševiće vas njegovo viđenje onoga što je u našoj moći i šta nije, ali i šta je gubitak i čemu bi svako od nas trebao da teži.

8. Žabe, Aristofan

Ova komedija čiji je predmet ismejavanja Atina će vas u potpunosti osvojiti. Radnja se dešava pri kraju Peloponeskog rata. Na duhovit način Aristofan je atinskom društvu prikazao gde su grešili. Sam naziv je parodija na tadašnje blebletanje visokog društva koje se može uporediti sa kreketanjem.

7. Poslovi i dani, Hesiod

Hesiodov ep imao je veliki uticaj na sve antičke Grke. Delo govori o pitanju pravde i pravičnosti, stida i časti, reda, rada i mere. U suštini u njemu ćete naći sve ono na čemu treba da se temelji zdrav društveni poredak.

6. Politika, Aristotel

Ovo delo je jedno od prvih političkih filozofija o stvaranju države. Naime, Aristotelova Politika će vam dati mogućnost da sagledate u samu srž shvatanja stvari koje su vezane za državu.

5. Argonautika, Apolonije Rođanin

Slavni ep se sastoji od oko 6000 stihova u četiri knjige. U njemu je opisano drevno putovanje za zlatnim runom. Tako da svako ko voli avanture će u potpunosti uživati u jednoj od prvih avantura ikada napisanih.

4. Država, Platon

Autorova država je idealistička, pa samim tim i utopija. Ona ne postoji, ona treba da bude produkt ljudske delatnosti. Smatra da u idelanoj državi postoje samo tri klase: filozofi, vojnici i robovi. Da li je Platon prvi komunista jer je smatrao da privatna svojina kvari čoveka, moćićete da otkrijete kada pročitate ovo izvanredno delo antičkog sveta.

3. Istorija, Herodot

Delo oca istorije se smatra blagom neprocenive vrednosti. Ovo delo od devet tomova govori o vremenu pre i o početku Grčko-persijskih ratova, ali i o običajima i narodima. Saznaćete koji su narodi nakon smrti kuvali svog preminulog člana, da bi ga potom pojeli i tako se oprostili od njega. Još mnogo zanimljivih običaja i činjenica saznaćete čitajući ovo istorijsko blago.

2. Helenska istorija, Ksenofont

Autor je Aristotelov učenik koji je zapisao istoriju svog naroda u periodu njegovog života. Ksenofant je bio opčinjen aristokratskom Spartom, što ćete i sami uvideti kad pročitate ovo delo.

1. Ilijada i Odiseja, Homer

Ova dva epa slepog pesnika spadaju u najpopularnija dela širom sveta. U Ilijadi su opevani događaji vezani za Trojanski rat, dok je u Odiseji opevan povratak istoimenog junaka kući nakon rata. Ne postoji osoba koja je pročitala ova dela, a da nije bila oduševljena njima.

Foto: Pixabay/lemaildeclaire

You may also like

Ostavi komentar

twelve − 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići